Duur 02:07
Gepubliceerd op 3 september 2015

De juiste elektrische fiets

Nederland is een echt fietsland. We vervoeren ons dan ook graag per rijwiel door weer en wind. Als de zon schijnt met geen wolkje aan de hemel is een fietstocht genieten geblazen. Maar bij een gure herfstwind is het fijn om (letterlijk) een duwtje in de rug te krijgen. De elektrische fiets biedt dan uitkomst.

Investering

Maar goedkoop zijn de e-bikes niet. De prijzen lopen uiteen van 400 tot 3000 euro. Daarom is het zo belangrijk dat u de juiste keuze maakt bij uw aankoop. Zo zijn er drie soorten motoren, verschillende type accu’s en versnellingen die een andere rol spelen dan bij de normale fiets. Ook klinken er vaak geluiden over het gevaar van de elektrische fiets. Deze gaat namelijk harder dan de normale fiets en daardoor zit een ongeluk in een klein hoekje. VeiligheidNL stelt dat u met een elektrische fiets niet meer risico loopt. Wel is het zo dat ouderen vaker gewond raken op een rijwiel dan jongeren, maar dit heeft niets met de e-bike te maken. Als u zich niet helemaal zeker voelt op de fiets, richten sommige gemeenten en ouderenbonden cursussen in voor het rijden op een elektrische fiets.

Tips voor de beste fiets

Niet alle elektrische fietsen zijn geschikt voor iedere rit. Bedenk daarom van te voren altijd goed waarvoor u de fiets wilt gebruiken. Voor uw dagelijks bezoekje aan de supermarkt of toch langere afstanden? Dit is namelijk van belang voor het type accu op de fiets. Neem daarnaast ook genoeg tijd voor het maken van een proefrit. Hierdoor leert u de fiets het beste kennen. Ook is het verstandig om de e-bike aan te schaffen bij een winkel in de buurt. Staat u eens met pech of heeft u hulp nodig bij een reparatie, dan kunt u gemakkelijk terecht.

Steeds meer e-bikes

Hallo Nederland nam een kijkje bij de heropende Gazelle rijwielenfabriek in Dieren. 1 op de 4 fietsen die daar gemaakt wordt is al elektrisch, maar ze verwachten dat dit aantal in de toekomst 1 op de 2 wordt. Voor meer informatie over elektrische fietsen kunt u ook een blik werpen op de website van de Consumentenbond.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer