Juryleden ARIA

Dit zijn de juryleden van het programma ARIA

Samen hebben ze ruim 80 jaar podiumervaring, de 3 juryleden van het nieuwe MAX-programma ARIA: Rosemary Joshua, Tania Kross en Henk Poort. In deze 8-delige serie zingen 10 talentvolle operazangers wekelijks een bekende aria die wordt beoordeeld door deze vakkundige jury. De 3 doorgewinterde juryleden zijn operazangers die ook buiten de opera hun sporen als zanger verdiend hebben. De taak waarvoor zij staan is niet eenvoudig, want opera is meer dan zingen alleen, het is bijvoorbeeld ook acteren en dus het overbrengen van een verhaal en emoties.

Rosemary Joshua

Rosemary Joshua is voorzitter van de jury. Zij staat aan het hoofd van De Nationale Opera Studio, een vermaard opleidingstraject waarin jonge, getalenteerde zangers worden klaargestoomd voor een internationale opera-carrière. Het zwaartepunt van haar jureringen ligt op overtuigingskracht en likeability. Daarnaast is Rosemary Joshua erg kritisch op het repertoire dat de zangers kiezen.

Henk Poort

Henk Poort heeft met zijn vele jaren ervaring in de verschillende operahuizen van Europa vooral een goed oor ontwikkeld voor klankkleur. Is een zanger helder, of kleurt hij dof? Ook let hij op de timing en of een zanger goed samenwerkt met de dirigent.

Tania Kross

Tania Kross legt de nadruk op acteertalent en overtuigingskracht. Een zanger moet een rol tenslotte spelen en die tot aan de achterste rijen van een grote zaal overtuigend weten te brengen.

Een geheim jurylid

Elke legendarische operabühne heeft haar eigen legendes. Mysterieuze verhalen over een ronddwalende geest of een sprookjesachtig fantoom dat zich bemoeit met het reilen en zeilen van het theater. Zo ook de arena die ARIA heet. Hoog in de loge huist de Secret Judge. Het is een internationaal vermaarde autoriteit op het gebied van opera en klassieke muziek wiens mening een carrière kan maken of breken. Een mystiek persoon wiens identiteit geheim zal blijven tot aan de grote finale van ARIA. Elke week zal de Secret Judge vanuit de loge goudeerlijk commentaar geven op de optredens van onze operatalenten; slechts communicerend via het scherm.

Het programma ARIA wordt gepresenteerd door Dionne Stax en is te zien vanaf zondag 10 oktober 2021 om 20.30 uur op NPO 1. 

(Foto: Omroep MAX / Bart van der Putten)

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. Harriette says:

  Wat Henk Poort zei over de barok-aria Lascia die werd gezongen door een countertenor afgelopen zondag in het programma Aria sloeg echt nergens op. De versieringen waren juist erg goed en helemaal gepast in dit muziekstuk, zeker niet te veel.
  Weet niet of Henk Poort hier verstand van heeft, de jongeman die prachtig stond te zingen in ieder geval wel.
  Ik zelf ben ook afgestudeerd conservatorium met specialisatie barok en zit ook vaker als jurylid bij concoursen oude muziek.

  1. Badkamerbariton says:

   Eens. En ik heb veel respect voor het werk van circusartiesten.

 2. Secursmash says:

  Zeer blij dat ik dit soort programma’s op de Nederlandse televisie kan bekijken, In Nederland betekend klassieke muziek nog iets ,en daar bovenop weten jullie het zo te brengen dat ook het publiek dat niet ervaren is met deze muziekstijl het ook als prettig en interessant kan ervaren .
  Helaas hebben ze op de Belgische tv daar geen kaas van gegeten , ofwel is het zo saai en stijf dat het enkel de” die hards” kan boeien ofwel krijg je muziek dat zo commercieel is dat het niet aan te horen is .
  Gelukkig hebben onze noorderburen wel smaak in muziek . 🙂