Door Andere Ogen

Documentaire

Portretten worden geschetst van bijzondere personen door de ogen van anderen.

Vanaf 16 september 2019
Elke maandag, 20.25 uur, NPO 2
(8 afleveringen)

Ma 7 oktober 2019 20:25 NPO 2 26 min
Herhaald op 12 oktober 2019 NPO 2

Boris Johnson

Patrick Bernhart, Hugo Dixon en Charles Moore schetsen een beeld van het leven en de carrière van de Britse premier.

Een portret van Boris Johnsen, de man die de voorbije weken in het Britse parlement nederlaag na nederlaag beleefde, maar eigenzinnig volhardt in zijn scenario voor een snelle Brexit.

De duiders belichten de excentrieke kanten van de Britse premier Boris Johnson, maar ook de grenzeloze ambitie die hij van huis uit heeft meegekregen. We kijken door de ogen van biograaf Patrick Bernhart en zijn jeugdvriend Hugo Dixon. Ook oud-hoofdredacteur van The Daily Telegraph Charles Moore komt aan het woord.

“Als kind al zei hij hardop koning van de wereld te willen worden,’’ zegt biograaf Patrick Bernhart. In zijn huidige rol spiegelt Johnson zich graag aan Winston Churchill. En onlangs nog zei hij zelfs in keizer Augustus een voorbeeld te zien, een man die tientallen jaren in vrede regeerde nadat hij met bloedvergieten aan de macht was gekomen.

Charles Moore herinnert zich Boris’ gemakkelijke omgang met de feiten, maar spreekt toch met grote bewondering over de Britse premier. ‘’Hij speelt het spel anders dan alle anderen, dat maakt het zo geliefd.’’