MAX Monumentaal

Informatief

Huub Stapel maakt wekelijks kennis met een tweetal monumentale panden die het uit cultureel oogpunt verdienen om behouden te blijven.

Do 9 oktober 2014 19:19 NPO 2 25 min
Herhaald op 10 oktober 2014 NPO 2

Huis Doorn

Huis Doorn is het oude verblijf van Keizer Wilhelm II na de Eerste Wereldoorlog. De op het landgoed gelegen keizerlijke garage is in slechte staat en wordt gerestaureerd tot volwaardige expositieruimte met behoud van originele details.

Het prachtige kasteel gelegen in de Utrechtse provincie functioneert hedendaags als museum. De oorspronkelijke inrichting is nog volledig intact. Bezoekers wanen zich door een authentieke, vorstelijke wooninrichting. Met de keizerlijke garage is het echter een stuk minder goed gesteld. Deze moet worden omgetoverd in een nieuwe expositieruimte met dezelfde allure als de residentie.

Een expositieruimte is niet compleet zonder een tentoonstelling. Het is precies een eeuw geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Ter nagedachtenis van deze oorlog gaat expert en conservator Cornelis van der Bas op zoek naar nog niet geëxposeerde stukken. Zal hij alle pareltjes voor de tentoonstelling kunnen bemachtigen?