knuffel

Deze voedingsbronnen wekken dezelfde hormonen op als een fijne knuffel

Tijdens Valentijnsdag staat liefde in alle facetten centraal. Als u iemand ziet en aanraakt waarvan u houdt, maakt het lichaam automatisch hormonen aan waardoor u zich goed gaat voelen. Helaas is het door de coronacrisis wat lastiger om de mensen waarvan u houdt op te zoeken, maar eten kan een oplossing zijn. Sommige voedingsbronnen wekken immers dezelfde hormonen op als een fijne knuffel. De KoelkastCoach Sabine Leijten legt uit.

Gelukshormonen

Als u verliefd bent of iemand ziet waarvan u houdt, dan komen er hormonen vrij die een blij gevoel stimuleren. We hebben het dan over dopamine, endorfine en oxytocine.

Oxytocine

“Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd”, legt Sabine uit. “Dit hormoon wordt ook voor al aangemaakt als je iemand ziet waar je van houdt of als je plezier ervaart, maar ook als een vrouw zwanger is. het veroorzaakt een sterk gevoel van hechting met haar ongeboren kindje. Zelfs mannen maken bij de geboorte oxytocine. Dit om ervoor te zorgen dat hij zich ook aangetrokken voelt tot dat kleine wezentje”, licht zij toe.

Dopamine

“Dopamine komt vrij als jij je blij voelt of als je als je verheugd bent op iets. Zelfs winkelen of nieuwe dingen kopen kunnen de aanmaak van dopamine stimuleren. Het wordt gezien als dé natuurlijke drugs.”

Endorfine

“Endorfine is het hormoon dat een pijnstillend effect heeft, vergelijkbaar met morfine. Gevoelens als angst, stress en pijn worden hierdoor onderdrukt. Daarom wordt het hormoon ook wel gelukshormoon genoemd.”

Blijer door eten

Deze hormonen kunnen zoals gezegd dus ook opgewekt worden door eten. De KoelkastCoach geeft een voorbeeld: “om dopamine te stimuleren kun je meer voeding eten waar de stoffen tyrosine en fenylalanine in zitten. Deze 2 aminozuren zijn bouwstenen voor ons lichaam en de voorlopers van dopamine. Ze komen vooral voor in avocado’s, bananen, zuivelproducten, peulvruchten, zeevruchten, allerlei noten en zaden, vlees en dan vooral gevogelte dus kip en kalkoen, tofoe.”

Endorfine wordt vooral aangemaakt als iemand een cacao-houdend product eet, zoals chocolade. Ook hete pepers zorgen door de aanmaak van endorfine. Oxytocine wordt in tegenstelling tot de andere 2 gelukshormonen niet per se afgegeven tijdens het eten, maar wordt vooral gestimuleerd door activiteit. Een flinke wandeling of een grappige film kijken kunnen al oxycotine opwekken.

chocolade
Lees ook: Zo (on)gezond is chocolade

Darmen van belang

Hoewel er soms niet eens menselijk contact hoeft te zijn om gelukshormonen op te wekken, is het toch niet zo makkelijk als het lijkt. Op bovengenoemde hormonen goed aan te maken dient de darmen wel in goede conditie te verkeren? Waarom? Sabine legt uit: “je darmen worden ook wel gezien als je 2e stel hersenen. Zo zien ze er ook een beetje uit. Onze darmen en hersenen staan daarom ook nauw in verbinding met elkaar. Signalen uit de darmen komen in verschillende gebieden van onze hersenen terecht. De darmen ‘regeren’ vooral over emoties, angsten, je motivaties en het gevoel over jezelf.”

Samenwerking

Volgens Leijten hebben onze hersenen de informatie van de darmen nodig, omdat de hersenen zelf goed beschermd zijn en niet alles zelf kunnen opvangen. Ze hebben als het ware een aangever nodig. “De darmen liggen heel centraal en hebben de capaciteit alles te filteren en te onderzoeken dat het lichaam binnenkomt, waardoor zij dus op tijd de nodige seintjes kunnen doorgeven aan de hersenen. Dit maakt ook dat onze hersenen alleen maar gevoed worden met de hoognodige kennis.”

Optimale darmwerking

Door de darmen goed te voeden met voldoende gezonde bacteriën, vezels, voedingsstoffen en vocht kunnen zij optimaal hun werk doen. Leijten heeft tips:

  • “Let op te letten met cafeïne. Cafeïne kan je hormoonhuishouding verstoren. Dus wees daar voorzichtig mee.”
  • “Eet zo min mogelijk voorverpakte koekjes, snoepjes, cake, taartjes en andere voorverpakte snacks. Deze bevatten vaak een hoog omega 6 gehalte wat nadelig is voor je gezondheid.”
  • “Wees niet te enthousiast met alcohol.”
  • “Blijf niet te lang op de bank hangen, ga actieve dingen doen.”
  • “Vermijd producten van wit meel. Kies voor volkoren, spelt, quinoa of bulgur”
  • “Zorg voor voldoende slaap. Wees uitgerust.”
  • “Eet veel groene bladgroenten waar veel magnesium en vezels in zitten.”
  • “Zorg voor zo min mogelijk stress.”

Recept voor geluk: tonijnsteak

Mits de darmwerking goed is, is het dus mogelijk om via eten gelukshormonen op te laten borrelen. Een gerecht waarmee dat sowieso lukt is deze tonijnsteak met rijst en groente. Zo maakt u dat:

Ingrediënten (2 personen):

  • 250 gram tonijnsteak
  • 100 gram ongekookte zilvervliesrijst
  • 200 gram peultjes
  • 2 grote wortelen
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 2 theelepels bouillonpoeder
  • 3 volle eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel crème fraīche
  • 2 theelepels gedroogde of diepgevroren peterselie
  • halve teen knoflook
  • 1 eetlepel roomboter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper
  • zout

Bereidingswijze:

Vul een pan met water voor de rijst. Voeg de kerriepoeder, bouillonpoeder en de rijst aan dit water toe. Kook de rijst volgens beschrijving op het pak.

Was de groenten en snijd deze in reepjes. Zet een koekenpan op het vuur met 1 eetlepel olijfolie. Bak hier de groenten in gaar. Bestrooi met wat peper en zout. In een schaaltje mogen de crème fraîche, yoghurt, fijn geperste knoflook en peterselie. Meng dit goed door elkaar.

Giet de rijst af en meng hier de roomboter doorheen. Verhit een koekenpan met de andere eetlepel olijfolie. Bestrooi de steak met wat peper en zout naar eigen smaak. Bak de tonijn rosé. Leg de groenten op een mooi bord met daarnaast de rijst en bovenop.

tonijnsteak

Op 12 februari 2021 wordt dit onderwerp besproken in het NPO Radio 5-programma Lunch Lekker. Sabine Leijten is dan ook te gast. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur.

(Bron: Sabine Leijten)

Geef een antwoord