Duur 04:47
Gepubliceerd op 7 september 2016

De Olympische genen van Gerard Bambacht

Gerard Bambacht is met zijn 17 jaar de jongste voetballer bij het Nederlandse voetbalteam in Rio. Hij maakt deel uit van de selectie van 14 spelers voor het zeven tegen zeven-toernooi op de Paralympische Spelen. De teams bestaan allemaal uit spelers met CP, dat staat voor Cerebrale Parese.

CP-voetbal wordt gespeeld door voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. Deze beschadiging is meestal het gevolg van een geboortetrauma (Cerebrale Parese). Gerard: “Bij de geboorte heb ik een hersenbloeding gehad, waardoor mijn hersenen even geen zuurstof kregen. Ik heb daar een bewegingsstoornis aan overgehouden. In het dagelijkse leven merk ik daar verder niets van. Alleen mijn arm heb ik niet altijd onder controle, maar daar valt prima mee te leven.”

In 2013 komt Gerard voor het eerst in aanraking met Oranje. “Mijn vader had op internet gezien dat er in Groesbeek een talentendag was voor voetballers met dezelfde beperking als ik. Ik werd eruit gepikt en mocht op het KNVB sportcentrum in Zeist meetrainen. Zo heb ik me in Oranje onder zestien jaar geknokt. Later in onder achttien, onder negentien en nu dan in het A-team.” Op zijn 15e speelde Gerard zijn eerste interland.

Wens Gerard hieronder veel succes in Rio!

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer