vakantie

Waarom op vakantie gaan zo goed is voor lichaam en geest

Op vakantie gaan is voor iedereen goed. Niet alleen voor de geest, maar ook voor het lichaam. waarom is dat eigenlijk zo? De KoelkastCoach Sabine Leijten legt uit.

Lekker even weg

Op dit moment zijn veel Nederlanders vertrokken naar hun vakantiebestemming of staan zij op het punt om weg te gaan. Lekker naar een andere plek om lekker te ontspannen. Of het nu een vakantie is met de auto in eigen land is of met het vliegtuig kilometers verderop, op vakantie gaan is voor iedereen prettig.

Waarom is vakantie van belang

Natuurlijk, soms is vakantie ook best stressvol, maar over het algemeen is het een tijd waarin u meer aandacht heeft voor uzelf en uw eigen welbevinden dan in het dagelijks leven. “Om lichaam en geest volledige rust te geven is het noodzakelijk jezelf uit je standaard situatie te halen, zodat je kunt opladen en alles weer goed kunt overzien”, vertelt Leijten. “Vandaag de dag gaat alles veel sneller en zitten we soms uren achter elkaar, wat nadelig is voor de gezondheid. Een vakantie doorbreekt dit patroon.” Zo wandelen mensen tijdens vakanties doorgaans meer, kunnen zij meer slapen, zijn er minder prikkels waar direct op gereageerd hoeft te worden. Allemaal factoren die interne rust bevorderen en ook nog eens goed zijn voor het lichaam.

Thuisblijven is niet hetzelfde

Vrijaf nemen van werk zonder daadwerkelijk op vakantie te gaan, werkt helaas minder rustgevend dan een vakantie op locatie. “Thuis vakantie vieren is niet hetzelfde. Hier volg je ongemerkt toch je dagelijkse routine en gooi je er snel weer een wasje in, haal je de stofzuiger door het huis of veeg je de tuin aan. Dit komt omdat het je eigen plek is waar je blij mee bent en die je graag netjes en opgeruimd houdt.” Bij een vakantie op een andere plek is dit echt ander. “Tijdens de vakantie zijn wij mensen een stuk makkelijker en laten we sneller de boel de boel. Op de vakantiebestemming valt er vaak ook minder te doen dan thuis. Je hebt maar een beperkte hoeveelheid spullen bij je en is de locatie vaak kleiner dan je gewend bent. En natuurlijk maakt het daar allemaal minder uit, want je vertrekt toch over een tijdje weer.”

Verlaging van stressniveau

Vakantie voorziet het lichaam en geest dus van de broodnodige ontspanning en laat zo automatisch het stressgehalte dalen. dat is erg belangrijk, want constante stress is erg ongezond. “Stress is de grootste boosdoener als het gaat om ziektes en lichamelijke ongemakken. Het begint vaak met je wat futloos voelen, minder goed slapen en weinig energie hebben voor dingen en het liefst in je bed willen blijven liggen. Als deze kleine symptomen de kop opsteken, is het zaak om op te letten. Het zijn dé tekenen dat jouw lichaam en geest tijd voor zichzelf nodig hebben. Luister daar serieus naar.”

Wij mensen ervaren stress door het stresshormoon cortisol. “Dit hormoon houd je op de been, zorgt dat je niet ziek wordt en dat je toch nog een beetje energie hebt om door te gaan. Het is dus een handig stofje, maar het heeft ook een nadeel. Als de bijnieren, waar het wordt gemaakt, te lang ‘aan staan’ raken ze oververmoeid. Dit oververmoeid raken noemen we ook wel een bijnieruitputting of bijnier-burn-out. Het produceren van het stresshormoon wordt uiteindelijk steeds minder, waardoor je het gevoel krijgt dat je volledig bent uitgeblust.”

vakantie
Lees ook: Nooit ruzie, maar op vakantie opeens wel? Dit is waarom

Door regelmatig afstand te nemen van situaties die de aanmaak van cortisol bevorderen, zoals een drukke baan, houden we het beter vol. Daarom is het opnemen van vakantie dus ook zo goed. “De juiste balans tussen hard werken, constante prikkels en ontspannen is dé sleutel tot die gezonde en ontspannen glimlach.”

Op 30 juli 2021 is Sabine Leijten te gast in het MAX NPO Radio 5-programma Lunch Lekker om over dit onderwerp te vertellen. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur.

(Bron: De KoelkastCoach)

Geef een reactie

Reactie

 1. Jo 43 says:

  Altijd veel gewerkt meer als 60 uur per week .
  Je werk moet geen stres zijn .
  Die 14 dagen vakantie in mijn tijd ging je in en om huis aan het werk.
  De tijden zij verandert, maar je moet niet denken dat een vakantie de problemen oplost.
  Zie je werk als een ontspanning dan heb je elke dag vakantie.
  Wens iedereen lang en gezond leven.