Duur 01:25
Gepubliceerd op 19 februari 2016

Cake van Robèrt

Veel kijkers vroegen mij dingen over cake. Bijvoorbeeld waarom een cake in het midden hoger wordt dan aan de zijkanten. Naarmate de oven hoger staat, zal de bolling in het midden toenemen. Ontdekt u dus zelf op welke temperatuur uw oven het beste resultaat geeft. Hoe lager de oven, hoe langer de baktijd, ook dit is iets om zelf te ontdekken omdat elke oven een ander resultaat geeft. Ik kreeg ook veel vragen over waarom vulling altijd naar beneden zakt. Dat heeft te maken met het recept. Er zijn vele soorten cake, maar met deze twee kunt u de meeste varianten wel maken.

Cake zonder vulling:

In deze cake zal een eventuele vulling naar beneden zakken, wat u ook probeert te doen om dat te voorkomen. Dit recept is genoeg voor een gemiddelde cake vorm. Precieze afmeting is niet zo belangrijk: hij wordt alleen wat lager als de vorm iets groter is. Als u een hele grote vorm gebruikt, dan verdubbelt u de hoeveelheden.

Ingrediënten:

  • 3 eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • 150 gram boter
  • 150 gram patentbloem, gezeefd
  • Rasp van een (biologische) citroen
  • 1,5 gram zout (een halve afgestreken thee lepel)

Bereiding:

  • De eieren, kristalsuiker, zout en citroenrasp al roerend verwarmen tot ca. 37 graden C. en vervolgens opkloppen.
  • De boter smelten tot het bijna kookt (niet echt laten koken!).
  • Als de eieren voldoende luchtig geklopt zijn, spatelt u de bloem erdoor.
  • Daarna de boter er geleidelijk doorspatelen.
  • De vorm voor ca. 3/4 vullen met beslag.

Baktemperatuur ca. 140 graden C. Baktijd: 1 uur.
Cake met vulling:

Dit recept is bij uitstek geschikt voor het toevoegen van een ‘vulling’ zoals gekonfijte of gedroogde vruchten, noten, krenten, rozijnen, hagelslag, enzovoort. Als u de vulling licht door de bloem haalt, zal het resultaat nog mooier zijn.

Ingrediënten:

  • 3 eieren
  • 150 gram basterdsuiker
  • 150 gram boter
  • 150 gram patentbloem, gezeefd
  • Rasp van een (biologische) citroen
  • 1,5 gram zout (een klein mespunt)
  • 150 gram vulling

Bereiding:

  • De boter oproeren met de suiker, citroenrasp en zout.
  • Daarna in gedeelten de eieren toevoegen.
  • Als alle eieren zijn opgenomen en een goede luchtige massa is ontstaan, spatelt u de bloem erdoor.
  • Vulling moet u er als laatste doorspatelen.
  • Vormen maximaal 3/4 vullen.

Baktemperatuur ca. 140 graden C. Baktijd: 1 uur.

Geef een reactie

Reacties (8)

  1. Theo_Verhoeven says:

    Beste Robèrt,

    In het recept met vulling staat voor de vulling 150 gram, hetzelfde als voor de bloem, dus ook 150 gram.
    In uw instructievideo zegt u echter dat de vulling nooit meer mag zijn als de helft van de bloem.
    Een beetje vreemd, vindt u niet?

    groet,
    Theo Verhoeven

    1. Astrid Nicolle says:

      Dit wilde ik ook vragen toen ik deze reaktie zag, ook mijn vraag hoe zit dat?

    2. Joop Weverling says:

      Zo als boven geschreven door Theo_Verhoeven was mij dat ook opgevallen.
      Vreemd dat hierop geen reactie komt

  2. Appie Knauff says:

    Moet er ook bakpoeder bij, dat gebruik ik altijd
    appie

  3. Bij Robèrt says:

    Beste Lezers (Theo, Joop, Astrid), excuses in de flow van het filmpje opnemen heb ik me dar versproken: het recept klopt.

    Met vriendelijke groet,
    Robèrt

    PS. omdat ik ook een bedrijf heb en op vrijdags alleen bij Max ben, lukt het niet altijd per omgaande te reageren. Leuk dat jullie zo enthousiast aan het bakken willen: op voorhand excuses dat binnen een dag reageren niet lukt!

    1. m.wiggers4@chello.nl says:

      Nou Robert, dat begrijpen we allemaal best en zijn heel blij met jouw baktips. Vooral die van cake, want dat blijft een delicaat baksel.
      Succes en vriendelijke groet,
      Marianne Wiggers

    2. Ronald69 says:

      Wel attent dat Theo, Joop en Astrid nog even gereageerd hebben op jouw antwoord!

    3. Ronald69 says:

      Wel attent dat Theo, Joop en Astrid nog even gereageerd hebben op jouw antwoord.

Bekijk ook

Meer