Duur 02:46
Gepubliceerd op 23 januari 2017

Nationaal Zorgdebat

Hoe kwetsbare ouderen de dupe zijn van de miljardenbezuinigingen in de zorg. Daarover gaat het Nationaal Zorgdebat. U ziet het MAX-programma maandag 23 januari, live om 20.25 uur vanuit het Westfriesgasthuis in Hoorn.

Bezuinigingen in de zorg raakt vooral ouderen

De afgelopen jaren werd in de zorg bijna 11 miljard bezuinigd. Verzorgingshuizen werden gesloten, het eigen risico verhoogd en thuiszorg verminderd. Voor dagbesteding en langdurige zorg thuis betalen mensen nu fikse eigen bijdragen. Dit alles raakt vooral ouderen. De zorg voor hen is uitgehold. Ze moeten het thuis langer zien te rooien met hulp van dierbaren en buren. Hierdoor ontstaat een groot ‘gat in de zorg’: ouderen die het eigenlijk niet redden thuis, maar nog te goed zijn voor het verpleeghuis. Ze belanden op de spoedeisende hulp en in zogeheten ‘noodopvang voor ouderen’. MAX bezoekt een 86-jarige man uit Flevoland. Hij moet op korte termijn toch weer naar huis en zegt daarover: “Dan kunnen ze me nog beter voor de trein gooien”.

Financiële problemen

Ook de tweedeling in de zorg komt aan bod. Sommige ouderen komen in financiële problemen door oplopende zorgkosten. Zorgmijders vertellen bij MAX hoe ze vanwege de kosten afzien van medicijnen en behandelingen. MAX presenteert eigen onderzoek, gedaan onder huisartsen en apothekers. Zij waarschuwen voor het groeiende probleem van deze groep die ‘onverantwoorde risico’s’ neemt.

Het Nationaal Zorgdebat

Aan de vooravond van de verkiezingen: Hoe staat de zorg voor ouderen in Nederland er anno 2017 voor? Te gast zijn onder anderen: Jos Schols (hoogleraar ouderengeneeskunde), Chantal van het Zandt (huisarts), John Bos (thuiszorgorganisatie Woonzorg Flevoland), Wim van der Meeren (zorgverzekeraar CZ) en bestuursvoorzitter Hugo Keuzenkamp van het Westfriesgasthuis.

Het Nationaal Zorgdebat, live bij MAX op NPO 2 op maandag 23 januari van 20.25 tot 22.00 uur. Presentatie: Elles de Bruin en Cees Grimbergen.

Praat mee over dit onderwerp! Om het gesprek vriendelijk te houden heeft MAX Vandaag een aantal spelregels opgesteld.

Geef een reactie

Reacties (27)

    Martenj65 says:

    Men heeft het over het bezuinigen in de zorg.
    Een tijdje terug in 2000 geloof ik is er na een bezuinigings periode een klap geld in de gezondheidszorg gegaan en onderwijs. Maar dat geld is naar bonussen en gebouwen gegaan niet naar de directe zorg.
    Wie garandeerd met VVD en PVDA aan de macht dat dit extra geld bij de juiste instellingen komt en dat de mensen die er recht op hebben het ook krijgen? Dit in de directe als indirecte zorg?

    Met vriendelijke groet,

    thijsscheffer says:

    Er wordt veel gesproken en geklaagd over ons zorgstelsel, en zeer terecht!
    Want het brengt veel mensen in grote problemen zowel financieel als gezondheid!
    Veel problemen zullen ook vanavond weer aan het licht komen, maar ik heb sterk het gevoel dat het bij praten en klagen blijft, en het kabinet gewoon doorgaat met dit zotte gebeuren als zorgverzekering die niet meer te betalen is, voor de minima en eigen risico!
    Daarom is er maar een mogelijkheid, stoppen massaal met premie betalen en eigen risico, maar dan ook iedereen! Dat zal moeilijk zijn, omdat er ook nog mensen zijn die dat niet nodig vinden, maar als iedereen dit doet dan gebeurd er tenminste iets, eerder zie ik het niet gebeuren, dat is bij deze mijn oproep!!

      Pierre Dekkers says:

      Zoals in het verleden al vaker werd opgemerkt niet de PATIËNT IS LEIDEND (LIJDEND) in de zorg welke hij/zij nodig heeft maar de overheid, de zorgverzekeringen en de grote pharmaceuten. ZIJ BEPALEN WELKE ZORG WIE KRIJGT EN WAAR JE DIE KRIJGT.

      Te triest voor woorden maar helaas de bittere waarheid.

    thijsscheffer says:

    Waar ik al een hele tijd mee rondloop, is de vraag dat het wettelijk wel toegestaan is, dat er een verplichte zorgverzekering opgelegd wordt aan de Nederlandse burgers, en dan ook nog met een verplicht eigen risico!!
    Het is toch zo in dit democratisch landje dat je verzekerd kunt worden tegen allerlei toestanden die je kunt overkomen, maar dan kun je altijd nog zelf bepalen hoe of wat je je kunt verzekeren, met of zonder eigen risico.
    Heeft dit kabinet toen dit besluit genomen is wel de wet aangepast, of hoeft dat niet en kan men zomaar van alles invoeren, en ook nog met een verplicht eigen risico wat de spuigaten uitloopt!
    Graag zou ik hier wat meer van willen weten, of deze regering niet buiten hun wettelijk toegestane boekje gaat!
    Vooral ook wat het eigen risico betreft! Jullie hebben vast wel mensen in jullie team die hier in kunnen duiken!
    Heel veel succes met jullie programma vanavond!

      Pierre Dekkers says:

      Als je de grondwet van Nederland goed leest staat er geschreven dat iedere nederlander recht heeft op zorg. Wat men er vervolgens vergeten heeft bij te vermelden dat je die ZORG WEL MOET BETALEN.

      Daarnaast is het huidige zorgstelsel ook niet echt iets om trots over te zijn.

      Elke nederlander betaalt een basispremie, als je een eigen risico voor je rekening kunt nemen gaat de basispremie omlaag. Toch wel heel speciaal deze kronkel uit de hoofden van de ministers. Want alleen als je voldoende verdient kun je het risico nemen, omdat je voldoende cash hebt, om als het nodig is de eventuele kosten zelf te betalen. Maar als je van een minimum inkomen moet rond komen, KUN JE GEEN EIGEN RISICO AFKOPEN, daar heb je het inkomen niet naar, daarnaast komt dan ook de EIGEN BIJDRAGE waarbij chronisch zieken ook weer als eerste de dupe zijn, zij komen wel aan dit bedrag. In mijn geval betaal ik nu per maand ruim € 160,00 aan basispremie en aanvullende verzekering om zorg te kunnen krijgen die ik nodig heb. Daarboven op de eigen bijdrage die daar bovenop komt en kosten die je daarnaast nog zelf moet betalen. Ik moet 1,5 maand per jaar werken om alleen mijn ziektekosten te kunnen betalen.

    SandraVH says:

    De meeste gesloten afdelingen in de Verpleeghuizen zitten vol met patiënten met dementie.
    Veel van deze patiënten hebben aangegeven, toen ze nog helder van geest waren, dat de grens van leven ligt op het moment dat zij niet meer thuis kunnen wonen. Met andere woorden een euthanasieverklaring … maar omdat je voor het beëindigen van het leven helder bij geest moet zijn kunnen dementerenden hun wens niet ingewilligd krijgen. De mensonterende aftakeling van bijvoorbeeld iemand met Alzheimer is verschrikkelijk. Mantelzorgers kunnen het niet meer aan en hun familielid of geliefde moet dan naar het Verpleeghuis. De patiënten in kwestie begrijpen er niets van, eigenlijk worden het weer kleine kinderen die je iets moet vertellen dat ze totaal niet begrijpen en niet overzien. Dit doet zeer. Helemaal als je weet dat de persoon dit nooit gewild heeft. De zorg in het Verpleeghuis is intensief en er is te weinig personeel. Er MOET een wet komen waarin wordt toegestemd dat je van te voren kan verklaren wanneer je leven voltooid is en dat deze wens OOK VOOR MENSEN MET DEMENTIE geldt. Scanartsen hebben de kennis om te kunnen bekijken of de opgegeven voltooid leven bij dementie is aangebroken zodat er op een waardige manier afscheid genomen kan worden van het leven. Als dit mogelijk is zal er ongetwijfeld meer plek in verpleeghuizen beschikbaar zijn voor mensen die met een gezonde geest goed verzorgd kunnen worden.

    Echtgenote says:

    Bij mij partner is MSA-C gediagnosticeerd. Een zeldzame hersenaandoening welke moeilijk vast te stellen is.
    Na een aantal onterechte diagnoses en foute behandelingen in de GGZ is het helemaal mis gegaan.
    Uiteindelijk zijn we op eigen verzoek in het VU ziekenhuis terechtgekomen waar men er vrij snel achter kwam.
    Doordat mijn echtgenoot zo vaak opgenomen is geweest in de psychiatrie en ook nog 2 jaar onterecht op een afdeling voor dementerenden is hij ontregeld geraakt. Omdat hij vaak gevallen is met de nodige gevolgen werd er een prefix band gebruikt. Dit ter bescherming voor hem zelf en met toestemming van hem zelf.
    Omdat thuis wonen geen optie meer is vanwege de progressie in achteruitgang is opname in een verpleeghuis geïndiceerd. Vanwege die band wilden de verpleeghuizen in onze eigen omgeving hem niet opnemen op een open afdeling. Dat heeft er in geresulteerd dat wij nu erg gescheiden leven na 42 jaar huwelijk. Mijn man is 68 jaar en ik 66. Nu moet ik veel reiskosten maken welke niet worden vergoed. Ben genoodzaakt om 78 euro per maand te betalen voor de was kosten. We moeten regelmatig naar de specialist dus eigen risico. Eigen bijdrage voor de zorg. Waarom schaft men in ieder geval de eigen bijdrage niet af voor mensen in een verpleeghuis. Verder zie ik in het verpleeghuis dat het personeel zware zorg moet leveren. Er niet altijd tijd is om mensen fruit te geven. Ze moeten koken en iemand verschonen of naar het toilet brengen tegelijk. Wij leven nu gescheiden maar ik vraag geen AOW voor een alleenstaande aan want dan gaat de eigen bijdrage omhoog. Toch moet ik ook leven en mijn huishouding voeren. Wij hebben alle twee 40 jaar gewerkt. Wij zijn nu zover dat mijn man zonder brefixband is want het is een huis zonder fixeer toestanden.

    As2854 says:

    Ik ben 53, zzp ‘er en gelukkig nog gezond. Maar als startende zzp ‘er is het voor mij onmogelijk om mij te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dus als mij iets overkomt heb ik EN geen inkomen meer EN dus geen geld om de kosten te dragen met alle gevolgen van dien (o.a. dakloos worden).
    Daarnaast heb ik de pech dat ik single ben? Wie zorgt er voor mij als ik wat ga mankeren?
    Moet een wildvreemde of een buurman waar ik niets mee heb mijn billen afvegen? Ik heb geen kinderen, partner of de financiele middelen voor zorghulp. Ik zie dan nog maar 1 uitweg en dat is zelfmoord.
    Met dank aan de overheid. Ik zie het nu al niet meer zitten. Ik ben nog maar 53 maar mijn vertrouwen in de overheid (gemeente/regering) zijn weg. Ik voel me nu al in de steek gelaten en opzij geschoven. Niet alleen vanwege mijn bezorgdheid omtrent mijn gezondheid en hulp voor de toekomst maar ook voor wat betreft wonen. Als zzp’er krijg ik geen hypotheek en huren is voor mij als single geen optie. Permanent op een camping wonen in een leuk chalet mag niet terwijl ik dat helemaal zie zitten. En ondanks mijn goede CV/papieren/werkervaring is er geen werkgever die mij wil hebben omdat ik zogenaamd te oud ben. Alleen daar word ik al ziek van. Ik ben bezorgd en bang. Wie bekommert zich om mij?

    FaFamilie says:

    Ik betaal 180 euro op een WAO uitkering aan mijn zorgverzekeraar. De kosten voor het CAK en medicijnen en behandelingen en reiskosten die niet vergoed worden nog niet eens meegerekend.Met de vaste lasten hou ik geen leefgeld (eten/kleding/verzorgingsproducten enz) meer over. Dus als er extra kosten voor mijn zorg bijkomen die ik zelf moet betalen kan ik mij dus niet laten behandelen. Recht op voedselbank heb ik niet meer omdat er een maximale ‘looptijd’ op staat die ik al bereikt heb (dit om aan te geven dat ik écht geen ruimte heb voor nóg meer zorgkosten).Dit houd dus in dat ik dus als chronische zieke die volledig is afgekeurd niet de zorg krijg/kan krijgen die wel nodig is. Niet verder ook dan mijn zorgverzekering toelaat en deze is toch wel zéér uitgebreid (vandaar dus de grote hap uit mijn toch al zéér lage inkomen ). En ook niet verder dan mijn budget toelaat en die is minimaal terwijl de kosten elk jaar stijgen.Ik weet dat ik niet de enige ben met een soortgelijk verhaal , dáárom deel ik dit. Er zijn meer chronisch zieken die noodgedwongen de zorg die ze niet kunnen betalen , niet krijgen. Of te laat… Zodra er wellicht ergens wél wat financiële ruimte komt. Dit is zeker niet bevordelijk voor de gezondheid die toch al niet best is. Doordat de zorg niet geleverd word of te laat gaat de gezondheid nóg meer achteruit waardoor er alleen maar duurdere consequenties aan vast zitten (bijvoorbeeld: ziekenhuisopname, hogere kosten bij tandarts door achterstallig ‘onderhoud’ enzovoort) Je hoort wel dat het aantal mensen met schulden énorm zijn toegenomen maar ik denk dat daarmee ook het aantal mensen die geen zorg meer kan betalen ook enorm is toegenomen. Wanneer komt er hierin weer wat lucht?

    Pluto72 says:

    De Miljarden die naar Brussel gaan moeten we hier aan de zorg besteden,dus Nexit en Nederland is uit de Zorgen, want die zakkenvullers in Brussel met hun verhuizingen hangen mij en vele anderen de keel uit.met vr.GR.H.H de Groot (72j.)

    Pierre Dekkers says:

    De zorg is in Nederland misschien wel onbetaalbaar, maar waarom de chronisch zieken hiermee te duperen door als eerste de chronisch zieken aan te pakken als het gaat om bijvoorbeeld Fysiotherapie. Ik zelf heb reumatoìde artritus en had tot 1-1-2015 onbeperkt fysiotherapie. Door toedoen van de wijziging moet ik nu plannen wanneer ik fysio in wil zetten, als ik de pech heb kom ik dus aan het einde van het jaar in de problemen en krijg ik per behandeling ca. € 30,00 per behandeling aan me broek.

    Nu al een ruim 1 jaar bezig met een kwestie rondom het verkrijgen van juiste medicatie. Het voor mij medisch noodzakelijke medicijn mag door toedoen van een wetswijziging waarbij het aantal bereidingsapotheken aanzienlijk is afgenomen niet meer aan mij worden geleverd. Tot 14 december 2015 werd dit medicijn gemaakt en geleverd door een bereidingsapotheek en deze is hier mee gestopt per 1-1-2016. De bereidingsapotheek heeft bijna 9 jaar de wet overtreden en wordt hiervoor niet bestraft. Maar het meest trieste van de situatie is dat ik genoodzaakt ben om een alternatief te gebruiken. Mijn gezondheid gaat zienderogen achteruit maar het einde is nog niet in zicht. In heel Nederland is er geen enkele partij die hierin iets kan of wil betekenen.

    2 voorbeelden over problemen in de zorg, waarbij toch duidelijk naar voren komt dat de term zorgstaat niet echt iets is waar we in Nederland voor gaan, zeker NIET IN HET KABINET.

    Pierre Dekkers says:

    Daarnaast wordt er ook nog altijd benoemd dat je zelf kunt bepalen welke zorgverzekeraar je kiest. Op papier zal dat vast en zeker kloppen MAAR:

    Zij die chronisch ziek zijn kunnen inderdaad bij elke zorgverzekeraar in geheel Nederland terecht. Maar wat betreft de aanvullende verzekering kan elke van deze zorgverzekeraars alle patiënten weigeren, dus zij die logisch nadenken weten hierbij al voldoende. Wij als chronisch zieken kunnen NIET overstappen naar een verzekeraar.

    robert1959 says:

    zou het niet goed zijn als oude bejaarden tehuizen, omgebouwd worden tot seniorwoningen ,maar dan zonder personeel, onderbrengen bij woningcooperaties, veel voorzieningen zitten er al, ouderen kunnen elkaar in de gaten houden en goed tegen eenzaamheid, makkkelijker voor de thuiszorg

    Buinsters says:

    Wlz indicatie pgb bij zoon met borderliner, adhd en Adoptie problematiek. Zoon geen controle over woede. Krijgt factteam betaald vanuit gemeente en ggz jutz team. Werkt niet mee met team is 19 zelf de regie over zijn leven.
    Opent post niet, neemt of overdosis of geen medicatie. Heeft psychoses. Wordt op straat gezet vanwege problemen door kamers met kansen. Geen geld op orde.
    Vriendin zwanger, trekt illegaal bij haar in geen dak boven zijn hoofd. Bekend bij veilig thuis.
    Factteam sluit dossier want zoon zit in andere gemeente nu.
    Zwemt vanaf 1 december 2016 zonder hulp nu.
    Hij wordt vader, geen controle over woede, geen medicatie en ontloopt hulpverlening.
    Maar heeft de wet aan zijn kant. 19 bijna 20 jaar regie over eigen leven.
    Zo frustrerend dat hulp bij factteam alleen is bij gemeente waar hij woont. En nu gewoon dossier gesloten is.
    Waar is ggz bemoeizorg, waar kan er hulp komen zonder geld pot.
    Omdat hij Cak bijdrage niet betaalde en kon betalen van bijzondere bijstand heeft hij noodgedwongen het pgb wlz indicatie laten vervallen. Nu roept hij ik mankeer niks meer.
    Hij is al twee jaar een gevaar voor hem zelf en omgeving. Vervuild en maakt de post niet open.
    Helaas geen hulpverlening die wet kan overtreden en zonder betaling geen hulp.
    Borderliner die misschien bij grotere problemen dan nu al zijn, wel een geslaagde poging gaat doen in suïcide.
    Waarom moet het fout gaan en kan hij zonder pot met geld geen juiste hulp krijgen in zijn psychische situatie. Olanzapine is voorgeschreven.

    Rita1970 says:

    na jaren werken als huishoudelijk werkster, drie overnames van zorgaanbieders verder, bij elke overname minder salaris zelfs €3 per uur minder. en sinds de laatste 3 jaar minder indicaties en minder uren tot 50% minder. In de uren die je nu krijgt kun je het werk gewoon niet meer uitvoeren wat er wel van je verwacht wordt.

    FamKoch says:

    Mijn echtgenote was COPD patiënt en kreeg daar diabetes2 bij; zij ging in 2006 een ander, nieuwe medisch traject in, nl. Die van diabeet verpleegkunde. Hierbij was opvallend hoeveel ‘medische hulpmiddelen’ haar wee voorgeschreven. Mijn echtgenote is in 2015 overleden en ik ben nog prikpennen, verschillende lancetten, testapparaatjes e.d. Aan het opruimen. Kennelijk was ’the Skype the limit’ voor de professionals in deze zorg, want een rekening daarvoor hebben WIJ nooit gezien, maar al deze spullen hebben toch welzeker geld gekost; geld waarmee de zorgkosten de pan uit zijn gaan stijgen. Zorg professionals en zorgverzekeraars zijn niet professioneel genoeg (gebleken n.m.m.) met als gevolg dat de kosten onevenredig zijn gestegen. Ik vraag mij af of op dergelijke praktijken nu controle is en of deze de ‘professionals’ ook corrigeert.

    Marjolein1966 says:

    Op het moment dat ik medicijnen wil halen bij de apotheek, die de huisarts heeft voorgeschreven, wil ik graag weten wat de eigen bijdrage is. De apothekersassistent kan mij die informatie niet geven, omdat het afhankelijk is van waar je verzekert bent.
    Ik vind dit opmerkelijk. Als ik een brood koop bij de bakker, weet ik hoeveel ik moet betalen. Bij de apotheek is het afwachten wat de verzekeraar in rekening brengt, meestal pas een kwartaal later.

    FamKoch says:

    In het dorp waar ik woon is in 2006 een wooncomplex voor 55+ ers gebouwd; daarbij zou de benedenverdieping van dit complex gereserveerd worden voor (lokale cq regionale) zorgaanbieders. Er is er 1 gekomen (Thuiszorg), doze organization is in 2010 vertrokken en heft elders Haar intrek genimen, redenen: de huurprijs van de lokatie was te duur.
    De Woning stichting die de lokatie verhuurd berekend hiervoor hoge huurprijzen; de lokatie Staat nog steeds leeg!

    Amsterdam Ron says:

    Wij zijn een modaal gezin met 2 kinderen en 1 salaris. Ik moet 2 maal zorgpremie betalen. Dit komt dit jaar op €300 per maand. Daarnaast de eigen risico erbij en ik heb tandarts verzekeringen waar je ook steeds naast je verzekering moet bij betalen. Weet u dat ik zo min mogelijk naar de dokter ga en tandarts om maar geen extra kosten te hebben. Elke maand als ik mijn zorgkosten moet betalen, ik alleen al ziek wordt van de gedachte dat ik dit elke maand moet opbrengen. Ik moet bezuinigen op mijn eet en kledingkosten om mijn rekeningen te kunnen betalen. De huur ook steeds hoger wordt omdat mijn salaris hoger is. De huur kan verhoogd worden tot €780.
    Een kleine 3 kamer flat in Amsterdam. Ik geen andere woning kan kiezen want dit wordt te kostbaar. Rutte ik wil graag weg uit Nederland (ik ben Nederlander) Maar geef mij een paar ton vertrekpremie mee, dan ga ik met mijn gezin. Het leven is hier zorgelijk en ziek makend. Ron Amsterdam 2017. (Ik heb geen auto vanwege hoge parkeerkosten). Wat een leven in Nederland. Ik wil graag op”rutte” !! Erg triest allemaal.

    2Katootje says:

    Ik heb een aangeboren chronische aandoening en ben van middelbare leeftijd.
    Mijn eigen risico is na 2 mnd op aan medicijnen en fysio waar ik een chronische
    machtiging voor heb. Voor orthopedische schoenen is een eigen bijdrage van €136,50 waar ik niet zonder kan, en dan de andere hulpmiddelen via de wmo dus ook eigen bijdrage via het cak. Dit beteken voor mij met mijn bijstands uitkering dat ik moet bezuinigen op eten en al jaren geen leuke ontspannende dingen kan doen.
    Het bezuinigen op eten heeft tot gevolg dat ik sondevoeding of bijvoeding krijg omdat mijn lichaam hard achteruit gaat.
    Ik heb daarnaast geen familie of netwerk van mensen die kunnen helpen. Dus ik zit buiten de therapieen om helemaal alleen thuis omdat er geen geld is om iets te gaan doen.
    En buiten mezelf ken ik veel meer jongere en van middelbare leeftijd chronisch zieken in dezelfde situatie.

    Jacoba Elzina says:

    Wanneer je, zoals mijn cliënt van 21, in een instelling moet wonen, dan is een eigen bijdrage voor de verleende zorg reëel. De belastingbetaler hoeft immers niet voor een spaarpot te zorgen. Maar wanneer je na 18 maanden een naheffing krijgt van € 7.555,22 en maandelijks nog eens eigen bijdrage van € 510,25 mag aftikken dan wordt toch elke kwaliteit van leven ontnomen. En dan heb ik het niet over een luxe bestaan. Van wat er aan middelen overblijft dienen zaken als eigen risico zorg, verplichte eigen bijdrage zorgboerderij, zorgpremie (excl toeslag), onvergoede medicijnen, tandarts, etc etc, nog te worden betaald.
    Je zou hem bijna adviseren om maar een touw te kopen…

    Een bewindvoerder

    Willem365 says:

    De zorg zal altijd geld kosten, maar men kan er wel beter, efficiënter mee omgaan. Er wordt te veel geregeld van achter het bureau, managers, die vaak geen benul hebben wat zorg eigenlijk inhoud, het is geen bedrijf van schroefjes aandraaien of zo!! Verder kan er veel bezuinigd worden op onnodige apparatuur, speeltjes, van specialisten die korte tijd na aanschaf naar zolder of kelder van het ziekenhuis verdwijnen, kapitaal vernietiging, of de apparatuur wil men hebben om nog meer geld te innen door niet zinvolle, vaak onnodige onderzoeken. Meerdere compliance meters op longpoli en iedereen met vage klachten aan dit apparaat hangen. Deze meting heeft zin bij long operaties, thorax centra hebben wel zo’n apparaat en gebruiken het maar zelden, waarom dan in gewone ziekenhuizen meerdere toestellen??

    Ruigrok says:

    ik vond het een enorme uitzend9ing, maar co

    prugne says:

    beste max leden,
    hierbij een oproep voor alle ouderen stem massaal op een partij die het eigen risico af wil schaffen en die de
    ouderen een veel betere betaalbare zorg geeft.
    en nog beter het ziekenfonds weer terug zonder extra bijbetalingen .
    en het eigen risico kunnen al die hoger opgeleiden wel betalen.
    dus massaal stemmen op bijvoorbeeld 50+ of wilders
    alleen dan hebben we als ouderen wat in te brengen!!!

      Pensionado says:

      Leuk gezegd: maar wie zegt dat het ons dan minder kost en dat we goede zorg krijgen?
      Reken eerst maar eens uit,zou ik zeggen….dank U.

    Hanneman says:

    Zojuist naar het Nationaal Zorgdebat gekeken. Misschien had het ook het Nationaal Zorgrapport kunnen heten. Stel mij bij een debat twee tegengestelde partijen voor die proberen het eens te worden. Ik zag niet zo heel veel debat. Meer een opsomming van misstanden en dat zijn er héél wat! Wat zou toch het geheim zijn van een oprecht beschaafde, zorgzame samenleving? En hoeveel van dat geheim heeft met het koude verdienen van geld te maken? De bestuurders en “hoger opgeleiden” lijken meer op de hand van de zorgverzekeraar en zij die wórden bestuurd en schijnbaar horen tot de “lager opgeleiden” helemaal niet. Voor mij is het wel helder en ik verklaar daarmee te behoren tot die tweede groep. Maar ja, hoeveel opleiding is er nodig om te weten dat je allemaal, niémand uitgezonderd, toe zult komen aan de situatie waarin je aan hulp toe zult zijn? Als we claimen de beste zorg ter wereld te leveren – of daaromtrent – snap ik niet dat in negentig minuten debat zo veel voorbeelden van zorggebrek vooral vanwege kassaproblemen en gesloopte voorzieningen kunnen worden getoond. Aan de zorgbieders “op de vloer” ligt het zeer waarschijnlijk niet, zeg maar rustig niét! De oorspronkelijke, nare veroorzaker van de problemen in de zorg is de politiek. En dan heb ik het niet over een algemeen begrip maar over partijen die al zo’n veertig jaar het beleid bepalen, waarvan de laatste veertig jaar toch vooral de VVD de mooiste vissen binnenhengelt. Geen enkele hier geschreven reactie of reportage in het “debat” zal deze partij van inzicht doen veranderen. Er worden nu prachtige verbeteringen op alle terrein gemeld maar ik weet bijna zeker dat er ook al heel schimmige “van de Steurachtige” soorten van gesprekken worden gevoerd en scenario’s in elkaar worden gedraaid die de zorg nog verder in de klauwen van de aandeelhouders zullen drijven. En dat gaat zeer waarschijnlijk gewoon gebeuren als de VVD opnieuw in een kabinet komt. De marktwerking in de zorg is gewoon fundamenteel fout! De bezuinigingen in de zorg voor ouderen zijn inhumaan en tegen wat ik als rechten van de mens beschouw. Waar blijft de kanteling? Wat is het geheim om deze máchtige handelaren te laten stoppen? Wat te doen? Traditioneel stemmen, voort op deze heilloze doodlopende weg? Geloven dat klopt wat Rutte en Schippers zeggen over hoe het misgaat als er een links beleid gaat worden gevoerd? Of inderdaad eens in het diepe springen en tóch links beleid een kans geven? Misschien gaat het helemaal niet mis en hadden ze met hun geroep over de geldwolven wel gelijk? Ik weet het niet! Desondanks verzoek ik u de sprong te wagen. Kom, doe eens gek, stem links.

    Pensionado says:

    Wij hebben vandaag,vrijwilligers ouderenzorg,een mailtje gestuurd over de “zorguitzending”van ma.23 jan.Kregen een standaard antwoord:…”kunnen niet alle mails persoonlijk beantwoorden..
    Kort gezegd: onvolledig en niet onderbouwde informatie.
    Voorbeeld: alleenstaande ouderen met AOW en Aanvullend pensioen tussen 15.000 en 25.000 euro bruto per jr. kunnen een forse bijdrage krijgen in premie en zorgkosten.De meeste ouderen
    ( bron CBS: 75 %)hebben zo’n inkomen.”
    “Onze”ouderen,waar wij komen,zijn daar tevreden mee,al houden ze niet royaal over!Wie wel?

Bekijk ook

Meer