Muziek-gezondheidsvoordelen

De gezondheidsvoordelen van muziek

Dat muziek gezondheidsvoordelen heeft, is al vaker over gesproken door onderzoekers. Een Amerikaans onderzoek uit 2022 bevestigt dit en toont aan dat muziek een positieve invloed heeft op uw mentale én lichamelijke gezondheid. Wij zetten een aantal van deze gezondheidsvoordelen op een rij.

Goed voor het lichaam

Allereerst is muziek luisteren goed voor uw lichaam. Hierbij maakt het niet uit of u naar muziek luistert of de muziek zelf maakt. Zo zorgt zelf muziek maken voor een toename van verbindingen in gebieden in de hersenen die betrokken zijn bij het luisteren en de motoriek.

Daarnaast zorgt muziek voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress. Het kalmeert ook en vermindert angst. Dit is ook voordelig voor uw gezondheid.

Betere nachtrust

Muziek heeft ook een positieve invloed op uw nachtrust. Zo kan naar rustige muziek luisteren voor het slapen gaan ervoor zorgen dat u sneller in slaap valt. Een goede nachtrust neemt zelf ook weer veel gezondheidsvoordelen met zich mee. U verlaagt hiermee niet alleen het risico op mentale problemen, maar ook op lichamelijke ziektes.

slaapproblemen
Lees ook: Slaapproblemen? Misschien helpen deze tips

Herinneringen

Dankzij muziek worden veel mensen gelukkiger. Het levert namelijk veel herinneringen op voor ze. Op hogere leeftijd maakt muziek ook herinneringen los. Dit geldt ook voor mensen met dementie. Zo kan muziek een positief effect hebben op de stemming en cognitieve vermogens van mensen met dementie.

Emoties

Naast zelf te luisteren naar muziek, kan zingen ook positieve invloed hebben op uw gezondheid. Als u bijvoorbeeld moeite heeft met uw emoties uiten, kan het helpen om deze emoties in een lied te stoppen. Hierdoor kunt u ze beter verwerken en begrijpt uw omgeving waarschijnlijk ook beter wat er in uw hoofd omgaat.

In beweging blijven

Muziek kan u ook motiveren om meer te gaan bewegen. Vrolijke, drukkere muziek kan u namelijk in de juiste stemming brengen. Door naar dit soort muziek te luisteren bent u dus misschien eerder geneigd om te dansen, of eerder geneigd om iets actiefs te ondernemen.

muziek
Lees ook: Muziek die niet meer uit uw hoofd wil, zo komt dat

Live muziek

Houdt u van concerten bezoeken of naar live muziek luisteren? Ook deze activiteiten brengen gezondheidsvoordelen met zich mee. Samen luisteren naar live muziek is bijvoorbeeld een unieke ervaring, die ervoor zorgt dat u een diepere connectie heeft met de mensen om u heen. En hoe beter uw connecties en relaties met de mensen om u heen zijn, hoe gelukkiger u waarschijnlijk zult zijn.

(Bron: Margriet, de Hersenstichting, gezondnu. Foto: Shutterstock.)

Geef een antwoord