MAX Opinie Panel: FvD nog groter, PvdA bezig met comeback

Het Forum voor Democratie groeit nog steeds. In vergelijking met de Provinciale Staten verkiezingen wordt de FvD nog groter. De winst gaat vooral ten koste van de PVV. De VVD verliest ten opzichte van 2014. De PVV wordt bijna gehalveerd en de PvdA lijkt bezig met een comeback. Dit zijn de belangrijkste conclusies van een peiling onder 3000 deelnemers van het MAX Opinie Panel. De deelnemers zijn verder van mening dat Nederland in de Europese Unie moet blijven en dat de EU in belangrijke mate bijdraagt aan de vrede in Europa. Premier Mark Rutte reageert donderdag 23 mei 2019 op NPO Radio 5 bij Jeroen van Inkel in Je dag is goed op het onderzoek, waar hij ook een voorspelling voor de opkomst doet.

Timmermans op foto door bijna iedereen herkend

Bij de Partij van de Arbeid geldt wellicht het Frans Timmermans effect. De PvdA groeit in de peiling bijna 10 procent ten opzichte van de Statenverkiezingen en met 3 procent in vergelijking met de EU-verkiezingen in 2014. In de peiling wordt gevraagd foto’s te herkennen van de lijsttrekkers van de partijen. Vrijwel iedereen kent Timmermans (94 procent). Sophie in ’t Veld (D66) en Derk Jan Eppink (FvD) krijgen respectievelijk 50 procent en 45 procent herkenning. De rest van de lijsttrekkers worden vrijwel niet herkend door de deelnemers.

Europese Verkiezingen

De Europese Unie wordt nooit één

De deelnemers van het MAX Opinie Panel vinden dat Nederland in de EU moet blijven en dat ook de gulden niet terug moet komen. De EU zorgt voor vrede in Europa, maar de meeste deelnemers (76 procent) denken dat de EU nooit één wordt. Er is teveel verschil tussen de landen. Het MAX Opinie Panel concludeert verder dat we te mild omgaan met landen die hun zaken niet op orde hebben. Ondertussen hoopt een groot deel van het panel, 68 procent, dat de Brexit alsnog niet door zal gaan.

Een ruime meerderheid van het MAX Opinie Panel vindt dat de Europese Unie nooit echt één zal worden. Zo’n 76 procent vindt dat er te veel verschil zit tussen de lidstaten. Mark Rutte reageert vanochtend op NPO Radio 5 in Je dag is goed op deze uitkomst. Wat Rutte betreft komt er geen één Europa: “Europa is een werelddeel dat bestaat uit souvereine landen die samenwerken op punten waar het goed uitkomt, zoals veiligheid en banen”. Volgens Rutte heeft het “geen enkele zin” om op te gaan in een Europese superstaat. “Dat past ook niet bij onze geschiedenis, die is anders dan bij de Amerikanen.” Rutte waagt zich in Je dag is goed ook nog aan een voorspelling over de opkomst. Hij hoopt op 60 procent.

Europese Verkiezingen

Meeste twijfel over 50PLUS

De extra winst van FvD komt vooral van de PVV, maar ook 50pPLUS- en SGP- stemmers gaan naar FvD. Verder lijkt D66 extra kiezers kwijt te raken aan de PvdA. D66 stevent volgens het MAX Opinie Panel af op een stevig verlies in vergelijk met 2014. CDA, VVD gaan ook zetels verliezen ten opzichte van 2014. De CU blijft vrijwel gelijk. Nieuwe PvdA stemmers komen van GroenLinks, D66 en SP. De twijfelaars (16 procent) overwegen 50PLUS te stemmen (40 procent) en ook veel twijfelaars overwegen om CDA of FvD te stemmen, maar weten het nog niet.

Wilt u ook deelnemen aan de onderzoeken van het MAX Opinie Panel? Meld u direct aan!

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. B.Harmsen says:

  Volgens mij is de voorlopige uitslag toch iets anders?

 2. oosterwijck says:

  De Comeback van de PvdA zal niet van lange duur zijn, als ze weer hun ware gezicht laten zien. Het is opvallend hoe volgzaam de wensen van grote groepen kiezers werd getoond. Met als bestseller een meer socialer Europa. We zullen zien hoe sociaal Timmermans is.

 3. Rootzelaar says:

  Misschien is het raadzaam dat dhr Rutte eens buitenspel wordt gezet. Die man verkwanseld Nederland. Wat ik onbegrijpelijk vind is, dat elk kabinet in elkaar stort maar dhr Rutte blijft stevig op het pluche zitten. Iedereen moppert over hoe het nu gaat in Nederland maar als er verkiezingen zijn dan vertikken ze het om naar de stembus te gaan. Keer op keer krijgt het kabinet op zijn kop maar de VVD, die ook zetels verliest, is niet weg te krijgen uit het kabinet. Wanneer wordt Nederland eens wakker en kijkt naar de invloed van de VVD in al die kabinetten. Valt het niemand op dat alle partijen waar zij mee regeren overal de schuld van krijgen behalve de VVD? Toch gaat het keer op keer weer mis.
  Mensen verenigt u en ga massaal naar de stembus als het weer zover is. Laten we gezamenlijk zorgen voor een ander beleid.