lactose-intollerant

Zomaar last van lactose-intolerantie? De KoelkastCoach legt uit hoe dit komt

Kunt u voorheen zonder zorgen zuivelproducten eten, maar krijgt u er nu weleens buikpijn van? Dan kan het zijn dat u last heeft van lactose-intolerantie. Wat houdt dit precies in? En waarom kan het zomaar komen op zetten? En hebben mensen die niet tegen lactose kunnen ook automatisch een koemelk-allergie? De KoelkastCoach Sabine Leijten legt uit.

Wat is lactose-intolerantie?

Lactose is een ander woord voor melksuiker, een type suiker dat van nature voorkomt in melkproducten. “Baby’s kunnen goed tegen lactose, omdat het ook in moedermelk zit”, legt Leijten uit. “Naarmate we ouder worden, kan het lichaam lactose steeds minder goed opnemen. Dat komt omdat het minder van het enzym lactase aanmaakt, de stof die lactose verteert.”

Klachten

In sommige gevallen zorgt het tekort aan lactase ervoor dat er buikklachten optreden. Dit wordt dan een lactose-intolerantie genoemd. Veelvoorkomende kwalen zijn een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree. Heeft u hier last van en vermoedt u een link met zuivel? Ga dan naar uw huisarts, want hij of zij kan u vertellen of er inderdaad sprake is van lactose-intolerantie.

Lactose-intolerant op latere leeftijd

Meestal ontstaan klachten door zo’n intolerantie pas als iemand volwassen is. Dat heeft volgens Leijten alles te maken met de Nederlandse eetcultuur. Omdat we van jongs van aan gewend zijn om veel zuivel te eten, blijft het lichaam vaak tot na het 18e levensjaar genoeg lactase aanmaken.Om deze reden wordt een lactose-intolerantie ook sneller ontdekt bij mensen die zijn opgegroeid in delen van de wereld waar zuivel eten niet zo gewoon is.

Welke voedingsstoffen vermijden?

Mensen die lactose-intolerant zijn, doen er goed aan om zuivel zoveel mogelijk te vermijden. Volgens De KoelkastCoach wordt de intolerantie vooral geactiveerd door onderstaande producten:

 •  Koemelk
 • De meeste producten die gemaakt zijn van koemelk, tenzij anders op de verpakking beschreven staat.
 • Jonge koemelk, schapen- en of geitenkazen (tijdens het rijpen verliest de kaas lactose en jonge kazen hebben te kort gelegen.)
 • Chocolademelk
 • Hüttenkäse
 • Smeltkaas
 • Smeerkaas
 • Kefir
 • Suikerbrood
 • Melkbrood

Producten als yoghurt, karnemelk en kwark bevatten volgens de Maag lever Darm Stichting minder lactose.

Koemelk-allergie

Naast lactose-intolerantie kunnen mensen ook last hebben van een koemelk-allergie. Hierbij is melk ook de boosdoener, maar het is wel iets totaal anders dan een lactose-intolerantie. “Bij een allergie gaat ons afweersysteem direct in verweer tegen de eiwitten die in een product aanwezig zijn. In het geval van een intolerantie is het activeren van het afweersysteem niet het geval. Het afweersysteem komt alleen maar in actie bij een allergische reactie. Bij een intolerantie gaat het vooral over de verteerbaarheid van een product”, legt Sabine Leijten uit. Zoals al gezegd reageert het lichaam in het geval van een lactose-intolerantie op het verwerken van de lactose, dus is er geen sprake van een allergie.

Hoe ontstaat een koemelk-allergie

In tegenstelling tot lactose-intolerantie, kan een koemelk-allergie vermoedelijk niet zomaar opdoemen. “Zo’n allergie ontstaat vaak al in ons 1e levensjaar. De oorzaak hiervan kan heel divers zijn, maar kinderen die genetisch belast zijn hebben een grote kans het te krijgen”, weet Sabine. Het Voedingscentrum schrijft op de eigen website dat iets meer dan de helft van de kindjes met zo’n allergie tegen de eerste verjaardag weer melk kunnen verdragen. De rest kan rond het 4e levensjaar weer zonder probleem zuivel eten en drinken.

Hoewel een koemelk-allergie vaak vanzelf verdwijnt, zijn er ook volwassenen die er last van hebben. Kenmerken van een koemelk-allergie zijn huidklachten zoals jeuk, maar ook buikpijn en moeite hebben met ademen.

Heeft het lichaam zuivel nodig?

Niet iedereen kan melk en andere zuivel even goed verwerken. Betekent dit dat deze mensen consequent voedingsstoffen mislopen? Volgens Sabine Leijten is dit niet het geval. “Er zijn genoeg andere voedingsmiddelen waar calcium en B12 in terug te vinden zijn.” Voorbeelden hiervan zijn noten, peulvruchten en rood vlees.

Op 16 april 2021 is Sabine Leijten te gast in het MAX NPO Radio 5-programma Lunch Lekker om verder te praten over dit onderwerp. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur.

(Bron: De KoelkastCoach, Voedingscentrum, Maag Lever darm Stichting)

Geef een reactie

Reactie

 1. Abeprobio says:

  Hallo, Sabine
  Waarom zet je Kefir in het lijstje bij lactose gevoeligheid?
  Gebruik al meer dan een jaar zelkgemaakte kefir. Dit werd getriggerd door antibiotica kuur. Kefir is een bekend probioticum, toch?
  Dat huisartsen dit niet adviseren begrijp ik niet?
  Groet, abeprobio