vaccinaties

Kunnen we meerdere vaccins na elkaar krijgen?

De eerste uitnodigingen voor de griepprik zijn alweer op de post gegaan en ook die voor de pneumokokkenprik komt er weer aan. Daarnaast wordt er ook nog steeds gevaccineerd met coronavaccins. Kunnen we al die vaccins wel vlak na elkaar toegediend krijgen? We zochten het voor u uit en dokter Ted licht het toe. 

Ja, het kan!

Dokter Ted kan er meteen kort over zijn: “om maar direct met de deur in huis te vallen, ja, we kunnen meerdere vaccins tegelijk krijgen. Ons immuunsysteem kan al die vaccins gewoon aan. In de cellen van ons immuunsysteem zitten receptoren. Receptoren zijn een soort transmitters die informatie door kunnen geven en dat kunnen ze in grote hoeveelheden. Dus als een vaccin ons lichaam binnenkomt, gaan deze receptoren ermee aan de slag.”

In de praktijk

Omdat ons immuunsysteem verschillende vaccins na elkaar kan ‘verwerken’, is het dus meestal geen probleem om meerdere prikken vlak na elkaar te krijgen of zelfs tegelijkertijd. Toch moet hij in het geval van corona wel een kanttekening plaatsen: “hierbij wordt nog precies onderzocht hoe dit samenwerkt met andere vaccins.”
Het RIVM adviseert in elk geval het volgende: “Heeft u de griepprik eerst gekregen? Dan moet u minimaal een week (7 dagen) wachten voordat u de coronavaccinatie kunt krijgen. Als u de coronavaccinatie het eerste heeft gekregen moet u minimaal 2 weken wachten voordat u de griepprik kunt krijgen. Deze wachttijd is voor het geval u last heeft van bijwerkingen”, aldus de organisatie op de eigen website

Tegelijk kan vaak wel

De wachttijd tussen het coronavaccin en andere prikken mag dan wat langer zijn, maar vaak is dit niet nodig. “Vaccins kunnen meestal prima tegelijkertijd gegeven worden, zoals in 2020 is gebeurd met de griepprik en de pneumokokkenprik. Het voordeel is dan ook dat de bijwerkingen tegelijkertijd optreden en dus in totaal minder lang duren.”
Dit gebeurt uiteraard niet zomaar, want er wordt – zoals al gezegd – eerst onderzocht hoe bepaalde vaccins samenwerken.

Herhaling

Het goede nieuws is dat de opslagcapaciteit van ons immuunsysteem niet vol raakt. Het geheugen op celniveau is echter niet oneindig. Dat betekent dat het soms nodig is om een nieuw vaccin te halen om u te beschermen. Het griepvaccin moet  bijvoorbeeld elk jaar opnieuw gehaald worden, want de samenstelling van dit virus verandert steeds weer. Daar wordt het vaccin dan ook op aangepast.

Zo werkt een vaccin

Nadat we een vaccin toegediend hebben gekregen, zorgen de receptoren ervoor dat ons lichaam reageert op de werkzame delen uit het vaccin, Meestal zijn dit onschadelijk gemaakte virusdeeltjes, zodat het lichaam het herkent en er antistoffen tegen kan aanmaken. Zodra het lichaam dan geconfronteerd wordt met levende virusdeeltjes, kan het die meteen detecteren en bestrijden. Dit celgeheugen blijft vaak jaren actief.”

Bijwerkingen

Elk vaccin heeft een andere werking en geeft ook een andere reactie op ons immuunsysteem. De reactie die het kan geven noemen we bijwerkingen. Die zijn per vaccin verschillend. Eén van de redenen waarom het een tijd duurt voordat een medicijn, in dit geval dus het vaccin, op de markt komt, is omdat er eerst uitvoerig wordt getest. Dit is dus onder andere om de bijwerkingen tot een minimum te beperken.

(Bron: RIVM, Dokter Ted)

Geef een reactie

Reacties (12)

 1. Marionderidder says:

  Dank u wel voor reactie.
  Maar nig een vraag van een bezorge moeder die nog longpatient is.Mij ene zoon 38 harde thuiswerker specialist ict.zijn vriendin verpleegkundie flevo zieken werkte op corana en kreeg het iok.Dus mijn zoon qsrantenne kids ook.Toen kreeg mijn andere zoon bob hrt ook goed ziek .Toen schoondochter corona afg.zondag schooljufvrouw heel ziek.ja en nu mijn zoon voor de teweede keer nog zieker.Ik war radeloos kan niet naar hem toe.Maar kan de tweede keer man van gozer zegt altijd wij zijn jong redde wel.Ja nu weer.Ik ik longpatient mrt zuurstof zeggen voor mama oppassen.Nu zei hebben het.Vind het vreselijk.Ja bang natuurlijk eigen kids komt dichtbij.Maar hij redt het wel toch dokter Ted.dank.grt marion.geen kerst voor ons prima hoor.Hou u ook goed.❤

 2. Fem555 says:

  Natuurlijk kan het gecombineerd worden. Hoe meer er gespoten wordt hoe liever het is. Natuurlijk is het corona Pfizer vaccin heel veilig want iedereen zal en moet een spuit hebben. Helaas hebben ze het Pfizer vaccin niet op oudere getest en laat dat net de groep zijn waar ze mee willen beginnen. Ook zijn de testen gehaast en niet erg zorgvuldig gedaan . We zijn ook vergeten dat bij de zogenaamde veilige Mexicaanse griep inenting nu nog honderden kinderen aan narcolepsie lijden.Uiteindelijk moet je eigen afweer je beschermen dus al je eigen afweer niet goed is gaat je een vaccin ook niet helpen denk ik.Hier hele uitgebreide info met bronvermelding over hoe de verschillende covid vaccins getest zijn stichtingvaccinvrij.nl/hoe-covid-19-vaccin-testen-worden-ontworpen/

  1. betty1 says:

   Wat een onzin!!!!

 3. CARTON says:

  Ook ik vraag mij af waarom wij als ouderen als eerste gevaccineerd moeten worden. Dat de vaccinatie er doorheen gepompt wordt is zeker. Wat mij ook opvalt is een stukje op Teletekst waar een “”onafhankelijk” onderzoek onder de bevolking aangeeft dat gevaccineerden met een paspoort meer tot veel meer mogelijkheden krijgen om dingen te ondernemen. Misschien dat er een keer iemand, die daartoe de mogelijkheden heeft, de griepcijfers van de laatste 5 jaar er bij haalt, daar een gemiddelde van neemt en deze van de coronacijfers aftrekt. Misschien hebben we dan een reëel beeld.

 4. Koevje says:

  FEMM555. Jammer dat u niet in uw bericht vermeldt wat uw hoogst genoteerde opleiding is. Ik vermoed 3 tot 6 jaar basisschool. Het feit dat u refereert aan: stichting vaccin vrij zegt natuurlijk al genoeg.
  Een tip: verdiept u zich eens in wetenschappelijke literatuur. Er zijn zeer hoogstaande medische vakbladen. BMJ en Lancet b.v.

 5. Reus says:

  Dokter Ted,

  Mijn vrouw (73 jaar) heeft al vele jaren de chronische vorm van de ziekte van Lyme.
  Zij heeft daarbij heftige zenuwpijnen. Nu krijgt zij binnenkort een uitnodiging voor de vaccinatie tegen COVID 19. Zij vraagt zich af of zij zich wel moeten laten vaccineren.
  Kan het COVID 19 vaccin een negatieve invloed hebben op de Lyme , wat ook door een virus is veroorzaakt?
  Alvast dank voor uw antwoord.

  Peter

 6. Rienvd says:

  Het lijkt me verstandig om van de gelegenheid gebruik te maken om bij de vaccinatie meteen te noteren of:
  de persoon de griepspuit heeft gehad
  de pnemokokkenspuit heeft gehad
  griep heeft gehad
  Ook eventuele andere vragen kunnen gesteld worden. Er zijn genoeg studenten die hierbij kunnen helpen of zelfs een wetenschappelijke studie van de antwoorden willen maken. Laten we ophouden met het ambtelijke getreuzel en ons voorbereiden op een nieuwe pandemie.

 7. Jan den Uijl says:

  Ik vraag mij af, waarom moeten eerst de ouderen gevaccineerd worden wat eerst het plan was, nu gaan eerst het verplegend personeel gevaccineerd worden. Waarom worden ouderen genoemd die het meest zijn overleden aan corona wat niet waar is, velen van hen zijn gestorven aan iets anders nl, eenzaamheid, daar word niets over vermeld.

 8. BlueEyes1953 says:

  dr Ted heeft bloed aan zijn handen , hij kan het niet weten het is in een testfase die covid rotzooi ,, dus ik vind het smeerlapperij, als er doden gaan vallen mag hij ook levenslang in het gevang, wegwezen et dit soort blaaskaken.

 9. betty1 says:

  Dokter Ted, bij mij, geen griepprik, niet ziek, wel griepprik aldoor ziek of onderweg.

 10. Borrelia says:

  Heb een vraag over zowel de griepprik als de pneumokokkenprik. Ikzelf heb de chronische ziekte van lyme.
  Nu vraag ik me af of het bekend is dat als ik me laat vaccineren voor de griepprik als de pneumokokken mijn immuunsysteem niet op zijn kop gezet wordt. Nu heb ik gelukkig alles in evenwicht en dat wil ik graag zo houden.
  Voor alle duidelijkheid, ik ben twee maal gevaccineerd met pfeizer en als er een derde komt ga ik er ook voor. Met als reden dat covid gewoon vele malen ernstiger is als de eerder genoemde ziekten. Althans dat denk ik.
  De enigste reden die ik nu voor mij kan bedenken is het volgende gegeven. De praktijk laat zien dat de aantal ziekenhuisopnames nu erg op en neer gaat met als gevolg overbelasting van personeel aldaar. Om de druk te verminderen en voor mij de kans door vaccineren een opname te voorkomen.
  Graag zou ik u reactie willen en of het bekend is dat na vaccineren met griepprik en/of pneumokokken bekende infectieziektes zoals pfeiffer, polio, herpes opleeft?
  Graag uw reactie

  1. MAX Vandaag says:

   Beste Borrelia, bedankt voor uw reactie. U kunt hierover het beste contact opnemen met uw arts. Deze informatie is helaas niet bij ons bekend.