Duur 04:40
Gepubliceerd op 1 april 2016

Deel 10: Klassiek en pop

In deel 10 vertelt Giel Beelen dat er in de hedendaagse muziek nog steeds klassieke noten gebruikt worden.

Er is onnoemelijk veel muziek. In de afgelopen eeuw kreeg de klassieke muziek gezelschap van jazz en pop. Ze is niet meer alleen op de wereld. Sommige mensen denken dat de klassieke muziek geen toekomst meer heeft. Het is waar dat popmuziek populairder is, dat er minder mensen dan vroeger naar klassiek luisteren. Maar aan de andere kant horen we die eeuwenoude noten terug in de pop en de jazz.

Klassiek als inspiratiebron

Bach, Mozart, Beethoven en al die andere dode componisten leven voort als inspiratiebron voor popmusici. In de NTR College Tour zei popster Sting: ‘Alle popmusici jatten deuntjes van Bach. Of ze het nu weten of niet: het gebeurt onbewust. Bach is van ons allemaal.’

Beatles en Beethoven

In 1970 ontmoette de beroemde pianist en dirigent Daniel Barenboim op een feest in Londen de vier jongens die de toen beroemdste popband van het moment vormden: de Beatles. Hij wilde met hen praten over hun muziek, maar de Beatles wilden met hem alleen maar van gedachten wisselen over Beethoven.

Klassiek in de kroeg

En zo inspireert de klassieke wereld die van de pop. En andersom. Klassieke musici spelen tegenwoordig op poppodia en in kroegen. Popmusici treden op in chique concertgebouwen. Muziek blijft muziek, hoe en waar het ook gespeeld wordt. Of zoals jazzlegende Duke Ellington het zei: ‘Er zijn maar twee soorten muziek: goede en slechte.’

Simon & Garfunkel

Twee popsterren die zich lieten inspireren door Johann Sebastian Bach waren Simon & Garfunkel. Voor hun hit ‘American tune’ gebruikten ze de melodie van het koraal ‘O haupt voll Blut und Wunden’ uit de Matthäus-Passion. Kijk en vergelijk.

U heeft nu de cursus afgerond. Als u wilt kunt u nu een certificaat downloaden als bewijs van deelname aan deze cursus. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer