bewegen

Blij door bewegen: hier komt dat door

Hoewel eraan beginnen wat weerzin kan opwekken, is het toch echt zo dat bewegen ons mensen een fijn gevoel geeft. Hoe komt dat toch? De KoelkastCoach, Sabine Leijten, vertelt hierover.

Bewegen en corona

De coronapandemie heeft het beweegpatroon van de gemiddelde Nederlander flink veranderd. “Voordat de coronacrisis begon was ruim 45 procent van de volwassen Nederlandse bevolking wekelijks minimaal 150 minuten actief bezig. Dit percentage liep tijdens de 1e lockdown al snel terug. Slechts 29 procent van die 45 van voor de crisis kon de energie en de tijd vinden om te blijven bewegen”, weet De KoelkastCoach.

Vooral voor mensen binnen de corona risicogroepen en mensen van wie het leven opeens rigoureus verandert tijdens de coronacrisis, is genoeg beweging krijgen destijds een uitdaging. “Heel spijtig, want minder bewegen heeft veel invloed de gemoedstoestand van de mens.”

Blij door bewegen

Een negatieve invloed, wel te verstaan. Wie genoeg beweegt maakt immers het hormoon endorfine aan, een stof die ook wel een neurotransmitter wordt genoemd. Neurotransmitters zijn stoffen die impulsen overdragen aan zenuwen. Endorfine vermindert pijn en wordt daarom ook wel de natuurlijke pijnstiller genoemd. Het heeft dezelfde werking als morfine.

“Endorfine wordt na ongeveer 5 minuten bewegen aangemaakt. De pijnprikkels die ontstaan tijdens het bewegen worden opgevangen door de aanmaak van endorfine. Endorfine geeft je een euforisch gevoel, zodat je door kunt gaan. Er zijn zelfs hardlopers die een soort van ‘high’ gevoel ervaren, waardoor ze zich oppermachtig voelen en veel langer door kunnen lopen dan normaal.”

Dip

Als de aanmaak van endorfine vermindert, ontstaat er een dip. “Deze dip is de oorzaak van het depressieve gevoel dat wij mensen kunnen ervaren. Dit wordt mede veroorzaakt doordat de hersenen geen prikkels krijgen om endorfine aan te maken. Het menselijk lichaam heeft deze aanmaak nodig om opgewekt en positief te blijven. Als er een tekort ontstaat, moet het lichaam op zoek naar alternatieven, want het wil altijd terug naar een bepaalde balans. Deze balans wordt ook wel de homeostase genoemd.”

energie
Lees ook: Krijgen we echt meer energie van bewegen? De KoelkastCoach legt uit

Alternatieven voor bewegen

Bewegen is volgens De KoelkastCoach verreweg de makkelijkste manier om de aanmaak van endorfine te stimuleren. Helaas kan niet iedereen even makkelijk een stukje gaan fietsen, even naar de sportschool of een blokje om. Gelukkig zijn er nog genoeg andere activiteiten die endorfine opwekken. “Neem bijvoorbeeld een massage. Ieder mens heeft behoefte aan huid-op-huid contact. Dat is de reden dat baby’s als ze geboren worden direct op de blote huid van de moeder worden gelegd. Er ontstaat dan niet alleen endorfine, maar het stimuleert ook de aanmaak van knuffelhormoon oxytocine en gelukshormoon serotonine.”

Schijnt de zon buiten? Ook het opvangen van zonnestralen zorgt voor endorfine. “De stralen van de zon op de huid geven een warm en prettig gevoel. De UV-stralen van de zon hebben, net als huid-op-huid contact, de kracht endorfine te activeren. Regelmatig even buiten in het zonnetje een rondje joggen of snelwandelen is de ideale combinatie om de endorfine balans goed te houden.”

Endorfine door eten

Naast een massage nemen en in de zon zitten, kunt u de endorfine-aanmaak ook stimuleren met eten. Denk aan rode peper en chocolade. “Na het eten van rode peper, of ander pittig voedsel, ontstaat er een warmteprikkel. Deze prikkel wordt veroorzaakt door de capsaïcine in rode peper en wordt door het lichaam ervaren als een soort pijn. Als reactie hierop worden er signalen afgegeven die het lichaam laten weten dat er endorfine aangemaakt moet te worden, waardoor er een blij gevoel ontstaat.”

Chocolade heeft ook de kracht ons lichaam aan te zetten tot het maken van endorfine. “In chocolade zitten verschillende stoffen die een positieve uitwerking hebben op ons lichaam. De suikers en vetten geven sowieso neurotransmitters de opdracht endorfine te stimuleren. Het smelten van chocola de in de mond zorgt voor een zacht en fluweel gevoel dat eveneens voor meer endorfine-aanmaak zorgt.

Recept voor geluk

De endorfine die wordt opgewekt tijdens bewegen zorgt er dus voor dat wij hier blij van worden. Voor wie minder mobiel is, zijn er gelukkig genoeg andere opties, zoals De KoelkastCoach heeft uitgelegd. Voelt u vooral voor het endorfine opwekkend eten? Dan heeft De KoelkastCoach het perfecte recept: een verantwoorde Moelleux au Chocolat, een zacht chocolade cakeje.

Ingrediënten:

 • 25 gram roomboter of kokosolie (gesmolten)
 • 250 gram pure chocola (van 72 procent cacao of meer)
 • 100 gram kokospalmsuiker
 • Halve theelepel chiliflakes
 • 2 grote eieren
 • 25 gram speltmeel/boekweitmeel
 • 8 papieren cakevormpjes of een siliconenvorm

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de 8 cakevormpjes of siliconenvorm op een bakplaat.
Smelt 175 gram van de chocola in een kom au bain-marie (boven kokend water) of op een heel laag vuurtje in een steelpannetje. De chocolade mag niet verbranden, want dan kunt u opnieuw beginnen.

Klop de gesmolten boter of olie met de suiker en chili tot een glad mengsel. Dan mogen er 1 voor 1 de eieren erdoor geklutst worden plus een klein snufje zout. Roer het meel losjes door het suikermengsel.

Haal de chocola van het vuur. Meng dit met beleid en geleidelijk door het beslag. Het mengsel mag lekker dik zijn.
Schep met een lepel een beetje beslag in de vormpjes, een stukje pure chocolade erop en weer een lepel beslag.

Bak de cakejes ongeveer 8 minuten.

(Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (2)

 1. DSJON says:

  Heb ernstige evenwicht aanval gehad, huisarts verwijst niet(neuroloog), heeft uw koelkastcoatch een tip ?
  Ben daardoor aan rolstoel gebonden. (steeds val neigingen !)

  JdW

  1. MAX Vandaag says:

   Beste DSJON, bedankt voor uw reactie. Wat spijtig dat u via uw huisarts niet verder komt, maar het is inderdaad wel iets wat een arts moet beoordelen. U zou daarom misschien het beste een second opinion van een andere arts kunnen aanvragen.