Gezocht: ‘oorlogstekeningen’ van Anton Pieck

Anton Pieck zit verankerd in ons collectieve geheugen. Zijn tekeningen zijn met recht een culturele erfenis, want wie heeft er niet een boek, prent of kaart met een tekening van hem in huis? In 2020 is het 125 jaar geleden dat Pieck geboren werd. Voor het Anton Pieck Museum aanleiding om met een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk te komen. Maar conservator van het museum Francine Oonk is nog op zoek naar een aantal tekeningen, oorlogstekeningen. En daar kunt u mogelijk bij helpen.

Enorm talent

Al op jonge leeftijd toont Pieck zijn talent. Op 11-jarige leeftijd maakt hij de tekening IJsvermaak. Een schaatstafereel met op de achtergrond een huis waarvoor een man staat en 2 kinderen uit het raam kijken: vader en de broers Pieck. De tekening toont al de eerste contouren van de later zo bekende Anton Pieck-stijl. 

Anton Pieck

IJsvermaakje van Anton Pieck (1906)

Zijn eerste prijs mag hij in hetzelfde jaar in ontvangst nemen als Pieck mee doet aan een huisvlijtwedstrijd met een aquarel waarop een stilleven met een bruin potje op een oude stoof te zien is. Op deze tekening is hij erg trots, niet in het minst omdat hij er erkenning voor krijgt. 

 

Anton Pieck

Huisvlijt door Anton Pieck (1906)

Eigen stijl

Na zijn opleiding tot tekenaar aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, gaat hij aan de slag als leraar aan het instituut. Vanaf 1920 tot aan zijn pensionering werkt Pieck aan het Kennemer Lyceum in Bloemendaal. Dat biedt hem zekerheid, iets waar Pieck grote behoefte aan heeft aangezien hij opgroeit in armoede. In die tijd ontwikkelt hij zijn geheel eigen stijl. De stijl die bij velen bekend is; sprookjesachtig en nostalgisch. Pieck heeft niet veel met de modernisering van de 20ste eeuw en ontwikkelt een grote voorliefde voor oude huizen en panden, heeft een grote fantasie en oog voor detail. Zijn illustraties worden ongekend populair. De tekeningen komen terug op (kerst)kaarten, in boeken en op kalenders. Zijn invloed is ook nog altijd terug te zien in de Efteling, waar de gebouwen zijn geïnspireerd op zijn illustraties.

Anton Pieck

Flappie de clown door Anton Pieck

125 jaar geleden

In 2020 is het 125 jaar geleden dat Anton Pieck geboren werd. Voor het Anton Pieck Museum aanleiding om in februari van dit jaar met een uitgebreide overzichtstentoonstelling te komen. Achterkleindochter van Pieck, Francine Oonk, is sinds januari 2020 conservator van het museum in Hattem. Zij weet als geen ander hoe belangrijk het werk van Pieck voor hem was en hoe zeer het deel uit maakt van de culturele erfenis van Nederland. “Hij kon zoveel meer dan zijn bekende pentekeningen. Zijn werk is heel erg veelomvattend”, aldus Oonk.

‘Oorlogstekeningen’ gezocht

Maar het museum is nog op zoek naar tekeningen. Want in het kader van 75 jaar vrijheid is het museum op zoek naar ‘oorlogstekeningen’. Pieck helpt in de Tweede Wereldoorlog mensen aan vervalste persoonsbewijzen. “Dat deed hij zo goed, dat niemand door had dat het om een vervalsing ging. Hij heeft ook mensen in huis genomen die hij van eten voorzag. Het eten kreeg hij door het te ruilen voor tekeningen.” Het museum is op zoek naar die tekeningen. Aangezien Pieck op dat moment in het Noord-Hollandse Overveen woont, is de kans groot dat in die regio wellicht nog zogeheten oorlogstekeningen te vinden zijn. “Die willen we graag aan de collectie toevoegen”, aldus Oonk.

Heeft u zo’n ruil- of oorlogstekening? Of kent u wellicht iemand die zo’n tekening heeft? Meld u dan aan via het aanmeldformulier. Wij brengen u in contact met het museum.

Francine Oonk is donderdag 9 januari 2020 te gast in Tijd voor MAX. De overzichtstentoonstelling is vanaf februari 2020 te zien in het Anton Pieck Museum in Hattem.

(Bron: Anton Pieck Museum/Tijd voor MAX)

Geef een reactie