meerder vaccins mogelijk?

Kunnen we meerdere vaccins na elkaar krijgen?

We moeten nog even geduld hebben, maar het coronavaccin komt eraan. Een van de vragen die steeds vaker wordt gesteld is: ‘kunnen we meerdere vaccins na elkaar krijgen?’ Want sommigen van ons hebben en een griepprik en al een pneumokokkenprik gehad, kan het vaccin er dan gewoon achter aan en is het dan ook nog effectief. We zochten het voor u uit en dokter Ted licht het toe. 

Ja, het kan!

“Om maar direct met de deur in huis te vallen, ja, we kunnen meerdere vaccins tegelijk krijgen. Ons immuunsysteem kan al die vaccins gewoon aan. In de cellen van ons immuunsysteem zitten receptoren. Receptoren zijn een soort transmitters die informatie door kunnen geven en dat kunnen ze in grote hoeveelheden. Dus als een vaccin ons lichaam binnenkomt dan gaan deze receptoren ermee aan de slag.”

Antigenen

Vaccins bevatten antigenen. Dit zijn deeltjes van het virus of de bacterie waar we ons tegen willen beschermen. Ons immuunsysteem leert deze deeltjes kennen en herkennen als iets wat niet in ons lichaam hoort. Ons immuunsysteem gaat direct aan de slag om deze deeltjes onschadelijk te maken. Dit cel-geheugen blijft jaren actief. Dus als de schadelijke delen via een virus ons lichaam opnieuw binnendringen, dan weet ons immuunsysteem wat het te doen staat en gaat ermee aan de slag. Het coronavirus (SARS-CoV-2) heeft bijvoorbeeld een specifiek eiwit waarmee het onze cellen binnendringt en een infectie kan veroorzaken. Een deel van de nieuwe vaccinaties bevat dat eiwit. Na de vaccinatie zullen onze immuuncellen het virus als het terugkomt snel identificeren, herkennen en opruimen.

Bijwerkingen

Elk vaccin heeft een andere werking en geeft ook een andere reactie op ons immuunsysteem. De reactie die het kan geven noemen we bijwerkingen. Die zijn per vaccin verschillend. Een van de redenen waarom het een tijd duurt voordat een medicijn, in dit geval dus het vaccin, op de markt komt, is omdat er eerst uitvoerig wordt getest. Dit is dus onder andere om de bijwerkingen tot een minimum te beperken.

Herhaling

Het goede nieuws is dat de opslagcapaciteit van ons immuunsysteem niet vol raakt. Het geheugen op celniveau is niet oneindig. Dat betekent dat het soms nodig is om een nieuw vaccin te halen om u te beschermen. Het griepvaccin moet elk jaar opnieuw gehaald worden, want de samenstelling van dit virus verandert elke keer. Daar wordt het vaccin op aangepast.

Na elkaar

“Vaccins kunnen dus meestal prima tegelijkertijd gegeven worden, zoals dit jaar gebeurd is met de griepprik en de pneumokokkenprik. Het voordeel is dan ook dat de bijwerkingen tegelijkertijd optreden en dus in totaal minder lang duren. Van elk vaccin wordt uitgebreid onderzocht of dat samen met een ander vaccin kan. Kinderen krijgen soms wel 7 verschillende vaccins in in injectie en er is tevoren getest of dat kan. Van het nieuwe coronavaccin zijn die onderzoeken nog niet verricht en dan is het veiliger om het niet tegelijkertijd te geven met andere vaccins. Maar vaccineren met enkele weken tussenpoos kan prima.”

Geef een reactie

Reacties (7)

 1. Marionderidder says:

  Dank u wel voor reactie.
  Maar nig een vraag van een bezorge moeder die nog longpatient is.Mij ene zoon 38 harde thuiswerker specialist ict.zijn vriendin verpleegkundie flevo zieken werkte op corana en kreeg het iok.Dus mijn zoon qsrantenne kids ook.Toen kreeg mijn andere zoon bob hrt ook goed ziek .Toen schoondochter corona afg.zondag schooljufvrouw heel ziek.ja en nu mijn zoon voor de teweede keer nog zieker.Ik war radeloos kan niet naar hem toe.Maar kan de tweede keer man van gozer zegt altijd wij zijn jong redde wel.Ja nu weer.Ik ik longpatient mrt zuurstof zeggen voor mama oppassen.Nu zei hebben het.Vind het vreselijk.Ja bang natuurlijk eigen kids komt dichtbij.Maar hij redt het wel toch dokter Ted.dank.grt marion.geen kerst voor ons prima hoor.Hou u ook goed.❤

 2. Fem555 says:

  Natuurlijk kan het gecombineerd worden. Hoe meer er gespoten wordt hoe liever het is. Natuurlijk is het corona Pfizer vaccin heel veilig want iedereen zal en moet een spuit hebben. Helaas hebben ze het Pfizer vaccin niet op oudere getest en laat dat net de groep zijn waar ze mee willen beginnen. Ook zijn de testen gehaast en niet erg zorgvuldig gedaan . We zijn ook vergeten dat bij de zogenaamde veilige Mexicaanse griep inenting nu nog honderden kinderen aan narcolepsie lijden.Uiteindelijk moet je eigen afweer je beschermen dus al je eigen afweer niet goed is gaat je een vaccin ook niet helpen denk ik.Hier hele uitgebreide info met bronvermelding over hoe de verschillende covid vaccins getest zijn stichtingvaccinvrij.nl/hoe-covid-19-vaccin-testen-worden-ontworpen/

 3. CARTON says:

  Ook ik vraag mij af waarom wij als ouderen als eerste gevaccineerd moeten worden. Dat de vaccinatie er doorheen gepompt wordt is zeker. Wat mij ook opvalt is een stukje op Teletekst waar een “”onafhankelijk” onderzoek onder de bevolking aangeeft dat gevaccineerden met een paspoort meer tot veel meer mogelijkheden krijgen om dingen te ondernemen. Misschien dat er een keer iemand, die daartoe de mogelijkheden heeft, de griepcijfers van de laatste 5 jaar er bij haalt, daar een gemiddelde van neemt en deze van de coronacijfers aftrekt. Misschien hebben we dan een reëel beeld.

 4. Koevje says:

  FEMM555. Jammer dat u niet in uw bericht vermeldt wat uw hoogst genoteerde opleiding is. Ik vermoed 3 tot 6 jaar basisschool. Het feit dat u refereert aan: stichting vaccin vrij zegt natuurlijk al genoeg.
  Een tip: verdiept u zich eens in wetenschappelijke literatuur. Er zijn zeer hoogstaande medische vakbladen. BMJ en Lancet b.v.

 5. Reus says:

  Dokter Ted,

  Mijn vrouw (73 jaar) heeft al vele jaren de chronische vorm van de ziekte van Lyme.
  Zij heeft daarbij heftige zenuwpijnen. Nu krijgt zij binnenkort een uitnodiging voor de vaccinatie tegen COVID 19. Zij vraagt zich af of zij zich wel moeten laten vaccineren.
  Kan het COVID 19 vaccin een negatieve invloed hebben op de Lyme , wat ook door een virus is veroorzaakt?
  Alvast dank voor uw antwoord.

  Peter

 6. Rienvd says:

  Het lijkt me verstandig om van de gelegenheid gebruik te maken om bij de vaccinatie meteen te noteren of:
  de persoon de griepspuit heeft gehad
  de pnemokokkenspuit heeft gehad
  griep heeft gehad
  Ook eventuele andere vragen kunnen gesteld worden. Er zijn genoeg studenten die hierbij kunnen helpen of zelfs een wetenschappelijke studie van de antwoorden willen maken. Laten we ophouden met het ambtelijke getreuzel en ons voorbereiden op een nieuwe pandemie.

 7. Jan den Uijl says:

  Ik vraag mij af, waarom moeten eerst de ouderen gevaccineerd worden wat eerst het plan was, nu gaan eerst het verplegend personeel gevaccineerd worden. Waarom worden ouderen genoemd die het meest zijn overleden aan corona wat niet waar is, velen van hen zijn gestorven aan iets anders nl, eenzaamheid, daar word niets over vermeld.