Vlog 10 Kees Boonman op zoek naar Europa

Omroep: MAX

Duur: 0:05:31

Uitzending: do 28 feb 2019 01:00

#KeesvlogEuropa: op zoek naar Europa

Kees Boonman probeert te achterhalen wat Europarlementariërs nou precies doen. Er wordt soms gedacht dat het antwoord daarop ‘niets’ is, maar dat blijkt toch echt niet waar. Hij komt bij zijn zoektocht Jeremy Corbyn, fractievoorzitter van het Lagerhuis tegen, en neemt een kijkje op de afdeling van de PVV, waar hij met Auke Zijlstra spreekt. Ook spreekt hij met Judith Sargentini van GroenLinks en Sophie in ’t Veld van D66.

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. avankempen says:

  Ik denk dat ze er vooral en op de 1e plaats zitten voor hun vorstelijk salaris, onkostenvergoedingen, declaraties en allerlei nevenfuncties omdat ze een groot netwerk hebben maar wie houdt daar toezicht en controle op?
  Door wie worden ze afgerekend (1 x per jaar) op hun prestaties en meerwaarde voor de kiezers in ons land? Hebben ze een jaarlijkse opdracht waarop ze afgerekend kunnen worden? Zou het niet beter zijn om ze bijvoorbeeld om de 5 jaar te verversen? Zijn ze door de loop der jaren niet te ver van de “Gewone inwoners af gegroeid ?”. Weten zij nog wel wat er onder de gewone mensen leeft? Wie ziet er toe op de gevolgen voor de mensen na het door hen genomen beleidsbeslissingen? Bestaat er nog wel enige verbinding tussen de parlementariërs en het land van hun kant uit? Doen ze wel aan zelfreflectie? Ze weten best hoe ze zich massaal een loonsverhoging van 6% moeten geven maar beseffen ze ook wel hoe de kiezer daar over denkt? Hebben ze nog wel het juiste referentiekader van waaruit zij zijn gaan denken en handelen? Kortom, ik ben wel voor samenwerking in en met Europa maar dan wel beperkt wat het aantal onderwerpen betreft. Ze grijpen veel te ver in in de landelijke zaken. Praten over wat de sterkte van een stofzuigermotor hoort te zijn is geen Europa onderwerp. Onze veiligheid waarborgen wel. Met zo’n groot aantal parlementariërs blijft het een hele grote krakeelclub en kun je nauwelijks tot overeenstemming komen. Hoe meer leden hoe meer landen hoe groter de meningsverschillen. Land culturen verschillen ook veel te veel van elkaar om tot constructieve besluiten te kunnen komen. Echte vergader tijgers met nauwelijks zinvolle resultaten en niemand wordt daarop gecorrigeerd of afgerekend!!!!!! Als het echt moeilijk wordt om samen te werken kijken politici bewust de andere kant op want als je dat doet bestaat er geen probleem en kan men lekker verder blijven keuvelen. Men maakt zich bij de weldenkend mens alleen maar belachelijk. Een geldverslindende instelling terwijl er hier mensen naar een voedselbank moeten. Jaren vergaderen over de vluchtelingen problematiek maar oplossingen ho maar. En zo zijn er nog tal van onderwerpen. Praten praten en nog eens praten en het leidt steeds tot niets of iets waarin niemand zich meer herkend. Dan vindt men het vreemd dat de gewone burger niets meer heeft met dit parlement terwijl er best veel mensen zijn die samenwerking willen. Alleen niet op deze manier van politieke besluiten nemen. Inkrimpen van het aantal parlementariërs want die club is veel en veel te groot om tot zinvolle besluiten te komen. Zou ook kostenbesparend zijn. Het er veel transparanter van worden in wat ze doen. Het is al fout gegaan met de invoering van de Euro. Daarna hebben we alleen maar steeds meer van onze eigen identiteit uit handen laten nemen. Men is het draagvlak voor steun aan dit Europa gebeuren al veel langer kwijtgeraakt omdat de burger zich niet meer herkent en het Europagebeuren de ver van mijn bed show is geworden en daar heeft men het zelf naar gemaakt.
  A.v.Kempen

  1. Balla says:

   Ik ben het helemaal met u eens. Europa is veel te ver doorgeschoten. Als men in Frankrijk vindt dat je op een fiets een helm moet dragen willen ze dat in heel Europa doorvoeren, terwijl in Nederland een totaal andere fietscultuur heerst. Zolangzamerhand moeten we naar de pijpen van de grote landen gaan dansen. Ik begrijp best dat de Engelsen daar veel moeite mee hebben. We hebben de belangrijke beslissingen al aan Brussel weggeven. Dat was toch het hele idee van Europa?

 2. oosterwijck says:

  Het Europarlement is louter bedoeld om de afstand tussen burger en overheid steeds groter te maken. in de toekomst is een Europese regering, geheel abstract een onbegrijpelijk, evenals ontoegankelijk, voor de burger. Nu al is een parlement dat bestaat uit 750 zakkenvullers, die daar voor onbepaalde tijd, gebruik maken van de kantine en dure hotels, voor een maandinkomen van €28000, veel te groot om tot zinvolle besluiten te komen. Er word jarenlang gekissebist over een stekker van een stofzuiger en ondertussen, wordt door een onzichtbare club, getornd aan de pensioenen. We moeten geheel stoppen met dit corrupt systeem. Ik kan me nog herinneren dat parlementarier, Van de Kamp, achter Berlusconi stond, voor onschendbaarheid van corrupte politici. Die stemmen ophaalde bij de collegae, in ruil voor €50.000 om voor zijn onschendbaarheid te stemmen. Dergelijke zakkenvullers moeten we meteen buiten flikkeren. Maar ondertussen geniet hij nog steeds van zijn riante inkomen. En waarvoor?