Duur 06:50
Gepubliceerd op 4 november 2014

De tajine

Kooktechnieken vanuit de hele wereld hebben onze keuken bereikt. De tajine, een eeuwenoude stoofpot, is er daar een van. Met recht, want de tajine is veelzijdig. U kunt er uw eten in grillen, stomen en sudderen. Hij kan op het fornuis en in de oven. Alle ingrediënten in één pot met een smakelijk resultaat.

Bijzondere vorm

Een tajine is een Noord-Afrikaanse stoofpot meestal gemaakt van aardewerk. Door de vorm, ronde schaal met kegelvormige deksel, wordt het eten door en door gestoomd. De smaken worden daardoor optimaal gemengd.

Zoet en zuur

De tajine is geïntroduceerd door de Arabieren die in de 7e eeuw een manier zochten om zoet en zuur te combineren. Traditioneel wordt in de tajine vlees of vis gecombineerd met bijvoorbeeld dadels, abrikozen, citroenen en vijgen. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Onmisbaar zijn de kruiden, zoals koriander, saffraan en gember. Die zorgen voor de intense smaak van het tajinegerecht.

In Tijd voor MAX maakte schrijver Abdelkader Benali samen met zijn vrouw Saïda Nadi-Benali, het gerecht Bakkoula. Zij schreven samen het boek Casa Benali. Hierin geven zij hun culinaire geheimen prijs die zij op lange strooptochten in de oude medina’s van Fes, Marrakech en Tanger hebben verzameld.

Heeft u al eens een tajine gebruikt en wat heeft u toen gemaakt?

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer