Kook mee met MAX

Omroep: MAX

Duur: 0:12:47

Uitzending: vr 9 feb 2018 11:00

Groene koolstamp met speculaas-gehaktballetjes

Speculaas is een ingrediënt dat misschien niet direct bij u opkomt als u aan gehaktballen denkt. Toch is het een verrassend onderdeel van deze gehaktballen van Sandra. Door de speculaas boven het gehakt te verkruimelen, worden de smaken met het kneden van het gehakt goed opgenomen. Sandra serveert de speculaas-gehaktballetjes met groene koolstamp.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen) 

Ingrediënten:

  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 1 ui
  • 200 gram half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • 3 speculaasjes
  • 1 rode peper
  • peper, zout
  • olijfolie
  • klontje boter
  • 4 theelepel  mosterd
  • 200 milliliter water
  • 0,5 runderbouillonblokje
  • 0,5 groene kool

Bereidingswijze:

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Schil en snijd de aardappelen. Kook de aardappelen in circa 20 minuten gaar.

Pel en snipper de ui fijn en voeg toe aan het gehakt. Breek het ei boven het gehakt en verkruimel de speculaasjes erboven. Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper in kleine blokjes. Voeg de peper toe aan het gehakt en breng op smaak met peper en zout. Kneed het gehakt en rol er kleine balletjes van.

Verwarm een scheutje olie in een pan en bak de gehaktballetjes in circa 4 minuten rondom goudbruin. Haal de balletjes uit de pan. Voeg een klontje boter en de helft van de mosterd toe aan het braadvet en gaar circa 1 minuut. Schenk het water erbij. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en laat de jus een beetje inkoken. Voeg de ballen toe aan de pan en laat met de deksel op de pan nog circa 10 minuten garen.

Verwarm een scheutje olie in de wok. Snijd de groene kool in dunne reepjes en roerbak circa 5 minuten.

Giet de aardappelen af en stoom droog. Voeg een klontje boter toe en de rest van de mosterd en stamp tot puree. Voeg de groene kool toe en roer alles goed door. Breng op smaak met peper.
Verdeel de stamppot over borden en verdeel er de ballen over. Schenk de jus over de ballen.

Eet smakelijk!

Geef een reactie