Duur 12:46
Gepubliceerd op 19 juni 2017

Caravan kopen? Laat u niet misleiden!

Een nieuwe caravan, camper of vouwwagen kopen voor een spotprijs. Veel kampeerliefhebbers laten zich erdoor verleiden, maar zijn uiteindelijk duur uit. Dealers zijn niet altijd even eerlijk, want ze lokken de klant met een mooie prijs, maar daar komen dan nog honderden euro’s bij. 

Wet oneerlijke handelspraktijken

Sinds 2008 is de wet oneerlijke handelspraktijken in werking getreden. Deze wet moet ervoor zorgen dat consumenten minder makkelijk misleid kunnen worden. In deze wet is opgenomen dat het verboden is een prijs te noemen waar niet alle extra kosten in zijn verwerkt, een zogenoemde all-in-prijs. Dat wil zeggen, alle onvermijdbare kosten moeten in de verkoopprijs zijn opgenomen. In het geval van een caravan of kamper gaat het dan om een prijs inclusief de kosten rijklaar maken, registratie- en administratiekosten.

All-in-prijs

Hoewel de wet al 9 jaar van kracht is, bieden nog steeds caravan- en camperdealers de voertuigen aan voor niet all-in-prijzen. Dat viel ook Yda Matthijssen van de ANWB en haar collega’s op. “Wij volgen de caravanprijzen op de voet, maar zagen een vreemde ontwikkeling. Er ontstonden prijsverschillen die onze caravanexpert aanvankelijk niet kon verklaren. Na onderzoek bleek dat een aantal bedrijven de nieuwe wet goed hanteren, maar een aantal nog helemaal niet. Hierdoor ontstaan grote prijsverschillen.”

Aanpassing voorwaarden

In 2016 heeft de Autoriteit Consument en Markten (ACM) mede door de inbreng van de ANWB aan de BOVAG laten weten dat de wet gehandhaafd moet worden. Zo niet, dan zou dit boetes tot gevolg hebben. Dit heeft in ieder geval geresulteerd in een aanpassing van de algemene voorwaarden van de BOVAG. Hierin is nu opgenomen wat wel en wat niet in een advertentieprijs moet zijn opgenomen.

Laat u niet misleiden

Bertho Eckhart, voorzitter van de BOVAG, geeft toe dat de dealers de prijzen hadden moeten aanpassen. “Ze hebben daarin een eigen verantwoordelijkheid. In september 2016 heeft de BOVAG alle leden een brief gestuurd met het verzoek de prijzen aan te passen naar all-in-prijzen. De niet-leden hebben een brief gekregen van de Kampeer en Caravan Industrie om hetzelfde te doen.” Deze branchevereniging heeft op eigen houtje de fabrikanten een jaar uitstel gegeven om de prijzen op de brochures aan te passen omdat die al gedrukt waren, maar dat uitstel geldt nadrukkelijk niet voor de winkeliers. Zij lopen dan ook de kans om beboet te worden door de ACM.

Let er dus bij de aanschaf van de caravan of camper op dat de prijs inclusief alle kosten is. Controleer dit dus ook goed op de site waarop u de aanbieding vindt. In veel gevallen geldt: is het te mooi om waar te wezen, dan is het dat ook. Laat u niet misleiden!

Dit onderwerp is besproken in Groeten van MAX op 19 juni 2017.

(Bron: ANWB, BOVAG) 

Stel uw vraag aan Yda Matthijssen

U kunt van maandag 19 juni tot en met woensdag 21 juni 2017 hieronder vragen stellen aan Yda Matthijssen, juridisch expert van de  ANWB, over de aankoop van een caravan. Na woensdag 21 juni 2017 mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord. 

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer