gatenplant met kat

Hond of kat in huis? Pas op met deze giftige kamerplanten

Kamerplanten en huisdieren gaan niet altijd goed samen. Sommige dieren blijven er keurig vanaf, maar dat gaat lang niet altijd op. Een aangevreten plant staat niet zo fraai, maar giftige kamerplanten kunnen daarnaast flinke gezondheidsproblemen veroorzaken. Of op zijn ergst zelfs de dood van uw dier. Er zijn heel veel planten die in meer of mindere mate gevaarlijk zijn. We zetten een aantal populaire planten op een rij die giftig zijn en die u dus beter kunt overslaan als u een hond of kat in huis heeft.

Amaryllis (Hippeastrum)

Zowel de bol als het sap van de amaryllis zijn giftig. Het kan braken, diarree, lage bloeddruk en zelfs leverschade veroorzaken.

Azalea (Rhododendron simsii)

Alle delen van de azalea zijn zeer giftig. Het heeft invloed op de hartslag en in ernstige gevallen kan het dier na het eten van deze plant overlijden.

azalea

Christusdoorn (Euphorbia Milii)

Het sap van de Christusdoorn is giftig. Het is irriterend bij aanraking en bij inname kan het zorgen voor ontsteking van bek en slijmvliezen of zelfs abcessen veroorzaken.

Christusdoorn

Clivia miniata

De gehele plant is giftig, met name de wortels en de besjes van de clivia.

clivia miniata

Cyclaam (Cyclamen persicum)

Alle delen van de cyclaam zijn giftig, vooral de knol. Het sap van de plant kan allergische reacties oproepen.

cyclaam

Dieffenbachia

De Dieffenbachia is zeer giftig. Hij bevat kristallen in zijn cellen, die als mens of huisdier ze binnen krijgen een brandend gevoel en zwellingen veroorzaken. Dit is niet alleen pijnlijk, maar het kan zelfs tot verstikking leiden.

dieffenbachia

Flamingoplant (Anthurium)

Zowel de bladeren als de stelen van de Anthurium zijn giftig. Bij inname zorgen ze voor brandende zwellingen aan de bek. Bij blaarvorming kan ademhalen en slikken moeilijker gaan.

Gatenplant (Monstera deliciosa)

Aanraking van het sap van de bladeren en stengels van de gatenplant kan leiden tot diarree en hevige irritaties aan de huid, tong en keel. Eventuele onrijpe vruchten bevatten net als Dieffenbachia calciumoxalaat kristallen. Bij katten kan er ook nierschade optreden, als zij delen van deze plant binnen krijgen.

gatenplant

Jonge gatenplant

Kerstster (Euphorbia pulcherrima)

Over hoe giftig de kerstster is zijn de meningen tegenwoordig verdeeld. Feit is wel dat het witte melksap irriterend is bij aanraking met de mond of de ogen en huisdieren krijgen er maag-darmklachten van.

Oleander (Nerium oleander)

Alle delen van de oleander zijn zéér giftig, doordat ze onder andere de stoffen nereïne en oleandrine bevatten. Het eten van bloemen, zaden of zelfs een enkel blad kan voor een klein kind (!) of huisdier al dodelijk zijn. Op de huid is het sap irriterend.

oleander

Palmlelie (Yucca elephantipes)

Buiten dat de Yucca giftig is kunnen de scherpe vezels van het blad de darmen flink beschadigen als ervan gegeten wordt. Op de huid is het sap irriterend.

yucca elephantipes

Vrouwentongen (Sansevieria)

Het eten van de bladeren van de Sansevieria kan leiden tot maag- en darmklachten.

Vrouwentongen

Voorjaarsbollen

In het voorjaar brengen bolgewassen op pot de lente in huis, maar voor huisdieren zijn ze gevaarlijk. Zowel de plant als vooral ook de bol. Geniet daarom buiten van hyacint, narcis, krokus of tulp en niet binnen als u huisdieren heeft.

Voorjaarsbollen

Lelies

Niet alleen kamerplanten zijn gevaarlijk voor huisdieren. Dat geldt ook voor veel bloemen. Zo is de lelie letterlijk levensgevaarlijk voor katten. Van de lelie worden ook potplanten verkocht, waarvoor hetzelfde geldt. Hiervoor hoeven ze niet eens van de plant te eten, als ze door afgevallen stuifmeel lopen en van hun pootjes likken kan er al een levensgevaarlijke nierbeschadiging ontstaan. Dat geldt ook voor het drinken van het vaaswater.

potlelie

Geef katten een alternatief

Honden kunnen tijdens het uitlaten eventueel gras eten, maar binnenkatten hebben deze keuze niet. Als een haarbal dwars zit, kunnen ze daarom in huis op zoek gaan naar alternatieven en daarbij dus van uw kamerplanten eten. Om dit te voorkomen kunt u daar speciaal voor bedoeld kattengras voor neerzetten. Zo weet u zeker dat ze een veilige optie hebben. Kies wel voor de zachte soort kattengras. De scherpe soort, die ook weleens wordt aangeboden, kan namelijk ook weer voor problemen zorgen.

Raadpleeg bij inname een dierenarts

Als huisdieren van giftige kamerplanten eten kan het even duren voor ze symptomen vertonen, maar hun situatie kan vervolgens heel snel verslechteren. Neem daarom altijd contact met uw huisarts op als u merkt dat ze giftige plantendelen binnen gekregen hebben. De symptomen zijn onder andere braken, diarree, coördinatieproblemen, lusteloosheid, verstoring van de ademhaling, huidafwijkingen, meer drinken en minder eetlust. Een combinatie van symptomen is ook mogelijk. Zoals gezegd, we hebben een aantal van de meest populaire kamerplanten beschreven die giftig zijn, maar de lijst is geenzins compleet. Wees dus ook bij andere soorten alert en doe navraag of een nieuwe kamerplant veilig is als u huisdieren in huis heeft. Ook in het geval van kleinkinderen die over de vloer komen is het goed hier rekening mee te houden, aangezien veel planten die voor dieren giftig zijn, ook voor mensen gevaarlijk kunnen zijn. Vooral voor de jongsten.

Lees ook: de kerstboom en meer decembergevaren voor huisdieren.

(Bron: LICG, Platform Verantwoord Huisdierenbezit, medpets.nl, Robs Tuinplanten, Dierenbescherming, Groencentrum Witmarsum, De Tuinen van Appeltern, archief)

Geef een reactie

Reactie

    simon55 says:

    Koop Freasis s , die vinden katten wel lekker