Vandaag de dag

Historie van 13 november

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 13 november hebben plaatsgevonden.

1945: De Gaulle wordt president

Generaal Charles de Gaulle wordt president van het voorlopige bewind in Frankrijk. De Gaulle is leider van de Franse strijdkrachten die strijden tegen de nazi’s.

1956: het Hooggerechtshof beslist over rassendiscriminatie

Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten beslist dat rassendiscriminatie ongrondwettig is. Burgerrechten-activisten Rosa Parks en Martin Luther King proberen de rassenscheiding echt af te schaffen. Dit lukt uiteindelijk pas in 1964 met The Civil Rights Act.

2015: terroristen plegen 6 aanslagen in Parijs

In de avond en de nacht van 13 november plegen terroristen 6 aanslagen in Parijs. Tijdens de aanslagen vallen in totaal 130 doden en 350 gewonden. De terreurdaden worden geleegd door 8 terroristen van IS.

Verschillende aanslagen worden in het 10e en 11e arrondissement gepleegd. De meest in het oog springende aanslagen zijn die bij het Stade de France, in de Rue de Chardonne, Bar Le Carrillon en restaurant  Le Petit Cambodge, en in de concertzaal Bataclan.

Tijdens de voetbalwedstrijd Frankrijk-Duitsland in het Stade de France blazen 2 terroristen zich buiten het stadion op. Eén 3e blaast zich op bij een naburig McDonaldsrestaurant waarbij één dode te betreuren is. 15 mensen komen om het leven als een man het vuur opent in bar Le Carillon en het restaurant Le Petit Cambodge. In café-restaurant La Belle Equipe opent een man het vuur met en geweer en vermoordt 19 mensen. Tijdens een concert van The Eagles of Death Metal in de Bataclan worden 89 mensen doodgeschoten.

Een aantal van de moorden en vuurgevechten tussen politie en terroristen is direct op tv te volgen. Van de 8 daders komen 7 om het leven. Leider is waarschijnlijk de Belgisch-Marokkaanse jihadist Abdelhamid Abaaoud die op 18 november 2015 in Saint-Denis door de politie wordt doodgeschoten tijdens een vuurgevecht. Alleen de Franse arabier  Salah Abdeslam overleeft de aanslagen en wordt in 2016 in België gearresteerd.

 

Geboren op 13 november:

1940: de geboortedag van Joan Haanappel

Joan Haanappel (Den Haag, 1940) was een voormalig Nederlandse kunstrijdster op de schaats en sportverslaggeefster. Vanaf midden jaren ’50 zorgt zij samen met Sjoukje Dijkstra voor successen in een sport die daarvoor in Nederland nauwelijks bekend is. In 1955 wint zij de eerste van vier Nederlandse titels. Vanaf 1975 geeft Haanappel jarenlang commentaar bij het kunstrijden voor Studio Sport. Ze is commentator geweest bij Eurosport en lid van het sectiebestuur kunstrijden van de KNSB. In 2008 ontvangt ze een koninklijke onderscheiding. In 2011 is Joan samen met Sjoukje Dijkstra te gast in het programma KoffieMAX van MAX. Joan Haanappel overlijdt op 23 februari 2024. Ze is 83 jaar geworden.

1955: de geboortedag van Whoopi Goldberg

In 1955 wordt in New York Caryn Elaine Johnson geboren. Later wordt zij wereldberoemd als actrice Whoopi Goldberg. Op haar achtste acteert ze al in het Helena Rubenstein-kindertheater in New York. Haar eerste filmrol heeft Whoopi in Citizen in 1982. Met haar rol als Celie in de film The Color Purple van Steven Spielberg begint haar carrière pas echt. Deze film komt uit in 1985 en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Alice Walker. Voor deze rol krijgt ze een Oscarnominatie.

In 1990 wint Whoopi Goldberg voor haar rol in Ghost een Oscar. Ze gaat zich specialiseren in comedy’s en werkt tevens als producer. Sinds het tweede seizoen van Star Trek: The Next Generation speelt Whoopi regelmatig Guinan. Ze is een groot fan van deze serie en wilde zelf graag meespelen. Eind 2003 begint de televisieserie Whoopi, waarin zij natuurlijk de hoofdrol speelt. Sinds 2008 is Whoopi te zien in The View, een Amerikaanse talkshow van zender ABC. Ze is getrouwd geweest met verslavingsdeskundige Alvin Martin, de Nederlandse cameraman David Claessen en acteur Lyle Trachtenberg.

Whoopi is in 2010 te zien in de theateruitvoering van de film Sister Act. In Sister Act 1 en 2 speelt ze de rol van Zuster Mary Clarence. Op de planken is ze te bewonderen in de rol van moeder-overste. Tevens is haar stem te horen in de animatiefilm Toy Story. Ze speelt in 2012 onder andere in de Amerikaanse tv-serie The Middle. In maart 2013 is ze te zien in College Tour, een programma van Twan Huys.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

1969: de geboortedag van Ayaan Hirsi Ali

Ayaan Hirsi Ali (Mogadishu, Somalië, 1969) is een schrijfster en is van 2003 tot 2006 lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Ze staat bekend als critica van de Islam. Samen met Theo van Gogh maakt ze de film Submission. Hierin wordt kritiek geuit op de islam. Als Theo van Gogh wordt vermoord, laat de moordenaar een boodschap achter met daarop de mededeling dat dit ook met Ayaan Hrsi Ali zal gebeuren. Vanaf dat moment wordt ze bewaakt. In 2006 wordt bekend dat Hirsi Ali per 1 september van dat jaar vertrekt uit de Tweede Kamer. Ze gaat werken voor een Amerikaanse neoconservatieve denktank: het American Enterprise Institute For Public Policy Research. In maart 2010 verschijnt haar boek Nomade. Hirsi Ali trouwt in 2011 met de Britse historicus Niall Ferguson. Het paar krijgt tevens in 2011 een kind. Ze krijgt in 2013 het Amerikaanse staatsburgerschap.

1976: de geboortedag van Bob de Jong

Bob de Jong (Leimuiden, 1976) is een Nederlandse schaatser die gespecialiseerd is op de lange afstanden van vijf en tien kilometer. In 2006 wint hij de gouden medaille op de tien kilometer bij de Olympische Spelen in Turijn. Hij wint dit goud in een persoonlijke recordtijd en laat hiermee wereldrecordhouder Chad Hedrick en Carl Verheijen achter zich. Op de Olympische Spelen in Vancouver in 2010 haalt Bob de Jong brons op de tien kilometer en wordt hij vijfde op de vijf kilometer. In 2011 wordt hij eerste op de tien kilometer tijdens het NK en in 2012 tweede. Op de olympische spelen van 2014 wordt hij wederom derde op de 10 kilometer achter Jorrit Berghuis en Sven Kramer. Tevens maakt hij in juni van dat jaar bekend over te stappen naar de ploeg van New Balance. In december 2015 neemt hij afscheid van de schaatssport.