Duur 03:53
Gepubliceerd op 6 april 2016

Longkanker

In Nederland krijgen per jaar ongeveer 12.000 mensen longkanker, 7000 mannen en 5000 vrouwen. Longkanker is na prostaat-, huid-, en darmkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Het wordt vaak geassocieerd met roken. Maar is het ook altijd een gevolg van roken of zijn er ook andere oorzaken?

Wat is longkanker?

Bij longkanker groeit er een kwaadaardig gezwel (tumor) in het longweefsel. Het gezwel kan door ander lichaamsweefsel heen groeien. Soms raken cellen van het longgezwel los. Die kankercellen kunnen via het bloed of de lymfe ergens anders in het lichaam terechtkomen. Daar kunnen ze uitgroeien tot gezwellen. Dit zijn uitzaaiingen. Longkanker kan via de lymfe uitzaaien naar lymfeklieren in het gebied tussen de beide longen, in de hals en rondom het sleutelbeen of in de oksels. Longkanker kan via het bloed uitzaaien naar de andere long, de botten, de lever en de hersenen.

Symptomen

De meeste mensen met longkanker krijgen pas laat klachten. De kanker is dan vaak al uitgezaaid. Hoesten, een hardnekkige prikkelhoest die lang blijft, bloed in opgehoest slijm, meer slijm, pijn bij het inademen, een piepende adem, kortademigheid, vaak longontsteking, aanhoudende heesheid zonder keelpijn, zeurende pijn in de borst, de rug of bij de schouders, abnormale kromming van de vingernagels (trommelstokvingers), zwelling van het gezicht of de nek zijn symptomen die kunnen wijzen op longkanker. Vaak gaat longkanker samen met een verslechtering van de conditie: vermoeidheid, gebrek aan eetlust, gewichtsverlies. Soms heeft iemand met longkanker deze klachten: hoofdpijn, sufheid, pijn in het lichaam.

Behandeling

Om vast te stellen of het om longkanker gaat zal de huisarts een bloedonderzoek laten doen en een röntgenfoto laten maken. Grotere afwijkingen zijn op de foto te zien. Wanneer de huisarts denkt dat het om longkanker gaat, dan verwijst hij door naar een longarts voor verder onderzoek. Welke behandeling vervolgens bij de longkanker past, is afhankelijk van verschillende factoren zoals het stadium, de plaats waar de tumor zit, zijn er uitzaaiingen en of diegene in goede lichamelijke conditie is. Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk wat de patiënt zelf wil. Want de kans op genezing is klein doordat het vaak laat wordt ontdekt. Bij 85 tot 90% van de mensen met longkanker is genezing niet meer mogelijk. Van alle mensen met longkanker leeft ongeveer 10 tot 15% procent van de mensen na 5 jaar nog.

(Stoppen met) roken

Bij 85% van de mensen met longkanker is de longkanker het gevolg van roken. Ongeveer 15% van de mensen met longkanker heeft nauwelijks of nooit gerookt. Een aantal van hen heeft mogelijk een DNA-afwijking die longkanker veroorzaakt. Longkanker komt vaker voor bij mensen die al een longziekte hebben, zoals chronische bronchitis of longemfyseem. Mensen met zo’n longziekte die daarbij roken lopen extra veel risico. Ook contact met bepaalde stoffen, zoals nikkel, radon, arseen of asbest, vergroot het risico op longkanker. Longkanker is niet erfelijk. Er zijn wel bepaalde erfelijke factoren die ervoor zorgen dat sommige rokers wel longkanker krijgen en anderen niet (15% van de rokers krijgt longkanker). Heeft stoppen met roken zin? Ja! Wanneer men stopt met roken is na 10 jaar het risico op longkanker gedaald tot 2 keer zo groot als bij niet-rokers. Na 20 jaar is het risico bijna hetzelfde als dat van iemand die nooit heeft gerookt.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 6 april 2016.

Geef een reactie

Reacties (9)

  Gerard says:

  Dag dokter,
  Ik ben een week geleden gestopt met roken, en ben ook van plan dat vol te houden. Is het zinvol en mogelijk om bijvoorbeeld een bloedonderzoek te doen naar kankercellen, ook al heb ik nu nergens last van?

  Gerard, 28 jr.

   DokterTed says:

   Helaas, die techniek bestaat (nog) niet. Longkanker komt eigenlijk op uw leeftijd niet voor. Gefeliciteerd met uw stop!
   Ted van Essen, huisarts

  doefje says:

  Ik heb geregeld tintelende vingers, vooral s nachts; kan dat van de longen komen?? Ik ben wel een roker.

   DokterTed says:

   Dat komt vast niet van uw longen, maar van een beklemde zenuw in de pols. Een zogenaamd carpaal tunnel syndroom zou de oorzaak kunnen zijn. U kunt dat laten onderzoeken.
   Ted van Essen, huisarts

  Eugenie muijser says:

  Geachte Dokter ,ben stevige roker geweest van mijn 16 tot 60 ste. Copd patiënt geworden.gestopt 4 jaar geleden.Ben laatste tijd moe en blijf last houden van kriebel droge hoest.daarbij sinds kort ,vlagen van warmte. Mijn Vader enZus zijn beiden Door longontsteking overleden.gebruik geen puffend meer.Dank voor uw antwoord bij deze

   DokterTed says:

   COPD is op zich al een risicofactor voor longkanker. Ik adviseer u om het hoesten te laten nakijken; misschien moet u juist wel weer puffers gaan gebruiken.
   Ted van Essen, huisarts

  keesje says:

  mijn echtgenoot is overleden aan longkanker, nu 17jaar, later is mijn zwager aan de beurd , krijgt vanmiddag de echte uitslag, ik hoop en bid dat hij nog even mee mag gaan, is bijna 68jaar ,ach we worden toch allemaal zo oud , de eerste de beste die dat nog zegt krijgt een klap op zijn kop. 46jaar hard gewerkt bij 1 en de zelfde baas, zal waarschijnlijk geen gelegenheid krijgen ,hun 3kleinkindjes zien opgroeien en van zijn zuur verdiende AOW te genieten, nee langer werken ,je gespaarde pensioentje lekker naar de buitenlanders sturen. wel altijd met spullen gewerkt te hebben die nu blijken gevaarlijk te zijn ,maar dat wisten ze vroeger toch niet. ik hoop en bid voor een poosje goed leven.

  RReim says:

  Beste dokter Ted.
  De laatste tijd is het gebruik van CBD-pasta of olie nogal in de belangstelling geweest bij verschillende media. Ook heeft het ministerie van Volksgezondheid een aantal jaren geleden een richtlijn voor artsen rondgestuurd. Ook op internet zijn veel publicaties te vinden van universiteiten over de gehele wereld. Bij veel publicaties wordt een verband gelegd met kankerbestrijding maar ook bij veel verschillende andere ziekten en b.v. ADHD. Navraag bij mijn huisarts bleek dat deze niets hierover wist. Ook de oncoloog waar ik onder behandeling ben geweest had er wel van gehoord maar kon mij er niets over vertellen. Al is maar de helft van alle publicaties waar dan zou dat betekenen dat we een redelijk goedkoop medicijn hebben. Plus dat de rest van de hennepplant op milieu vriendelijke manier voor veel andere producten gebruikt kan worden.
  Kunt u hier eens aan dacht aanbesteden?

  Willyhendriksen says:

  Goedemorgen Mijn man heeft longkanker De tumor is weg gehaald en een stukje lymphe klier hij heeft zes weken bestralingen er op zitten en zit nu aan de chemo We hopen dat het na al de chemo weg is Denk dat die kans groot is ? Maar hoe groot is ongeveer de kans dat het terug komt het is geen kleincellige kanker En zou hij echt kunnen genezen ook Zijn ene been zitten nogal wat trombose

Bekijk ook

Meer