Duur 06:36
Gepubliceerd op 30 november 2016

Herinneringen ophalen met virtual reality

Hoe bestrijd je eenzaamheid onder ouderen? Anton Knipper, Fokko van der Woude en Arend Wouwenaar hebben een oplossing bedacht: herinneringen ophalen in een virtuele omgeving. Een virtual reality-bril brengt ouderen weer terug naar hun herinneringen en de plek waar ze vandaan komen.

Verleden en heden verbinden

Naarmate we ouder worden verliezen we steeds meer mensen om ons heen waar we herinneringen en een verleden mee delen. Dit brengt bij veel ouderen een groot gevoel van eenzaamheid teweeg. Sociaal ondernemers Anton, Fokko en Arend bedachten een manier om het heden met het verleden te verbinden. Met een virtual reality-bril en een koptelefoon brengen ze mensen terug naar hun herinneringen en de plek waar ze vandaan komen. Die verhalen kunnen zij weer delen met mensen die nog wel in hun omgeving zijn, verzorgenden of familie bijvoorbeeld. Door de bril zien zij beelden van de plekken waar ze zijn opgegroeid. Daaronder wordt muziek waar diegene graag naar luisterde gezet. Dat helpt de herinneringen te versterken.

Nieuwe verhalen en herinneringen

Om zeker te weten dat het project zou slagen was een proefpersoon nodig. Dit werd de beppe (Fries voor oma) van Fokko. Sippy Koning groeit op op de Lüneburgerheide. Die heide kan zij door de virtual reality-bril weer zien. Fokko hoeft niet met zijn oma op pad, maar kan de bril gewoon bij haar opzetten in het zorgcentrum waar zij woont. Voor haar zocht hij een 360-graden foto van de heide op en zette er haar favoriete muziek onder. “De beelden brachten nieuwe verhalen en herinneringen teweeg die nog niet eerder had gehoord”, aldus Fokko. Sippy is heel enthousiast en is zelfs benoemd tot projectleider. Samen met de ontwikkelaars denkt zij mee. “Toen wij bedachten wie er nu op deze uitvinding zat te wachten, kwam mijn oma met het idee om ouderen die vroeger geëmigreerd zijn naar Australië, Canada en New Zeeland dit aan te bieden.”

Nederlandse immigranten

Begin jaren 50 emigreerden er duizenden Nederlanders naar Canada, Australië, Nieuw Zeeland en Amerika. Die vroegere generatie heeft nu de leeftijd bereikt waarbij de zorg toeneemt. Zorginstellingen in deze landen hebben moeite om deze groep mensen te bereiken. De verschillen in sociale, culturele en religieuze achtergronden spelen een belangrijke rol. De ouderen met dementie grijpen terug naar oude gebruiken, gewoonten, taal en jeugdherinneringen. Anton, Fokko en Arend zijn naar diverse rusthuizen van Dutch Care in Australië geweest. Daar wonen Nederlandse immigranten. Van tevoren hebben ze 3 verhalen voorbereid. De rest hebben ze daar gedaan.

Anton Knipper en Fokko van der Woude zijn 30 november 2016 te gast in Tijd voor MAX.

Bekijk ook

Meer