Duur 13:48
Gepubliceerd op 19 juli 2021

Vaste standplaats op de camping of het vakantiepark, wat zijn uw rechten?

Het aanschaffen van een chalet, zomerhuisje of stacaravan op een camping of vakantiepark in eigen land is populair. Helaas heerst er veel onduidelijkheid over de rechten van de koper. Want hoe zit het bijvoorbeeld met een gehuurde standplaats? Mag de verhuurder zomaar de huur opzeggen en wat zijn dan uw rechten? 

Standplaats

Problemen doen zich voornamelijk voor op het moment dat u een chalet, vakantiehuisje of stacaravan zonder eigen grond koopt. Kiest u ervoor om een accommodatie op gehuurde grond aan te schaffen, dan is het verstandig goed in de gaten te houden wat uw rechten zijn. Voor de huur van recreatiegrond geldt namelijk geen huurbescherming. Het gevolg hiervan is dat u eigenaar bent van het huisje, maar niet van de grond en daar dus ook niet over kan beslissen.

Als u de grond huurt, bent u gebonden aan de regels van de huurovereenkomst. U huurt dan jaarlijks uw vaste staanplaats en aan het einde van dat jaarcontract kan de overeenkomst worden opgezegd. Er is vaak weinig ruimte voor onderhandeling en u bent hierin dan ook erg afhankelijk van de beheerder van de camping of het vakantiepark. In het geval van bijvoorbeeld bedrijfsbeëindiging of herinrichting kan de beheerder eenzijdig de huur verhogen en het contract met een recreant veranderen of opzeggen. Als u bijvoorbeeld grote investeringen doet aan het chalet loopt u dus de kans dat u deze aan het einde van de huurperiode weer moet verwijderen.

Recron-voorwaarden

De Vereniging van Recreatieondernemers Nederland, Recron, is een brancheorganisatie voor recreatiebedrijven. De organisatie heeft voorwaarden opgesteld waar erkende campings en vakantieparken zich aan dienen te houden. Houdt goed in de gaten of de camping of het vakantiepark waar u een accommodatie wilt kopen Recron-erkend is. U bent alsnog niet geheel vrij in uw doen en laten, maar een stuk beter beschermd.  In de Recron-voorwaarden is bijvoorbeeld vastgelegd dat de ondernemer de overeenkomst niet zomaar mag opzeggen als hij het vakantiepark wil vernieuwen. Dat mag pas als hij een concreet en uitvoerbaar plan heeft. Dit wil zeggen dat hij de benodigde vergunningen al heeft of dat deze op korte termijn te verwachten zijn. De opzegtermijn is dan een jaar.

Aanpassen huur

Recron heeft ook een richtlijn over huurverhoging bij een nieuw contract opgesteld. Een aanmerkelijke huurverhoging van minimaal 10 procent moet bijvoorbeeld 1,5 jaar van tevoren worden aangekondigd. De organisatie wil voorlopig echter niet strijden voor huurbescherming voor mensen met een vaste staanplaats, aangezien dit permanente bewoning in de hand kan werken.

Heeft u een geschil met de campingeigenaar en komt u er samen niet uit? Als recreant kunt u er dan voor kiezen naar de Geschillencommissie Recreatie of naar de rechter te gaan.

Notaris

Denkt u erover om een chalet, vakantiehuisje of stacaravan te kopen? Stap naar een notaris om zaken op papier te zetten. Een notaris kan u bewust maken van de kleine lettertjes in een contract. Door samen de overeenkomst door te nemen weet u wat u koopt en wat u rechten en plichten zijn.

Bent u al in het bezit van een vakantieaccommodatie? Raadpleeg dan alsnog een notaris om de huurvoorwaarden vast te leggen. Bij eventuele problemen staat u met voorwaarden op schrift een stuk sterker bij de Geschillencommissie.

Dit onderwerp wordt besproken in MAX vakantieman op 19 juli 2021 met Tweede Kamerlid Sandra Beckerman van de SP.

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, ANWB, HISWA-RECRON, Netwerk Notarissen)

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. Slachtoffer na 55 jaar says:

  Wat was het onderwerp Vaste Standplaatsen slecht voorbereid. Het leek er zelfs op dat alles beoordeeld werd in het voordeel van de verhuurder. Zo werd er naar de Recron voorwaarden verwezen, maar ik had de indruk dat de zgn vakantie ombudsvrouw, de voorwaarden er niet op nageslagen had.
  De ombudsvrouw heeft wel met een woordvoerder van Duinrand gesproken. Maar niet bij de vereniging Duinrand Samen Sterk, die de huurders vertegenwoordigt.
  Gelukkig vond ik op de site wel het goede antwoord op de vraag of bij een herstructurering er zomaar collectief opgezegd mag worden. Dat kan pas als alle vergunningen afgegeven zijn. Bij Duinrand werd er al opgezegd toen slechts B&W de wijziging van het bestemmingsplan had goedgekeurd. Die beslissing is voorbehouden aan de Raad. Tegen de wijze van besluitvorming en het ontbreken van de benodigde stukken, loopt er een procedure bij de Raad van State.
  Maar ook een rechtszaak tegen de onrechtmatige wijze van opzeggen. Geen concreet uitvoer plan aanwezig ten tijde van de opzegging.
  Sorry, maar jullie ombudsvrouw komt mij niet als deskundig over. Dat vond ik al bij een eerdere uitzending. Wil je als omroep deskundig overkomen. Laat dan echte deskundigen aan het woord.

  1. Deess says:

   Een jaarcontract is niet zo maar opzegbaar, als een contract zich telkens stilzwijgend verlengt dan heb je bestaansrecht, als ze je zomaar op zouden kunnen zeggen wat is dan de toegevoegde waarde van de Recron, dat zou toch wat zijn dat ze je zonder reden zomaar op zouden kunnen zeggen, zo simpel is dat niet en hier is genoeg jurisprudentie over.
   Verkoop aan een andere recreatieondernemer is geen reden voor opzegging, de nieuwe recreatieondernemer neemt de camping over met alles wat daar op staat en neemt de contracten over, de nieuwe recreatieondernemer kan de recreant opzeggen wegens herstructurering maar dan moet er een haalbaar en concreet plan bij de gemeente bekend zijn en de nodige vergunningen moeten afgegeven worden of er moet zicht zijn dat deze op korte termijn afgegeven worden, soms is er ook nog een milieu effect rapportage nodig dit is nodig wanneer de camping zich in een natuur gebied bevindt of daaraan grenst, wat best vaak voorkomt bijvoorbeeld natura 2000 de grote jongens zijn gek op natuurgebieden, als dit het geval is dan moet de milieu effect rapportage uitwijzen dat de nieuwe plannen wel mogelijk zijn in een kwetsbaar natuurgebied, dus totdat de eventuele MER niet rond is kan er ook niet opgezegd worden wegens herstructurering.
   Let op sterfhuisconstructies, als de ondernemer bewust de camping dood laat bloeden en u vervolgens opzegt omdat het financieel niet meer haalbaar is om de camping verder te exploiteren dan zou ik de weg naar de rechter adviseren, ook hier is jurisprudentie over.
   Dan nog een leuke, bij verkoop van een camping heb ik weleens een opzegging voorbij zien komen wegens bedrijfsbeeindiging.
   Bedrijfsbeeindiging van een camping is alleen van toepassing als de camping verkocht wordt aan bijvoorbeeld een boer die daar zijn koeien laat grazen en het bestemmingsplan van recreatie naar bijvoorbeeld agrarisch wordt gewijzigd.
   Dat er te weinig vraag is naar recreëren op een camping is de reinste onzin, een gezonde camping is altijd vol, ik vraag mij af bij wie deze informatie vandaan komt, wellicht enquêtes onder mensen met een dikke portomonee die nu liever even in Nederland recreëren in een veelste duur chalet, hebben ze ook onderzocht of deze mensen nog tevreden zijn met hun veelste dure aankoop die ze nu willen verkopen en waarvan ze blij mogen zijn als ze de helft van hun investering terug zien, want dat is wat er nu gebeurt.
   Straks is corona over en daar zitten we dan met al die dure lege parken die vervolgens gebruikt worden door arbeitsmigranten, dat zie je nu hier en daar al gebeuren, buitenlandse toeristen gaan niet allemaal in een bungalow park zitten die gaan rondreizen of lekker naar Amsterdam.
   Het wordt eens tijd dat de gemeentes en de regering op komen voor de gewone man die nu hun vakantie op 3 hoog achter moet gaan vieren en alles kwijt raken omdat de grote jongens zo nodig pakken met geld moeten verdienen