toerist

Alleen reizende toeristen fors duurder uit

Alleengaande reizigers zijn fors duurder uit. Iemand die alleen reist betaalt 32 procent meer dan een stel dat samen reist en in een 2-persoonshotelkamer verblijft. Dat blijkt uit een steekproef van het programma MAX Vakantieman. De reisorganisaties hebben, zo blijkt, nog weinig oog voor de vakantieganger die alleen op een kamer wil.

Focus op gezin

Momenteel telt Nederland 3 miljoen 1-persoonshuishoudens volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Over 10 jaar is dat aantal gestegen naar 3,4 miljoen. Dit zijn vaak vitale consumenten die graag op vakantie gaan. Alleen of met vrienden, maar dan wel apart op een kamer. Toch blijft de reisbranche zich vooral richten op het gezin.

Dat merken kijkers van de MAX Vakantieman, waar veel klachten van reizigers binnenkomen. “Dan zie je een aanbieding voor 250 euro per persoon voor een weekend weg”, zegt meneer Bolt, “maar dan blijkt dat je als alleenstaande 500 euro moet betalen”. Want de mooie aanbieding, staat in de kleine lettertjes, geldt alleen op basis van een reis voor 2 personen.

“Ik wil best ietsje meer betalen als alleenstaande vakantieganger”, zegt mevrouw Haages. “Maar ik moet vaak honderden euro’s meer betalen om alleen op de kamer te liggen.” Sinds ze weduwe is gaat ze liefst op vakantie met een vriendin, maar ze wil wel alleen slapen. “Je hebt zo je gewoontes en je wilt ook een beetje privacy.”

Steekproef

De MAX Vakantieman deed een steekproef naar 86 pakketreizen in populaire badplaatsen in Spanje en Turkije. De redactie zocht naar 15-daagse all inclusive vliegreizen in het hoogseizoen (vertrek in het eerste week van augustus) en het laagseizoen (vertrek in het eerste weekend van oktober). Ook vergelijkt zij de prijs voor alleenstaanden met de prijs die duo’s per persoon voor dezelfde pakketreis betalen.

Veel duurder uit als alleenreizende

Gemiddeld betalen alleenstaanden dus 32 procent meer. Maar er zijn forse uitschieters. Soms is een reis 101 procent duurder, soms maar 1,5 procent. Een logica is nauwelijks te vinden. Sunweb scoort met 25 procent gemiddeld aan meerkosten ‘het beste’, Neckermann en Corendon met 34 procent ‘het slechtst’. De marges zijn echter, zeker voor een steekproef, klein: bij TUI (en Kras) betaalt een alleenstaande gemiddeld 29 procent meer, bij D-reizen 31 procent.

Alleenstaanden als niche

De reisorganisaties zeggen allemaal in een reactie dat het probleem vooral bij de hoteliers ligt, die bouwen vooral tweepersoonskamers. Ze rekenen per kamer en niet per persoon. Inkopers van de reisorganisaties proberen kortingen voor alleenstaanden te krijgen, maar dat lukt niet altijd. “We proberen altijd de beste deal te krijgen”, zegt Hugo van Drie van Sunweb. “Maar kennelijk doen we dat toch niet goed genoeg. Ik vind echt dat we daar serieuzer naar moeten kijken, we hebben de alleenstaande te lang als niche gezien.”

Dat blijkt ook uit de steekproef. Bij veel pakketreizen zijn geen eenpersoonskamers te vinden. Maar als ze er wel zijn, blijkt, is de alleenreizende óók niet goedkoper uit. Die betaalt ook hierin nog steeds 29 procent meer. Ook maakt het gek genoeg qua prijs niet uit of u in het hoog- of laagseizoen reist als alleenstaande.

Dit onderwerp wordt op 1 juli 2019 besproken in MAX Vakantieman. Onder meer demograaf Jan Latten en Hugo van Drie van Sunweb komen aan het woord.

Geef een reactie

Reacties (5)

 1. Gerards says:

  Met veel plezier naar uw uitzending gekeken. Met name het item Alleengaande reizigers.
  Ik kan mij voorstellen dat een hotel meer vraagt voor een eenpersoonskamer.
  Wij kamperen. De ANWB biedt kampeerreizen aan. De prijs is per persoon op basis van twee personen.
  Bij een dergelijke reis, reis je met je eigen kampeermiddel. Je staat op een normale kampeerplek op een camping.
  Ik vind het schandalig dat een Alleengaande meer moet betalen dan een echtpaar.
  Voorbeeld: een 23 daagse reis naar de Spaanse Pyreneeën kost € 1245,00 p.p. Een Alleengaande is voor dezelfde reis € 1440,00 kwijt.
  Hoe kan dit, want alle faciliteiten zijn hetzelfde.

  1. Kampeerverslaafde says:

   Dan te bedenken dat een camping altijd per staplaats verhuurt, de enige bijkomende kostenpost is die van de eventuele toeristenbelasting….
   23 Dagen, 22 overnachtingen voor € 2490 bij 2 personen en € 1440,00 voor een alleen kampeerder is in mijn optiek erg veel, zeker als het een reis op basis van eigen vervoer betreft.
   Tip: Er zijn voldoende campings in Spanje met Nederlands sprekend personeel, probeer, bij een volgende vakantie zelf te boeken bij de betreffende camping. Normale campingtarieven liggen, exclusief toeristenbelasting, in Spanje tussen de €20 en € 30 per nacht per staplaats, ergo, ongeacht of U nu met 1 of 4 personen reist, het basisbedrag voor 22 overnachtingen mag nooit hoger zijn als € 660,00 plus toeristenbelasting, de laatst genoemde kostenpost is per persoon.
   In het door U opgenoemde voorbeeld is de kampeerplek bijna € 70 per nacht voor een alleenreizende en ruim € 100 voor een koppel….dat kan, logisch nagedacht, nooit.

   Bet even via Google gevonden
   Voorbeeld 1: maslabauma.com/ tarief hier in het hoogseizoen kleine tent € 6,50 plus € 7,00 per persoon per nacht, dat is voor 22 overnachtingen € 297,00

   Voorbeeld 2: mansocoguleras.com/nederlands/ tarief, in het hoogseizoen €40,00 per nacht per kampeerplek, ongeacht het aantal kampeerders of de grootte van de tent , caravan of casmper.

   Voorbeeld 3: campinglafresneda.com/tarif_nl.htm Deze is interessant, € 21,00 per nacht, inclusief auto, motor of fiets + caravan, tent, vouwwagen of camper + stroomaansluiting (6 Amp.) + WIFI. Voor 22 nachten betaalt U dus € 461,00 als u alleen reist, elke persoon extra is € 7,00 meer per nacht

   Voorbeeld 4: zonadeacampada.es/prijzen?lang=nl een NL camping die de tarieven in stukjes heeft verdeeld, bij elkaar opgeteld betaalt men voor een tent, 1 persoon en inclusief elektra € 22,00 per nacht, voor de auto berekent men geen extra kosten mits deze op het parkeerterrein staat. Indien U de heilige koe liever direct in het zicht heeft bij de kampeerplek dan betaalt U € 4,50 per nacht extra. Ook hier geldt; Elke extra persoon kost € 7,00 per nacht. Kosten voor een alleenreizende zijn bij deze camping 22 X € 22 =€ 484 en € 99,00 indien U er voor kiest om de auto bij de kampeerplek te parkeren.

 2. Adriana de Roos says:

  Alleenreizenden (singles) fors duurder uit?! Inderdaad komt het vaak voor dat je als single meer moet betalen als je een ‘gewone’ vakantie boekt bij een standaard reisorganisatie. Maar…..wat me verbaast aan het onderzoek en de uitzending is dat er al meer dan 15 jaar single reisorganisaties zijn, zoals Singlereizen.nl, One2gether travel, Estivant, noSun, Labyrinth, die groepsreizen organiseren voor singles waarbij je soms wel, maar ook vaak geen toeslag hoeft te betalen. Ook zij worstelen met de inkoop, zeker in het hoogseizoen waar hotels overvol zitten, maar heel vaak krijg je daar juist een tweepersoonskamer voor je alleen. Of een eigen tent als je van kamperen houdt. Jammer dat de mensen hierover niet geïnformeerd zijn in uw programma, want de markt is al aan het veranderen en meer aandacht voor de touroperators die juist al jaren hun uiterste best doen voor deze doelgroep had ik persoonlijk een meerwaarde gevonden. Het is echt al een stuk gunstiger dan u denkt 😉 Mooi als daar nog een keer aandacht aan gegeven wordt.

 3. Kampeerverslaafde says:

  Maandag 01/07/19 Max Vakantieman gezien.
  Met name het duurder aanbieden van reizen aan alleengaanden boeide mij, de stellingen, opgegeven door de bobo’s in de uitzending, kloppen niet, ben daar achter gekomen door zelf op onderzoek te gaan.
  Hotels in het buitenland verhuren hun kamers nooit per persoon, het tarief is altijd per kamer, daarbij telt men het ontbijt per persoon.

  Een voorbeeld: Geheel verzorgde 8 daagse vliegreis naar Vilnius in Lithuania, op basis van LO, rond de € 700,00 voor een alleengaande en € 450,00 per persoon voor 2 personen. Tarieven exclusief ruimbagage à € 80,00 per koffer.
  Door zelf de reis te regelen kan men flink besparen:
  Vliegreis rechtstreeks, inclusief ruimbagage, € 250,00 inclusief ruimbagage en boekingskosten
  Verblijf hotel (zelf reserveren bij het hotel ter plekke) op basis van 7 overnachtingen en LO, € 210,00.
  Totale kosten €460,00 voor een alleengaande
  Zou men dit met 2 personen doen dan zijn de kosten:
  2 X vliegreis samen € 500,00
  7 X overnachtingen à € 30,00 per nacht, € 210,00
  8 X ontbijt voor 1 persoon extra op kamer à € 7,50 per dag, € 60,00
  Totale kosten voor 2 personen € 780,00= € 390,00 per persoon.

  Verschil is is dus groot, zelf regelen levert voor 1 persoon een voordeel op van € 240,00 en bij 2 personen is het voordeel nog steeds €60,00 per persoon.

  Mijn advies is dan ook, zeker voor bestemmingen binnen de EU: Probeer altijd zelf de gehele reis te boeken, de hotels zijn er blij mee, reisorganisaties bedingen vaak een bodemprijs maar houden het voordeel in eigen zak, de hotels zijn dan ook vaak bereid om 10 – 20% korting te verlenen indien men langer als 3 nachten boekt, de boeker krijgt betere kamers en, men hoeft veelal pas te betalen bij aankomst in het hotel.
  Ook met het zelf boeken van de vlucht is voordeel te behalen, Baltic Air en KLM (even deze 2 naar voren gehaald omdat zij rechtstreeks vliegen op Vilnius) hanteren 3 tarieven, basis, zonder ruimbagage, standaard, inclusief ruimbagage en een luxe versie inclusief ruimbagage, maaltijden, drankjes. De reisorganisaties kiezen meestal voor optie A zodat de reiziger zich geconfronteerd ziet met een extra kostenpost van rond de €80,00 voor de koffer(s). Het verschil tussen basis en standaard bij beide luchtvaartmaatschappijen is voor deze reis echter slechts € 40,00….

  Verder is het zelf regelen van een reis veel leuker als een hapklare aanbieding…..

 4. Wallywalrus01 says:

  De laatste tijd merk ik dat je als alleenstaande niet alleen veel meer betaalt, maar dat je zelfs helemaal niet meer welkom bent.
  Hotels waar je met 2 of meer personen wel terecht kan, wordt je als alleen staande niet welkom geheten.
  Kortom, waar je als reisgezeldschap 2 personen invult, pakt het systeem geen 1 persoon. Dan is er geen plek voor je in het hotel.
  Ik heb dat mn bij Tui ondekt.