Boekingsfouten kunnen tot veel kosten leiden

Het boeken van een vakantie is via het internet zo gedaan, al moet u daarbij wel goed opletten. Een tikfoutje in uw persoonlijke informatie is snel gemaakt, maar dit weer veranderen is helaas een stuk lastiger. Met een fout op uw ticket kan u de toegang tot het vliegtuig ontzegd worden. Controleer uw gegevens dus meerdere keren en heel aandachtig.

Voorwaarden

Op dit moment krijgt de consument 24 uur om de boeking kosteloos te wijzigen en annuleren, mits de boeking nog niet definitief is. In realiteit zijn veel boekingen per direct definitief en wordt het meteen prijzig als er iets veranderd moet worden.

De precieze kosten en stappen die gezet moeten worden hangen af van de voorwaarden van de reisorganisatie. Het kan dus zeker geen kwaad om uzelf hier goed in te verdiepen voor u een boeking plaatst.

Modernisering

Tegenwoordig zijn er steeds meer aanbieders van losse accommodaties en vluchten. De kosten zijn iets hoger, maar daarvoor krijgt u veel meer ruimte in het wijzigen van de reis. Om pakketreizen aantrekkelijk te houden, is het noodzakelijk dat de reisbranche moderniseert. Onder andere in het geval van boekingsfouten, die met minder problemen en hoge kosten opgelost moeten kunnen worden. Dit is voorlopig echter alleen hoop voor de toekomst.

Let goed op

Het belangrijkst is om te allen tijde goed op te letten bij het boeken van uw reis. Controleer meerdere keren of alle gegevens kloppen en laat eventueel iemand anders meekijken. Houd uw identiteitsbewijs altijd bij de hand als u gaat boeken en neem de informatie precies over. Maakt u toch een foutje? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de reisorganisatie. In sommige gevallen kunnen zij toch een helpende hand bieden.

Houd daarnaast in de gaten of er bij uw boeking sprake is van flexibele tickets. Dit zijn tickets waarbij u kosteloos en eenvoudig de reisdatum van de tickets kunt aanpassen. Vraag ernaar bij uw reisorganisator. Als de vraag hiernaar stijgt, wordt de kans op een flexibeler beleid in de toekomst groter.

Dit onderwerp wordt besproken in MAX vakantieman op 16 augustus 2021 met Frank Oostdam, directeur van Algemeen Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR).

(Bron: Archief, RTL Nieuws, ANVR)

Geef een reactie

Reactie

  1. Yvonneke says:

    Helaas is mij hetzelfde overkomen als die mevrouw. Sinds kort vallen we onder schoolvakantie zuid i.p.v. midden. Het reisbureau heeft het niet een week kunnen verschuiven. TUI en Transavia willen NIET meewerken. Het is mijn fout, maar een beetje medewerking zou toch niet zo moeilijk hoeven zijn. Kan MAX nog iets voor mij doen?