Archief van tranen

Omroep: MAX

Duur: 1:05:00

Uitzending: zo 19 aug 2012 19:00

Archief van tranen – De onschuld vermoord

Het tweede deel van deze documentaire begint met het bijzondere verhaal van een doodziek jongetje uit Soerabaja. Hij overleed omdat hij geen medicijnen kreeg. Zijn herinnering ging op een bijzondere manier mee terug naar Nederland.

Verder vormt een geheime verklaring de basis van een zoektocht naar de laatste uren van een Nederlands gezin. Ook bezoeken we de plek in Tamansari waar in 1947 tientallen Nederlanders door leden van de extremistische moslim-partij Masjoemi van het leven zijn beroofd. We hebben een onverwachte ontmoeting met iemand die ons de plek van deze moorden kan wijzen. Tot slot vertelt het oudste kind van een gezin hoe zijn moeder en zes broertje en zusjes werden vermoord: “Zij werden allemaal ge-tjingtjangt, in stukken gehakt.”

Stichting Oorlogsverhalen

Op de website van Stichting Oorlogsverhalen vindt u nog meer verhalen. De stichting heeft als doel een centraal en openbaar digitaal archief te zijn van Nederlandse oorlogsverhalen, zodat deze verhalen voor iedereen toegankelijk zijn. En dat deze verhalen ook voor de generaties na ons bewaard en vindbaar blijven.

Wilt u uw oorlogsverhaal vertellen, dat kan op de website van Stichting Oorlogsverhalen.

Geef een reactie