Duur 04:30
Gepubliceerd op 1 april 2016

Deel 8: Schilderen met muziek

In deel 8 laat Ingrid Geerlings zien dat u ook kunt schilderen met noten. Zo kunt u muziek schrijven bij een schilderij, of een schilderij maken bij muziek.

Sommige componisten gieten verhalen in instrumentale muziek, zoals Arnold Schönberg in Verklärte Nacht of Franz Liszt in zijn symfonische gedichten. Maar behalve verhalen vertellen, kunt u met noten ook schilderen.

Claude Debussy

Een componist die daarin uitblinkt, is de Fransman Claude Debussy. Zo beschrijft hij onder meer hoe een faun, een bosgod met het bovenlijf van een mens en het onderlijf van een geit, op een lome zomermiddag ligt te luieren in de zon. En in La Mer geeft hij een beeld van de zee, een favoriet onderwerp bij componisten. Debussy wordt vergeleken met de impressionistische schilders uit zijn tijd.

Benjamin Britten

Net als de Fransen kunnen ook de Britten schilderen met muziek. Aan de andere kant van het Kanaal, in Engeland, componeert ook Benjamin Britten  over die mysterieuze zee. En tevens bij de Scandinaviërs, zoals de Fin Jean Sibelius en de Noor Edvard Grieg, roept de muziek landschappen op. En zo horen – en zien – we in de muziek de wereld om ons heen. Maar die wereld verandert en dus ook de muziek.

Muziek bij schilderijen

Letterlijk schilderen met muziek doet de Rus Modest Moessorgski in zijn Schilderijententoonstelling. Hij schreef muziek bij schilderijen van een overleden kunstenaar, met wie hij bevriend was. Diens schilderijen bestaan niet meer, de muziek nog wel.

In de twintigste eeuw verandert de wereld ingrijpend. Er ontstaan nieuwe muziekvormen en kruisbestuivingen. Klassieke muziek is niet langer de norm.  Hierover wordt in deel 9 meer uitgelegd. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie