Archief van tranen

Omroep: MAX

Duur: 1:10:00

Uitzending: zo 12 aug 2012 18:00

Archief van tranen – Bevrijding zonder vrede

De documentaire begint met een historisch overzicht van de tijd voorafgaande aan de Bersiap-periode in voormalig Nederlands-Indië (1945-1947). Een Nederlandse militair was ooggetuige van het vlagincident op 19 september 1945 in Soerabaja, waar de Bersiap-periode in alle hevigheid begon.

Verder vertellen 2 overlevenden van de gruwelijkheden in de Simpang Sociëteit over hun ervaringen en hoe deze gebeurtenissen in oktober 1945 hun levens hebben beïnvloed. Ook besteden we aandacht aan het Goebeng Transport. Op 28 oktober 1945 liep dit transport in een Indonesische hinderlaag. Hierbij werden naar schatting 200 vrouwen en kinderen vermoord. Tot slot gaan we op Midden-Java op zoek naar een waterput in Balapoelang: de plek waar op 11 oktober 1945 veertien Nederlandse mannen, vrouwen en kinderen op beestachtige wijze zijn vermoord

Stichting Oorlogsverhalen

Op de website van Stichting Oorlogsverhalen vindt u nog meer verhalen. De stichting heeft als doel een centraal en openbaar digitaal archief te zijn van Nederlandse oorlogsverhalen, zodat deze verhalen voor iedereen toegankelijk zijn. En dat deze verhalen ook voor de generaties na ons bewaard en vindbaar blijven.

Wilt u uw oorlogsverhaal vertellen, dat kan op de website van Stichting Oorlogsverhalen.

Geef een reactie