Dutchbatter doet verhaal in het theater

Omroep: MAX

Duur: 0:03:22

Uitzending: di 25 sep 2018 18:00

Dutchbatters vertellen hun kant van het verhaal in theaterstuk

In de media gaat het nog geregeld over de militairen die tijdens de Joegoslavische burgeroorlog in de jaren 90 deel uitmaken van Dutchbat III. Dit bataljon is destijds verantwoordelijk voor de bescherming van moslimenclave Srebrenica. Meestal gaat het in kranten of op tv over hun daden; hun persoonlijke verhalen worden niet verteld. Daar brengt de theatervoorstelling Dark Numbers verandering in. Hierin vertellen 9 ex-Dutchbatters over hun  eigen oorlogservaringen.

Het verhaal de Dutchbatters

In de voorstelling vertellen de veteranen onder meer wie zijn zijn en hoe zij hun tijd bij Dutchbat III hebben ervaren. Ook vertellen zij tot in detail hoe zij zich voelen als generaal Ratko Mladic Srebrenica inneemt en Dutchbat III in een machteloze positie plaatst. Velen van hen zien de overname door de Bosnische-Serviërs voor hun ogen gebeuren en staan machteloos als de mannen en jongens worden afgevoerd.

Negatieve aandacht

Nadat het duidelijk wordt dat generaal Mladic zeker 8000 jongens en mannen uit Srebrenica heeft laten executeren, begint de kritiekstroom aan het adres van Dutchbat III. Vooral commandant Thom Karremans moet het ontgelden en staat zelfs terecht. Anno 2018 wordt er nog steeds veel geschreven en gezegd over Dutchbat III en haar leden. Dat lang niet alles daadwerkelijk op waarheid berust, is moeilijk te verteren voor de veteranen.

Hallo Nederland

In Dark Numbers kunnen zij eindelijk zelf vertellen hoe het écht is gegaan. Eén van de veteranen die meedoet aan het theaterstuk is Wim Dijkema. Dijkema is tijdens de oorlog de voorlichter van Dutchbat III en vertelt op 25 september 2018 in Hallo Nederland over zijn ervaringen in de burgeroorlog. U ziet Hallo Nederland elke werkdag rond 18.25 uur op NPO 2.

(Bron: ANP, Het Parool, Trouw, NOS, redactie Hallo Nederland)

Geef een reactie