Gevallen herfstblad

Afgelopen week zat ik op cursus in de Hortus Botanicus van Leiden. We schilderden herfstbladeren van de Begonia grandis. Prachtige vurige kleuren: groen, oranje-rood, oker. En goudkleurige zaaddoosjes. Het is zo heerlijk om daar met elkaar in alle rust geconcentreerd bezig te kunnen zijn. Het voelt als mediteren op een eiland midden in de drukke stad.

’s Middags loop ik dan door “onze” eeuwenoude wetenschappelijke plantentuin, rijk versierd met historische bomen. Het prachtige park voor onze huisdeur is daarbij vergeleken maar een lilliputter. De rioleringswerkzaamheden daar verstoren nu al  wekenlang de kalmte. De straat is een blubberboel. Een brug aan het eind ervan wordt gerepareerd.Er komt een rotonde en even verderop  graven bouwers een parkeergarage. Ik begrijp dus wel dat de schone tandarts naast ons klaagt over de viezigheid die patiënten zijn praktijk binnenlopen. Tientallen verkeersregelaars proberen intussen het drukke verkeer in goede banen te leiden.

In mijn hart ben ik wel blij dat deze fijne stad zichtbaar weer opknapt. Maar ik hoop wel dat de Goede Sint met zijn roetzwarte pieten straks ons huis nog kan bereiken. De kleinkinderen rekenen op hem en ik heb de speculaas en pepernoten al klaar liggen. Ik mag voor hij komt nog een week lang in de Jaarbeurs workshops geven met aquarelverf en kleurpotloden. Het is zo hartverwarmend, nu het al kouder wordt buiten, om fans binnen persoonlijk te kunnen ontmoeten. Hoe maakt u nu zo’n agenda of dekbed ? En beschildert u al die kopjes zelf ? Heeft u een handtekening voor mij? Laten we eerlijk zijn: wie wil er nu geen waardering voor zijn werk ?

Thuis, op zolder en in kasten, zoek ik nu al de schilderijen uit voor een expositie in Zeist aan het einde van de komende winter. Ja ja, ik begon net over rust en kalmte, maar oma is nog niet met pensioen. Ik vind doorwerken heerlijk, het houdt me jong. En saai kunnen mijn man en ik ons leven bepaald niet noemen. Daarom treur ik niet over vallende herfstbladeren. Nee, de herfst van ons leven is een mooi seizoen, waarvan we nog lang hopen te kunnen genieten!

Geef een reactie