grijs haar

Grijs haar, veroudering en allergie: de negatieve effecten van stress, alcohol en amalgaam

Invloeden van buitenaf kunnen grote gevolgen hebben voor het menselijk lichaam. Door stress kunnen we letterlijk grijs haar krijgen. Alcohol veroudert zowel cellen als onze hersenen. En het amalgaam uit de vullingen van voorheen zorgt voor een verhoogde kwikbelasting, met allerlei vervelende klachten tot gevolg. De KoelkastCoach Sabine Leijten vertelt meer over de negatieve effecten van stress, alcohol en amalgaam op het lichaam. 

Grijs haar door stress

Eerst een stukje uitleg over hoe haarkleur tot stand komt. De genen die we van onze ouders mee krijgen bepalen die haarkleur. Deze genen voor haarkleur heten eumalinine. Eumalinine-genen zijn er in 2 kleuren, blond en zwart. Als u van uw ouders meer zwarte eumalinine meekrijgt, dan krijgt u donkere haren. Ook kan het haar tijdens het ouder worden nog wat donkerder kleuren.

Daarnaast is er de kleur rood. Het gen hiervoor heet phomelanin. Phomelanin is minder sterk dan eumalinine en het roodhaar gen is minder dominant dan het zwarte of blonde. Dus als één van de ouders het rode haar gen heeft en de ander het blonde of zwarte, dan krijgt het kind blond of donker haar. Tenzij de ouder met het zwarte of blonde haar wel het rode-haar-gen draagt. Ook dan is er een kan op een kind met rood haar. Dagelijks krijgen wij mensen nieuwe haren. Elke haar heeft een haarzakje. In dit haarzakje zit een grote hoeveelheid stamcellen. Als haren zich vernieuwen veranderen deze stamcellen in tot pigmenthoudende cellen.

Onderzoekers aan het Harvard Stem Cell Institute zijn erachter gekomen dat het grijs worden van onze haren niet alleen maar komt door ouderdom, maar ook door een reactie van het sympathische zenuwstelsel. Dit sympathische zenuwstelsel is het actieve zenuwstelsel, dat we nodig hebben om te kunnen bewegen, maar ook om te vluchten als er paniek is. Een onderzoek bij muizen heeft aangetoond dat de aanmaak van het stresshormoon noradrenaline de oorzaak is van de pigmentloze haarkleuring. Noradrenaline zorgt dat de stamcellen in de haarzakjes veranderen in pigmentcellen. Jammer genoeg is de hoeveelheid stamcellen in de haarzakjes niet oneindig. Als er dus te vaak en te veel noradrenaline aangemaakt wordt raakt de opslag van stamcellen ook sneller op en kleurt het haar grijs. Dit is ook terug te zien in de resultaten van het onderzoek van het Harvard Institute.

Kunnen we aankomen door stress
Lees ook: Kunnen we door stress aankomen?

Ouder worden door alcohol

Regelmatig een glaasje alcohol geeft een prettig ontspannen gevoel en een andere kijk op het leven. Zo lekker als dit gevoel ook is, zo nadelig zijn de effecten op de gezondheid bij dagelijks meer dan 2 glazen alcohol. Alcohol heeft de eigenschap de stresshormonen te stimuleren. Stresshormonen hebben positieve en negatieve effecten. Bij stress voor bijvoorbeeld een examen of wanneer we iets voor de 1e keer doen, heeft deze vorm van stress een positief effect op de gezondheid. Het zorgt voor alertheid en focus. Een korte periode blootgesteld worden aan een portie stress kan het menselijk lichaam prima hebben, maar niet te vaak en zeker niet te lang.

De aanmaak van stresshormonen door alcohol zijn veelal niet positief. Als er met regelmaat een flinke hoeveelheid stresshormoon door het lichaam giert, kan het lichaam dit niet wegwerken. Hierdoor stijgt de bloeddruk, vermindert de immuunrespons, waardoor ziektes sneller toe kunnen slaan, maar ook kunnen stoffen als bijvoorbeeld collageen veel minder worden aangemaakt. Niet alleen de verminderde aanmaak van collageen zorgt ervoor dat we sneller oud worden door alcohol. Ook het feit dat alcohol juist vocht onttrekt. Alcohol zorgt dat het lichaam sneller en meer vocht uitscheidt. Waardoor er een vochttekort ontstaat. Ook krijgen voedingsstoffen die juist nodig zijn voor een stralende huid minder kans voldoende opgenomen te worden.

Bloedvaatjes worden wijder, kleine fijne rimpeltjes worden diepere groeven en de huid wordt droger door regelmatig alcoholgebruik. De huid heeft juist bepaalde voedingsstoffen nodig, zoals vitamine C, om onder andere ontstekingen en huidveroudering tegen te gaan. Als deze voedingsstoffen niet de kans krijgen voldoende aanwezig te zijn, dan is de kans groot dat het verouderingsproces enorm wordt versneld.

Ook hersencellen negatief beïnvloed door alcohol

Niet alleen het verouderen van de huid wordt gestimuleerd door regelmatig alcoholgebruik, ook de veroudering van de hersencellen wordt versneld. De hoeveelheid hersencellen, de structuur, maar ook de werking van de hersenen wordt minder door alcohol gebruik. De hersenen worden als eerst ontwikkeld bij ons mensen. Zij besturen het menselijk lichaam en geven de opdracht aan organen en cellen om hun werk uit te voeren. Waaronder de ademhaling. Als er op jonge leeftijd al grote hoeveelheden alcohol genuttigd worden heeft dit direct invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Het hersenvolume neemt met een sneltreinvaart af, wat direct gevolg heeft op de activiteit en het cognitieve functioneren van de hersenen.

Op latere leeftijd heeft dagelijks alcohol nuttigen eveneens schadelijke effecten. Het korte- en langetermijngeheugen krijgt het te verduren. Vaak hebben mensen die dagelijks alcohol gebruiken dit zelf niet in de gaten, maar er wordt vaak in herhaling gevallen. Plus het onthouden van simpele dingen gaat een stuk minder soepel.

alcoholvrij bier
Lees ook: Steeds meer alcoholvrij bier te koop, maar is dat gezonder dan ‘normaal’ bier?

Amalgaam zorgt voor lichamelijke en psychische klachten

In vroeger tijden zijn gaatjes in tanden en kiezen vooral gevuld met een zilver goedje, amalgaam geheten. Amalgaam bestaat voor ruim de helft uit een lichaamsvreemde stof; kwik. Kwik staat al sinds jaar en dag bekend als een schadelijke stof voor het menselijk lichaam. Sinds 1829 weet men al dat kwik negatieve effecten heeft op onze gezondheid. Toch is ervoor gekozen om dit te gebruiken. Gelukkig is dit de afgelopen jaren bijgeschaafd en mag er geen amalgaam meer in het milieu terechtkomen. Deze maatregel treft direct de tandartsen, want die mogen geen amalgaam meer gebruiken.

Bijzonder dat het milieu boven de volksgezondheid wordt geplaatst, maar dat terzijde. De effecten van amalgaam op de gezondheid van mensen is best schrikbarend. Kwik is namelijk een neurotoxische stof, die voor verlammingsverschijnselen kan zorgen. Het fijne is dat er vandaag de dag steeds meer literatuur en onderzoeken opduiken waarin de effecten van kwik zichtbaar wordt.

Een hele waslijst aan vage lichamelijke klachten worden gelinkt aan een verhoogde amalgaambelasting in het lichaam. Denk aan een branderig gevoel op de tong, knarsen van tanden, bloedend tandvlees, droge mond en een metaalachtige smaak. Daarnaast allergische reacties als hooikoorts, astma, bronchitis, voedselallergieën, huiduitslag, depressie, voorhoofdsholteontsteking, keelontsteking, duizelig zijn, lage bloeddruk, obstipatie, migraine, diarree, slapeloosheid, nervositeit, hartkloppingen, vermoeidheid, oorontsteking, haaruitval etcetera.

Er zijn zelfs mensen die donkere vlekken in hun mond krijgen op en rond het tandvlees. Wat aantoont dat er een verhoogde amalgaambelasting aanwezig is. Er zijn momenteel verschillende testen die gedaan kunnen worden om aan te tonen of er een verhoogde kwikbelasting in het lichaam is.

(Bron: De KoelkastCoach. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (8)

 1. Heer Bommel says:

  Mijn moeder had rood haar, mijn vader zwart haar. Volgens de bovenstaande theorie zou nu uitkomen dat zowel ik als mijn jongste broer, beiden met rood haar, geen kinderen van mijn vader zijn en mijn zus en andere broer, misschien, wel.
  Ook sommige neven en nichten hebben rood haar terwijl hun ouders dat niet hebben.
  Wel schokkend te ontdekken dat er zoveel ontrouw in mijn familie blijkt te zijn geweest.
  Schijnbaar is mijn moeder vreemdgegaan met een man met rood haar. Want volgens de bovenstaande theorie kan je dus uitsluitend rood haar hebben als beide biologische ouders rood haar hadden.
  Het is eigenlijk een wonder in de biologie dat er überhaupt nog mensen met rood haar worden geboren.
  Dat, of die theorie klopt niet helemaal.
  😉

 2. nurse53 says:

  Al 59 jaar Amalgaan in de kiezen . Nog nooit geen ene klacht gehad. Dus alle klachten die hierboven staan vermeld is net als bij medicijnen er kan een bijwerking optreden. Mocht de Amalgaan problemen gaan veroorzaken dan komen er witte vullingen. Ik ken zat mensen met Amalgaan in de kiezen die totaal geen klachten hebben. Tegenwoordig krijg je overal klachten van of maken ze er een probleem van. Maar goed ik heb er geen klachten van.

 3. kvbuul says:

  Mensen hebben dubbele chromosomen (erfelijkheidsdragers) en dus de meeste genen ook dubbel . Een zwartharige vader met één Z(wart) en één R(ood) gen en een moeder met twee R-genen hebben dus ongeveer evenveel kans op zwartharige kinderen als op roodharige kinderen.
  Bij een een combinatie van een blonde ouder met B(lond)-R genen en de andere zwartharige ouder met Z-R genen kunnen bij de kinderen in principe alle tinten van rood haar naar blond en zwart optreden. Gelukkig hoeven de vrouwen daar echt niet voor vreemd te gaan.

  1. Heer Bommel says:

   Dank u voor dit bijzonder geruststellende antwoord. Maar maakt u zich geen zorgen; ik heb geen moment gedacht dat mijn roodharige moeder vreemd gegaan zou zijn. Daarvoor lijken mijn jongste broer en ik ook te veel op onze vader.
   Mijn bericht was ironisch bedoeld. Ik begrijp niet dat de redactie van MAX zoiets publiceert want het is absoluut geen wetenschappelijke waarheid. Als dat wel zo was, waren er allang geen roodharige mensen meer want dan konden alleen twee roodharigen die nog op de wereld zetten. Kortom: totale onzin, maar het wordt wel gedrukt.

  2. MAX Vandaag says:

   Beste Heer Bommel, bedankt voor uw reactie. We hebben ernaar gekeken en u heeft gelijk dat de tekst over de rode haarkleur te kort door de bocht was. We hebben eraan toegevoegd dat ouders met zwart of blond haar wel het rode-haar-gen kunnen dragen en dan ook kans hebben op een kind met rood haar. Onze excuses.

 4. MarijkeAN says:

  U bedoelt “amalgaam”.

  1. MAX Vandaag says:

   Beste MarijkeAn, klopt helemaal, bedankt voor uw reactie.

 5. Justme58 says:

  Ik ben 63 jaar en ben mijn hele leven al een enorme stresskip. Als stress een mede oorzaak zou zijn van grijze haren dan was ik nu helemaal grijs. Maar dat is dus niet het geval. Ik heb gewoon mijn eigen donkere haarkleur met hier en daar soms een klein grijs haartje maar dan moet je goed zoeken.
  Het is ook een kwestie van erfelijkheid volgens mij want mijn vader, net zo’n stresskip als ik ben, werd ook niet grijs, mijn moeder daarentegen, die nooit in de stress was, was veel eerder grijs. En mijn 33 jarige dochter is heeft ook al heel veel grijze plukken.