Duur 06:08
Gepubliceerd op 29 november 2017

Opnieuw kippenembryo’s gekweekt met eigenschappen van dinosaurus

Jurassic Park fantasie? Niet helemaal. Wetenschapsjournaliste Anna Gimbrère is bij Tijd voor MAX te gast om te praten over het zogenaamde Jurassic Park-experiment, waarbij het wetenschappers gelukt is om bij kippenembryo’s oerveren van dinosaurussen te kweken.

Oerveren

Wetenschappers hebben aangetoond dat elementen van dinosaurussen ook nu nog onder de oppervlakte sluimeren bij vogels. Door oude, in onbruik geraakte genetische programma’s in te schakelen is het gelukt om bij kippenembryo’s de oerveren van dinosaurussen terug te halen. Veel mensen denken bij dinosaurussen aan enorme reptielen met schubben, maar sinds een aantal jaar is bekend dat sommige dino’s bedekt waren met veren. De T-Rex bijvoorbeeld.

Hele grote dieren konden vliegen

De veren hadden wel een andere structuur dan die van de vogels die we nu kennen. Omdat vogels van dinosaurussen afstammen is wel altijd vermoed dat de genetische code voor het ontwikkelen van de oerveren nog opgeslagen moet liggen in het DNA. In het geval van kippen is dat nu dus bewezen. Ergens tussen de 250 en 120 miljoen jaar geleden zijn de schubben van sommige reptielen en dinosaurussen stapsgewijs overgegaan in veren. Er wordt aangenomen dat de veervormige uitsteeksels de dieren warm hielden en dat ze tevens als middel dienden om partners te lokken. Pas veel later werden de veren geschikt om mee te vliegen. Aangezien de luchtdruk in vroeger tijden veel hoger was dan tegenwoordig waren ook veel grotere dieren in staat om te vliegen. In onze huidige omstandigheden zouden zij niet van de grond af komen.

Uitgestorven diersoorten terug halen

Het is niet de eerste keer dat wetenschappers succesvol zijn met het kweken van dino-eigenschappen. Bij eerdere experimenten is het al gelukt om een spitse dinosnuit te kweken bij een kippenembryo. Ook is het onderzoekers gelukt een kippenembryo te creëren met dino-achtige pootjes en eentje met beginnende tanden. Maar daar blijft het niet bij, er zijn wetenschappers die er alles aan willen doen om uitgestorven diersoorten, zoals de mammoet terug op aarde te brengen.

Genetische manipulatie

Het is onduidelijk welke veranderingen dinosaurussen genetisch gezien ondergaan hebben en in welke volgorde om te komen tot de dieren die er tegenwoordig nog leven. Wetenschappers, maar ook veel andere mensen, zijn hier altijd al door gefascineerd geweest. Om te begrijpen hoe het ene dier uit het andere is ontstaan is het nuttig om te weten hoe dinosaurussen eruit gezien hebben en hoe de wereld er toen uit zag. Genetische manipulatie is echter omstreden en er is altijd risico dat gemanipuleerde dieren lijden. Bij het onderzoek met de veren hebben de onderzoekers de eieren met de kippenembryo’s dan ook niet laten uitkomen.

Dit onderwerp wordt besproken bij Tijd voor MAX op dinsdag 29 november 2017.

Lees ook: klonen voor de diversiteit heeft dat zin?

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer