pompoen

Waarom is pompoen zo gezond? De KoelkastCoach legt uit

Pompoen is ultiem herfstvoedsel. Naast echt passend bij het seizoen, is het ook nog eens uitermate gezond. De KoelkastCoach Sabine Leijten legt uit waarom.

Vrucht, of groente?

Voordat Sabine u vertelt waarom pompoen zo goed is, wil zij eerste een belangrijke vraag beantwoorden. Want is het nu een vrucht, of een groente? “Pompoen behoort tot de familie van de komkommer, net zoals de meloen, watermeloen, augurken en courgette. Een behoorlijk grote familie. Ondanks dat je zou denken dat pompoen onder de groenten valt, is het toch een vrucht”, aldus Sabine Leijten. Dat heeft alles te maken met de zaadjes die een pompoen heeft, legt zij uit. “Komkommer, augurken en courgette zijn dus ook vruchten en geen groenten.”

Gooi de pitten die u uit de pompoen haalt overigens niet weg. “Veel noten, zaden en pitten bevatten magnesium. Pompoenpitten zijn daar ook een goede bron van. Magnesium kan jouw lijf goed gebruiken om de bloeddruk optimaal te houden, je hart op de juiste manier te laten pompen maar ook heeft het invloed op onze bloedsuikerspiegel.” Ze meteen opeten is overigens niet zo’n goed idee. Snijd ze eerst helemaal los, meng ze met olijfolie en rooster ze 20 a 25 minuten in de oven.

Vitamine A

De pompoen is net als veel andere vruchten zeer gezond. “Een groot deel van een pompoen bestaat uit vitamine A, of beter gezegd carotenoïden. De carotenoïden die in groente en fruit zitten worden door ons lichaam omgezet naar vitamine A”, legt Sabine uit. “Vitamine A is een cruciale stof voor je gezichtsvermogen, maar ook voor een goede wondgenezing, longfuncties en om je weerstand te verbeteren. Van vitamine A is bekend dat een hoge dosis giftig kan zijn. Gelukkig is dit alleen mogelijk met vitamine A uit dierlijke producten en niet uit groenten en fruit.” Wortels, pompoen, mandarijnen, mango’s, broccoli, spinazie, kervel, bieslook bevatten ook relatief veel carotenoïden.

Goed voor de bloedsuikerspiegel

Naast vitamine A is de pompoen ook een bron van vitamine C en E, en vitamines B. De B vitamines in pompoen hebben bijvoorbeeld een positieve uitwerking op de bloedsuikerspiegel. Vruchten en groentes uit de komkommerfamilie kunnen de alvleesklier stimuleren om voldoende insuline te blijven maken.

Vetzuren

Daarnaast bevat pompoen ook bepaalde antioxidanten.”Daardoor pompoen een krachtige ontstekingsremmer”, vertelt Sabine. Ook zitten er bepaalde essentiële vetzuren in pompoen. Deze vetzuren heten zo, omdat het lichaam ze niet zelf kan maken en u ze dus uit eten moet halen. Een voorbeeld van een vetzuur dat in pompoen zit is alfalinoleenzuur, kortweg ALA. Volgens het voedingscentrum beschermd ALA onder andere tegen hart- en vaatziekten. Walnoten, lijnzaad, koolzaadolie zijn net als pompoen rijk aan alfalinoleenzuur.

Ook zit pompoen boordevol vezels die complex zijn, zoals dat heet. “Dat wil zeggen dat ze langzaam omgezet worden tot energie waardoor je geen last zult hebben van een energiedip. Ook geven ze je langer een vol gevoel.”

Pompoenkaasfondue

Pompoen is dus heel goed voor u, maar u kunt niet elke soort eten. In dit artikel beschrijven wij welke soorten eetbaar zijn en welke niet. Met de pompoenen die u kunt eten, kunt u onder andere een lekkere pompoenkaasfondue maken. De KoelkastCoach Sabine Leijten legt uit hoe u dat doet

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 1 middelgrote pompoen
  • 1 klein rood uitje
  • 2 theelepel bouillonpoeder
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Een zak met een mix van 3 verschillende kazen
  • 200 milliliter droge witte wijn
  • Peper
  • Zout
  • Eventueel een scheutje Kirsch en/of citroensap
  • Gekookte broccoliroosjes
  • Reepjes rode en gele paprika
  • Halve komkommer in repen gesneden
  • Verschillende kleuren wortel, in repen gesneden
  • Een vel bakpapier

Bereidingswijze:

Snijd de bovenkant van de pompoen. Verwijder alle pitjes, deze mogen weg. Schrap of snijd flink wat vlees uit de pompoen. Je hebt ongeveer 200/250 gram pompoen nodig. Snijd het pompoenvlees fijn. Bewaar de pompoen met deksel om de kaasfondue in op te dienen.

Snijd het uitje fijn. Zet een kookpan op het vuur met een eetlepel olijfolie. Fruit hier het uitje in aan. Voeg de pompoen, bouillonpoeder, beetje peper en een scheutje water bij het uitje. Deksel op de pan en laten sudderen tot de pompoen zacht is.

Haal de pan van het vuur en pureer de pompoen. Op smaak brengen met zout en peper en apart zetten.
Zorg dat je alle groenten gewassen en gesneden hebt voordat je de kaasfondue bereid. Vergeet niet de broccoli beetgaar te koken.

Nu de kaasfondue. Zet een kookpan op het vuur. Kook de wijn in de pan. Als de wijn kookt mag de kaas erbij. Roer dit zachtjes door elkaar tot een gladmengsel. Laat dit kort koken. Voeg dan evt. De Kirsch en/of citroensap toe. Beetje peper naar smaak. Neem de uitgeholde pompoen en het bakpapier. Knip een strook van het bakpapier zodat je een vierkant overhoudt. Vouw alle punten naar achteren en drapeer het bakpapier in de pompoen.

Giet de kaasfondue in de pompoen en roer daar voorzicht een flinke eetlepel pompoenpuree doorheen. Serveer alle groenten naast de pompoen evenals de overgebleven pompoenpuree.

De KoelkastCoach Sabine Leijten is op 5 november 2020 te gast in het MAX NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker om te vertellen over de gezondheidsvoordelen van pompoen. U hoort Lunch Lekker met Daniel Dekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur.

Geef een antwoord

Reactie

  1. Rien6 says:

    Wij hebben ze ieder jaar in de tuin en koken er soep van.Minstens 1x in de week