Kook mee met MAX

Omroep: MAX

Duur: 0:13:25

Uitzending: wo 18 okt 2017 10:00

Gekarameliseerde spruitjesstamp met kip-cordon bleu

Een cordon bleu is een stuk vlees gevuld met ham en kaas. Voor een pittige bite, wordt meestal Emmentaler, Gruyère of Raclette kaas gebruikt. Waar de cordon bleu precies ontstaan is, is niet helemaal duidelijk. Maar het dankt zijn naam aan ‘le cordon’, de korst en ‘le bleu’, de vulling. Sandra maakt een cordon bleu van kip met spruitjesstamp.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 400 gram spruitjes (geschoond)
  • 3 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 1 citroen
  • paar takjes verse rozemarijn
  • 400 gram kruimige aardappelen
  • 1 ei
  • 50 gram bloem
  • 50 gram paneermeel
  • 200 gram kipfilet
  • 2 plakjes Emmentaler
  • 2 plakjes ham
  • peper, zout

Extra nodig:

  • 3 diepe borden

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Halveer de spruitjes en verdeel over de bakplaat. Besprenkel met olie en rasp de citroen boven de spruitjes. Hak de rozemarijn fijn en bestrooi over de spruitjes. Breng op smaak met peper en zout en leg er de knoflookteentjes in schil bij. Rooster in circa 20 minuten in de oven.

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Schil de aardappelen en snijd in vieren. Kook ze in circa 20 minuten gaar.

Kluts het ei in een diep bord. Doe de bloem in een ander diep bord en het paneermeel een derde diep bord.

Snijd het haasje van de kipfilet en bewaar deze. Snijd de kipfilets horizontaal in, maar zorg ervoor dat u ze niet helemaal doorsnijdt. Vouw de kipfilets open. Rol de kaas in de ham en leg dit pakketje in de kip. Klap de kipfilets weer dicht en maak helemaal dicht met de bewaarde haasjes. Wentel ze eerst door de bloem, daarna door het ei en ten slotte door het paneermeel.

Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de kipfilets in circa 15 minuten om en om goudbruin en gaar.

Giet de aardappelen af en stoom ze droog. Knijp de geroosterde knoflook uit de schil en voeg samen met de spruitjes toe. Stamp het geheel met een stamper tot puree en voeg eventueel extra olijfolie toe. Roer alles goed om en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de stamppot over borden en serveer met een cordon bleu.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reacties (3)

  1. kuifje says:

    ziet er weer heerlijk uit, ga ik ook maken,
    wel jammer dat er geen filmpje bij zit
    pc staat op mijn aanrecht 😉

  2. Shany says:

    spruitjes hadden een heerlijke smaak! Alleen vond ik oven op 220 gr. te hoog. Zijn ietsje verbrand.
    Verder een geweldige spruitenstampot!

  3. Beek says:

    Beste Sandra,
    Weer een heerlijk gerecht. Alleen heb ik altijd problemen met gepaneerd vlees. Het brandt zo gauw aan. Het gas staat al heel laag. Kan ik het ook aanbraden en daarna in de oven zetten?
    met vriendelijke groet,
    J. ter Beek