Duur 02:25
Gepubliceerd op 25 maart 2016

Deel 8: Dieren in het landschap

Groothoeklenzen zijn heel goed te gebruiken om dieren te fotograferen. Zorg wel dat u heel dicht bij de dieren komt. Op die manier kunt u ze heel mooi in het landschap zetten.

Regel van derden ofwel de gulden snede

Bij landschapsfotografie speelt compositie een belangrijke rol. Het is belangrijk om de regel van derden in uw achterhoofd te houden. Daarbij wordt de foto met 4 lijnen onderverdeeld in 9 gelijke vlakken. Een foto waar het onderwerp precies in het middelste vlak valt, is vaak saai. Wanneer het dier op een van de kruispunten van de lijnen staat is de foto een stuk dynamischer.

Licht en scherptediepte

Ook het moment waarop u fotografeert, is erg belangrijk. Als u vroeg of laat op de dag uw foto maakt, kunt u gebruik maken van tegenlicht. Als u een foto tegen het licht in maakt, maakt u een silhouet van uw onderwerp, met een mooi randje licht eromheen. Een ander belangrijk punt is scherptediepte. U kunt uw onderwerp scherp maken of juist de achtergrond. Ook kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om uw voorgrond te verzachten en juist een onderwerp in de achtergrond scherp te maken. Op die manier ontstaat er een interessante balans tussen scherp en onscherp.

Uw foto’s zijn gelukt, maar u kunt deze nog vervolmaken. In deel 9 krijgt u tips hoe u met nabewerking net dat beetje extra’s aan een foto kunt geven. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Reactie

    de zon says:

    goede tip wat betreft licht,en scherpte diepte.

Bekijk ook

Meer