Duur 10:25
Gepubliceerd op 7 februari 2025

Yibbi Jansen en Freeke Moes: van olympisch goud naar geveild in India

Yibbi Jansen en Freeke Moes worden olympisch kampioen in Parijs en gaan vervolgens een nieuw avontuur aan in India, waar zij als speler worden geveild voor de eerste editie van de India Hockey League voor vrouwen.

India Hockey League

Bij deze competitie worden teams samengesteld door middel van een veiling. Elk team heeft een maximumbudget om te spenderen. De teams mogen tijdens de veiling tegen elkaar opbieden om een speler binnen te harken. Het team bestaat uit een mix van internationale spelers en spelers uit de eigen Indiase competitie. Zowel Yibbi als Freeke doen mee aan de eerste editie van deze competitie en komen ook nog eens in hetzelfde team terecht.

Odisha Warriors

Yibbi komt als eerste aan de beurt op de veiling en teams beginnen hevig tegen elkaar op te bieden. Haar prijs loopt alsmaar op. Yibbi, eerder bekroond tot beste speler van de wereld, gaat er uiteindelijk uit voor een prijs van – omgerekend – 32.000 euro. Later komt Freeke aan de beurt, die voor 10.000 euro over de toonbank vliegt. Odisha Warriors is het team dat met de olympisch kampioenen aan de haal gaat.

Koehandel

“Het is heel spannend”, zegt Yibbi, die de veiling via een stream op YouTube volgt, in Carrie op Vrijdag. “Je weet niet wanneer je aan de beurt komt. Het is ook een beetje geluk hebben, want als veel spelers al zijn geweest, kan het budget van het team op zijn.”

Het bedrag waar de spelers voor worden geveild, is ook het salaris dat zij die maand krijgen, vertelt Freeke. “Het voelt een beetje als een soort koehandel. Heel gek dat het op deze manier gaat.” De spelers krijgen naast het salaris ook een bonus, soms op een wel heel aparte manier. Freeke maakt het mee na een wedstrijd waarin zij goed speelt. “Dan krijg je van het bedrijf een envelop met geld erin. Om lekker even naar de plaatselijke supermarkt te gaan om wat te kopen.”

Groots gevierd

Dat zoveel internationale hockeysterren naar India afreizen, wordt daar groots beleefd. Zowel Yibbi als Freeke onderschatten dat gevoel. “We gaan er los in en denken: we zien het wel”, vertelt Freeke. “Het wordt daar echt groots gevierd en het is mooi dat het nu voor het eerst voor de vrouwen is. Ook de meiden daar vinden het echt fantastisch en dat maakt het heel leuk.”

Hockeykeeper Pirmin Blaak vertelt over wat hij heeft moeten opgeven voor een gouden medaille in Parijs tijdens de Olympische Spelen.
Lees ook: De gouden medaille van hockeykeeper Pirmin Blaak heeft ook een zwart randje: ‘Dat is de keerzijde van topsport’

Hockey betekent voor de Indiase spelers ook heel veel. “Het is voor hen echt een kans om hun gezin te onderhouden en voor een mooie toekomst”, zegt Yibbi. Dat geldt voor zowel de spelers die India internationaal vertegenwoordigen als voor spelers die officieel nog nergens onder contract staan en spelen voor een staatsteam. “Dit is een kans om zich te laten zien. Uiteindelijk hopen ze allemaal om een plek in het team van India te krijgen.”

Druk

Yibbi is zowel de beste speler van de wereld als de speler waar het hoogste prijskaartje aan hangt. “Ik zou liegen als dat niks met mij doet”, aldus Yibbi, die de druk in India voelt om te presteren. “Het hoort er ook bij”, gaat de strafcornerspecialist verder. “Want het is ook gewoon mijn werk om dat daar te doen. Uiteindelijk is het goed gelukt en daar ben ik trots op”, verwijst zij naar het binnenhalen van het kampioenschap.

Ingesmeerd met olie

Iets bijzonders dat het hockeyduo daar meemaakt, heeft te maken met de fysio. “Zij komt elke keer met nieuwe frutseltjes om ons wat beter en relaxter te maken en om energie van anderen buiten te houden”, legt Freeke uit. Op een gegeven moment heeft de fysio door dat Freeke en Yibbi na de wedstrijd vaak vol adrenaline en met spanning in hun lijf zitten. Dat moet er natuurlijk uit, maar hoe? “Zij smeert Yibbi dan helemaal in met die olie”, lacht Freeke.

Vrijheid

In die maand staan Freeke en Yibbi vaak stil bij alles wat zij daar meemaken. “We halen echt heel veel uit deze reis. Vooral hoe dankbaar wij mogen zijn voor de vrijheid die wij hebben”, stelt Freeke. “Dat zit in heel veel dingen, want zij zitten ongeveer 300 dagen intern. Dus zij hebben naast hockey niet echt een persoonlijk leven. En als zij stoppen, moeten zij gewoon werken bij een treinstation of moeten zij trouwen. De vrijheid die wij hebben, is daar gewoon niet vanzelfsprekend.”

Deze uitzending terugkijken kan hierCarrie op Vrijdag is elke vrijdag te zien om 19.00 uur op NPO 1. 

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer