Duur 03:05
Gepubliceerd op 11 april 2016

Deel 10: Sparen en lenen

Kinderen leren al snel dat ze niet zomaar alles van u kunnen krijgen. Maar ze kunnen wel zelf sparen voor hetgeen wat ze willen hebben.

Spaardoel

Voor jongere kinderen moet een spaardoel concreet zijn en binnen enkele weken bereikbaar. Voor oudere kinderen kan het langer duren. Laat uw (klein)kind opschrijven waarvoor hij/zij spaart. Zoek uit wat het product kost. Bepaal welke stappen er nodig zijn om het doel te bereiken.

Lenen

De commercie vertelt voortdurend dat lenen niet erg is, zelfs erg handig en verstandig. Er worden alleen andere woorden gekozen: het gaat dan om ‘krediet’, ‘wat extra ruimte’, een financiering en dergelijke eufemismen. En toch ervaart twee derde van de leners hun lening als een last.

Wilt uw (klein)kind ergens voor lenen? Wijs hem op de alternatieven:

  • De aankoop uitstellen. Misschien wil uw (klein)kind over een tijdje wel weer iets anders kopen.
  • Sparen. Dat is veel voordeliger dan lenen. U krijgt namelijk rente in plaats van dat u rente betaalt.
  • Geld verdienen. Is uw kind nog te jong voor een echt baantje? Misschien weet u een klusje in huis.

Laat uw (klein)kind een spaarplan maken. Een spaarplan maakt inzichtelijk hoeveel er gespaard moet worden en wanneer het gewenste product kan worden aangeschaft.

U heeft de cursus nu afgerond. Als u wilt kunt u nu een certificaat downloaden als bewijs van deelname aan deze cursus. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer