Duur 12:48
Gepubliceerd op 8 juli 2019

Na jaren nog een verkeersboete uit het buitenland gekregen? Dit kunt u het beste doen

Niets vervelender dan dat er een verkeersboete uit het buitenland op de mat valt. Helemaal als deze van jaren geleden blijkt te zijn. Want moet u deze boete nog wel betalen? En hoe komt het dat ze ongegeneerd deze boete verhogen, terwijl u helemaal niet van het bestaan van de boete weet. 

Bij zowel MAX vakantieman, MAX Ombudsman en de ANWB komen over dit soort boetes steeds meer meldingen binnen. Het gaat om boetes van mensen die jaren geleden in Italië, Florence, op vakantie zijn geweest en dan ineens een brief ontvangen van het Nationaal Incassobureau (NIB) over de betaling van een boete. Daar komt bij  dat de originele verkeersboete dan inmiddels met een behoorlijk bedrag is verhoogd, terwijl u de eerste boete helemaal niet hebt ontvangen. Normaal gesproken wordt dit door het Italiaans NIVI Credit geïncasseerd. Van de overtreding is een foto, dus daar valt niet over te twisten. Maar het het incassobureau wil geld zien, soms tot wel 300 euro meer dan het oorspronkelijke bedrag.

360 dagen

Officieel hoort u bij een Italiaanse verkeersboete binnen 360 dagen na overtreding op de hoogte gesteld te zijn dat u in overtreding bent. Dit gebeurt normaal gesproken met een aangetekende brief met daarin het proces verbaal. Deze brief wordt vanuit Italië naar uw huisadres gestuurd. Naar het adres waarop de auto geregistreerd staat. En daar gaat iets mis, want uiteindelijk blijken mensen pas iets van de boete te horen op het moment dat een Nederlands incassobureau zich meldt. Dat is het moment waarop de kosten al flink zijn opgelopen.

Wat kunt u doen:

 • Heeft u nooit een proces verbaal uit Italië gekregen en u kunt dat bewijzen, dan hoeft u  niet te betalen.
 • Heeft u het proces verbaal niet op tijd, dus binnen de gestelde termijn van 360 dagen,  gekregen en u kunt dat bewijzen, dan hoeft u ook niet te betalen.
 • Heeft u wel een proces verbaal ontvangen, dan zult u moeten betalen. Het is dan alleen de vraag welk bedrag. In ieder geval niet juridische kosten, vertalingskosten en incassokosten.

Let op: bij een aangetekende brief bent u als ontvanger verantwoordelijk voor de ontvangst. U moet dus echt aan kunnen tonen dat u de aangetekende brief niet heeft ontvangen. Dat kan tegenwoordig bijvoorbeeld met de PostNL-app. Daarin staat precies welke post u heeft ontvangen.

U kunt gewoon nog naar Italië

Het Nederlandse incassobureau kan geen betaling afdwingen, betalen is vrijwillig. Houd het contact met het bureau zakelijk en reageer altijd inhoudelijk op brieven van het bureau. Dus ook als u voornemens bent het extra geld niet te betalen.

Wat nog goed is om te weten is dat u door de boete niet te betalen niet op de Italiaans opsporingslijst komt te staan. U wordt ook niet direct gearresteerd als u de grens overgaat of uit het vliegtuig stapt. Laat u door incassobureaus dus ook niet bang maken met dit soort verhalen. U kunt gewoon nog op vakantie naar Italië. Wat nog wel kan gebeuren is dat de boete via het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) alsnog bij u op de mat valt.

Boetes uit het buitenland ontvangen?

Heeft u ervaring met dit soort boetes uit het buitenland. Dan wil MAX Ombudsman graag met u in contact komen. Zij zijn elke werkdag van 10 tot 12 uur telefonisch bereikbaar op nummer 035-677 55 11.

Dit onderwerp wordt besproken met Annemieke Zerdoun, jurist bij de ANWB, en MAX Ombudsman, Jeanine Janssen in MAX vakantieman op 8 juli 2019.

Geef een antwoord

Reactie

 1. Lianneke54 says:

  Goedenmiddag
  Ik heb een vraag over een niet betaalde bekeuring uit Italië artikel176
  De bekeuring is van 22/06/2016
  We hebben 04/02/2021 dezelfde bekeuring gehad maar na het lezen van andere mensen op internet hebben we er niks mee gedaan
  De bekeuring gaat over het niet betalen van de tol voor een tolpoortjes
  Nou lijkt me dat het niet kan om door een tolpoortjes te rijden zonder te betalen want dan gaat hij niet open
  Het gaat om een bedrag van 27;56 dat is hetzelfde bedrag als vorige keer
  Mijn vraag is moet ik dit betalen
  Gr lian ruedisueli

Bekijk ook

Meer