Duur 04:42
Gepubliceerd op 19 januari 2017

BROOD: Nederland en België

Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven begint zijn reis voor het programma BROOD in eigen land en bij onze zuiderburen. Robèrt zelf leerde het bakkersvak in België. Nederland kent een rijke historie aan het malen van granen met onze molens. En in België weten ze hoe u een goed desembrood kunt maken. Daar wil Robèrt natuurlijk alles van weten.

Ontstaan brood

Het is niet bekent hoe oud brood precies is. In de prehistorie kauwde mensen al op zaden en granen. Later werd het malen tussen stenen ontdekt en dat met de toevoeging van water er een papje ontstaat. Door dit papje in de zon te leggen op een hete steen droogde het op. Dit lijkt de eerste vorm van brood. Door hetzelfde papje te bakken op het vuur ontstond een harde koek. Door er op te kauwen, werd de harde koek weer zacht en eetbaar. In Egypte werd het luchtige brood ontdekt. Een slaaf zou een restje verzuurd deeg van de vorige dag aan nieuw deeg hebben toegevoegd. Het zure deeg, desem, deed het nieuwe deeg rijzen, waardoor na het bakken een luchtig brood ontstond.

Om alle Nederlanders van brood te voorzien hebben we zelf niet genoeg graan. Graan importeren we uit onder andere Amerika, Canada en Oost-Europa.

Van Zeeland tot Gent

Robèrt brengt in aflevering 1 een bezoek aan de provincie Zeeland waar Lennert den Boer en zijn vader graan oogsten. Molenaar Theo de Rooij uit Schiedam laat zien hoe graan verandert in meel. In zijn eigen bakkerij laat Robèrt zien dat brood niets meer is dan meel of bloem met water en een beetje zout. U kunt er eindeloos mee variëren. In België gaat hij naar Antwerpen waar hij een aantal bakkerijen bezoek waaronder die van de familie Goossen, bakkers sinds 1884. Karl Desmet uit het Waalse Sankt Vith vertelt Robèrt meer over het verschil tussen desem en gist. En in Gent brengt hij een bezoek aan sterrenchef Kobe Desramaults die samen met de Amerikaanse bakker Sarah Lemke een chique bakkerij heeft.

BROOD aflevering 1, is te zien op donderdag 19 januari 2017 om 22.15 uur op NPO 1.

Recept vlechtbrood Winston

Ingrediënten:

  • 500 gram tarwebloem
  • 10 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 275 milliliter volle melk
  • 30 gram margarine
  • 30 gram roomboter
  • 20 gram gist
  • 1 ei, om af te strijken

Bereidingswijze:

Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. Dek af met plasticfolie en laat het deeg een half uur rijzen op een warme plaats.

Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en bol deze op. Dek de deegbolletjes af met plasticfolie en laat ze nog 10 minuten rijzen. Maak van ieder deegbolletje een lange streng. Doe dat in etappes: eerst allemaal strengen van 10-15 centimeter, daarna steeds 5 centimeter erbij.

Vlecht van 6 strengen een Winstonbrood. Robèrt laat zien hoe het moet in het instructiefilmpje.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie

Reacties (9)

    oosterwijck says:

    Prachtig programma. … Ik heb met aandacht gekeken en had geen moment het gevoel: dat ik mijn tijd verdeed. Heel boeiend om te zien, dat een product wordt gemaakt met zoveel liefde en aandacht, door vaklieden. Ik zou zo bakker willen worden, na het zien van deze documentaire. … Nu zal het de consumenten duidelijk worden, dat we geen mensenharen uit China nodig hebben om toegevoegd te worden als broodverbeteraar. … Voor diegene, die dat nog niet weten: De broodindustrie verkoopt een poeder, dat bestaat uit keratine, aan bakkers, om het brood meer lekker te maken. Keratine wordt gewonnen uit o.a. mensenharen, die in China worden verzameld, door het op te halen bij kappers. Die mensenharen worden verwerkt tot een poeder, dat toegevoegd wordt aan broodmeel. … Ba .. ba .. ba.

    Ronebald says:

    Weer zo’n prachtig programma van omroep Max.
    Boeiend te zien om simpel desem te maken maar bij mij is het in het verleden niet gelukt! Tips?
    Het recept hierboven is met gist. Niet met desem?

      MAX Vandaag says:

      Beste Ronebald, hartelijk dank voor uw bericht en compliment. Wij hebben inderdaad gist doorgekregen voor dit recept.

    RABE says:

    Leuk programma, maar de muziek vond ik storend.
    In verhouding was het geluid van de muziek harder dan het gesprek.

    Jammer.

      Dreumes says:

      Geachte…..

      Wij vonden de muziek ook TE hard

      MAX Vandaag says:

      Beste Dreumes, hartelijk dank voor uw bericht. Het wordt doorgegeven aan de collega’s.

      MAX Vandaag says:

      Beste RABE, hartelijk dank voor uw bericht. Wij zullen het doorgeven aan de collega’s.

    HansAka says:

    Mooi recept en een geweldige uitzending.
    Kijk uit naar de volgende aflevering.
    Maar… als ik een recept heb met x gram gist hoeveel zuurdesem moet ik dan nemen. Is daar een formule voor??

    HansAka says:

    Hier vindt je een geweldig recept voor het maken van zuurdesem
    xandrabaktbrood.nl/zuurdesem-2/zelf-zuurdesem-maken/

Bekijk ook

Meer