MAX Opinie Panel

MAX Opinie Panel: FvD nog groter, PvdA bezig met comeback

Het Forum voor Democratie groeit nog steeds. In vergelijking met de Provinciale Staten verkiezingen wordt de FvD nog groter. De winst gaat vooral ten koste van de PVV. De VVD verliest ten opzichte van 2014. De PVV wordt bijna gehalveerd en de PvdA lijkt bezig met een comeback. Dit zijn de belangrijkste conclusies van een peiling onder 3000 deelnemers van het MAX Opinie Panel. De deelnemers zijn verder van mening dat Nederland in de Europese Unie moet blijven en dat de EU in belangrijke mate bijdraagt aan de vrede in Europa. Premier Mark Rutte reageert donderdag 23 mei 2019 op NPO Radio 5 bij Jeroen van Inkel in Je dag is goed op het onderzoek, waar hij ook een voorspelling voor de opkomst doet.

Timmermans op foto door bijna iedereen herkend

Bij de Partij van de Arbeid geldt wellicht het Frans Timmermans effect. De PvdA groeit in de peiling bijna 10 procent ten opzichte van de Statenverkiezingen en met 3 procent in vergelijking met de EU-verkiezingen in 2014. In de peiling wordt gevraagd foto’s te herkennen van de lijsttrekkers van de partijen. Vrijwel iedereen kent Timmermans (94 procent). Sophie in ’t Veld (D66) en Derk Jan Eppink (FvD) krijgen respectievelijk 50 procent en 45 procent herkenning. De rest van de lijsttrekkers worden vrijwel niet herkend door de deelnemers.

Europese Verkiezingen

De Europese Unie wordt nooit één

De deelnemers van het MAX Opinie Panel vinden dat Nederland in de EU moet blijven en dat ook de gulden niet terug moet komen. De EU zorgt voor vrede in Europa, maar de meeste deelnemers (76 procent) denken dat de EU nooit één wordt. Er is teveel verschil tussen de landen. Het MAX Opinie Panel concludeert verder dat we te mild omgaan met landen die hun zaken niet op orde hebben. Ondertussen hoopt een groot deel van het panel, 68 procent, dat de Brexit alsnog niet door zal gaan.

Een ruime meerderheid van het MAX Opinie Panel vindt dat de Europese Unie nooit echt één zal worden. Zo’n 76 procent vindt dat er te veel verschil zit tussen de lidstaten. Mark Rutte reageert vanochtend op NPO Radio 5 in Je dag is goed op deze uitkomst. Wat Rutte betreft komt er geen één Europa: “Europa is een werelddeel dat bestaat uit souvereine landen die samenwerken op punten waar het goed uitkomt, zoals veiligheid en banen”. Volgens Rutte heeft het “geen enkele zin” om op te gaan in een Europese superstaat. “Dat past ook niet bij onze geschiedenis, die is anders dan bij de Amerikanen.” Rutte waagt zich in Je dag is goed ook nog aan een voorspelling over de opkomst. Hij hoopt op 60 procent.

Europese Verkiezingen

Meeste twijfel over 50PLUS

De extra winst van FvD komt vooral van de PVV, maar ook 50pPLUS- en SGP- stemmers gaan naar FvD. Verder lijkt D66 extra kiezers kwijt te raken aan de PvdA. D66 stevent volgens het MAX Opinie Panel af op een stevig verlies in vergelijk met 2014. CDA, VVD gaan ook zetels verliezen ten opzichte van 2014. De CU blijft vrijwel gelijk. Nieuwe PvdA stemmers komen van GroenLinks, D66 en SP. De twijfelaars (16 procent) overwegen 50PLUS te stemmen (40 procent) en ook veel twijfelaars overwegen om CDA of FvD te stemmen, maar weten het nog niet.

Wilt u ook deelnemen aan de onderzoeken van het MAX Opinie Panel? Meld u direct aan!

Geef een antwoord

Reacties (18)

 1. B.Harmsen says:

  Volgens mij is de voorlopige uitslag toch iets anders?

 2. oosterwijck says:

  De Comeback van de PvdA zal niet van lange duur zijn, als ze weer hun ware gezicht laten zien. Het is opvallend hoe volgzaam de wensen van grote groepen kiezers werd getoond. Met als bestseller een meer socialer Europa. We zullen zien hoe sociaal Timmermans is.

  1. francienmegens says:

   we kunnen niet eens meer uitspreken hoeveel biljoenen hij verkwanseld !!

 3. Nelleke reageert says:

  Misschien is het raadzaam dat dhr Rutte eens buitenspel wordt gezet. Die man verkwanseld Nederland. Wat ik onbegrijpelijk vind is, dat elk kabinet in elkaar stort maar dhr Rutte blijft stevig op het pluche zitten. Iedereen moppert over hoe het nu gaat in Nederland maar als er verkiezingen zijn dan vertikken ze het om naar de stembus te gaan. Keer op keer krijgt het kabinet op zijn kop maar de VVD, die ook zetels verliest, is niet weg te krijgen uit het kabinet. Wanneer wordt Nederland eens wakker en kijkt naar de invloed van de VVD in al die kabinetten. Valt het niemand op dat alle partijen waar zij mee regeren overal de schuld van krijgen behalve de VVD? Toch gaat het keer op keer weer mis.
  Mensen verenigt u en ga massaal naar de stembus als het weer zover is. Laten we gezamenlijk zorgen voor een ander beleid.

  1. JM de Natris says:

   Waarom stemde zoveel mensen op de PVV ? Juist…. Zij zijn zowat de enige die wat durven te zeggen en
   dus opstaan tegen de gevestigde orde…….. PVDA 50 plus en andere hou eens op met hielenlikken
   laat je tanden zien …. DAN wil ik graag op jullie stemmen en liever niiet op pvv of FVD Laatste heeft op
   alleen maar succes om eerder genoemde redenen toch!
   Düs KROL en ASCHER geen woorden maar Daden stop met “braaf zijn “………

  2. ferdybossy says:

   Rutten laat zien dat veel geld (de 1%) weinig met een rechtstaat te maken heeft en de democratie is veranderd in een autocratie.

  3. dragon says:

   Ik ben het helemaal eens met Nelleke.
   Het is schandalig wat deze man aangericht heeft de laatste 10 jaar.
   Alles heeft Rutte kapotbezuinigt. Of op marktwerking kapotgemaakt.
   Enkele feiten ,De zorg, ziektekostenverzekering , bejaardenhuizen,, nutsvoorzienigen,,,openbaar vervoer,,,toeslag affaire,,,, aardbevingen hulp ,,,, verpleeginrichtingen,,,, pensioenen,,, thuiszorg,,,, zich laten inpakken door de EU….maatregels Corona….. asielbeleid ,,enz, enz
   Als ik alles moet opschrijven wat Rutte kapot gemaakt heeft, kom ik ruimte tekort..
   Als deze dictator nog langer doorgaat met zijn praktijken, wordf Nederland van de kaart geveegd

 4. Gerard1949 says:

  PvdA bezig met een comeback?
  Iedereen loopt nu als een kip zonder kop achter Ascher aan.
  Met Timmermans werd de achterban weer wakker.
  Na het verraad van Diederik, na het kwartetten met Rutte, werd alles over de reling gekieperd, naar de gemeentes.
  Er werd door de gemeentes behoorlijk gesneden in de zorg voor ouderen en jongeren.
  PvdA verloor bij de volgende verkiezingen voor de 2e Kamer.
  Werd gedecimeerd naar 9 zetels.
  Lodewijk probeerd de schade weer te herstellen.
  Diederik heeft een baantje bij Timmermans gekregen.
  Had eigenlijk burgemeester van Rottermerplaat moeten worden.

  1. ferdybossy says:

   De Kamerleden voeren niet de wens van (democratie) het volk uit.
   Volgens mij horen zij in een penitentiaire inrichting thuis.
   De 1% wordt wijzer door de vrinden diensten, echt ziekenhuizen failliet, huren onbetaalbaar, zo zijn er legio zaken te noemen die gewoon crimineel gedrag vertonen.

 5. Frans4sure says:

  EU is voor Nederland bittere noodzaak… helaas wordt door ultrarechtsen en ultralinksen daar anders tegen aan gekeken… EU verrijkt mensen cultureel… hoop ik…

  1. ferdybossy says:

   De EEG prima maar het Europarlement heeft weinig fans, mocht de bevolking van alle Europese landen een keuze kunnen maken, dan wordt het weer EEG.

 6. Gerard1949 says:

  Veel kiezers lopen achter die Boreale onzin van Baudet aan.
  Met zijn uil van Minerva.
  De uil kennen we van de wijze mijnheer de uil van de Fabeltjeskrant.
  En Oehoeboero uit Paulus de boskabouter.
  De uil van Baudet kan alleen maar onzin uitkramen.

  1. ferdybossy says:

   Ja zo kunnen de populistische uitspraken ook omschreven worden.

 7. Robert1955 says:

  Ben héél benieuwd hoe alle criticasters op dit moment denken.
  De wereld is veranderd, het lijkt mij heel sterk dat iedereen nu nog hetzelfde denkt als voor deze crisis.
  Laat maar eens horen.

 8. Groenleven says:

  al sinds de laatste verkiezingen (provinciale en waterschappen) vraag ik me af waarom ouderen massaal op forum stemmen? een forum is een plaats om te debatteren maar de leider wil niet dat iemand iets zegt want dan moet hij zich verantwoorden(tijdens samenkomst vorig jaar zijn mensen weggelopen omdat zij geen vragen mochten stellen. beeld gezien op tv) dus alleen de naam is al raar voor een politieke partij.
  mijn grootste twijfel is echter dat de huidige ouderen kinderen van de oorlog of vlak daarna zijn en alle verhalen over hitler en het nazisme hebben meegekregen; ik begrijp niet hoe juist deze groep dan op een persoon kan stemmen die heel elitair, vele groepen mensen in de ban wil doen omdat ze hém niet aanstaan ? en dat terwijl bekend is dat hij nergens meer aan een baan kon komen en dus maar de politiek is ingegaan! (jort kelder) en daar een vet salaris krijgt van ons belastinggeld? terwijl hij bij heel erg veel debatten niet aanwezig is? én indien wél het dan niet opneemt voor mensen in het algemeen maar slechts dingen roept waardoor mensen boos worden. (opjutten en angst zaaien doen dictators om zieltjes te winnen onder onwetenden)
  ik ben benieuwd waarom ouderen op deze woorden en leuzen stemmen?

  1. ferdybossy says:

   NL veranderd in een benanenrepubliek!

 9. ferdybossy says:

  Een goed politicus belooft wat deze na de behaalde zetel blijft beloven, kortom nooit uitvoert. De EEG was géén zakkenvullers instituut wat de EU parlementariërs wel zijn.
  Vond de Partij van de Dieren lachwekkend, maar zijn waarschijnlijk eerlijk.
  Wilders of … etc het maakt niets uit (eerste regel).
  NL is geen democratie méér het lijkt NIET maar is een autocratie.
  tweedekamer.nl/zo-werkt-de-kamer/tweede-kamer-door-de-eeuwen-heen
  Bovenstaande link beschrijft de bedoeling, maar deze DOELSTELLINGEN zijn veranderd, waardoor het ’n autocratie is geworden.
  Dus parlement.com/id/vh8lnhrsk1yn/referendum is DE oplossing, want de leden van de 1ste Kamer zijn voormalige 2e Kamerleden, waardoor het spreekwoord ‘De slager die zijn eigen vlees keurt’ helaas gegrond is.
  Populistische uitspraken levert meer stemmen MAAR LOST NIETS OP.
  Eerst bindende referenda inzake Europarlement / Koningshuis volgens mij, beiden meer ’n dure poppenkast en het salaris van de leraar(es)/gezondheidszorg ach zo zijn er veel punten die gewijzigd moeten worden.
  GEEN marktwerking?!!! Energiebedrijven en Ziggo het klopt niet!
  Ziekenhuizen failliet huren onbetaalbaar.
  Willem Drees uit de geschiedenisboeken?!!! parlement bestaat uit narcististen.

 10. Vic46 says:

  Ik heb voor die eerst mag stemmen. Ik ben een trots Brit. Maar met die brexit gedoe en hier die probleem ik heb met die politics, ik was altijd aan het klagen over die regering dus ik maakt een beslis om Nederlander te worden. Dus 2 uur geladen was ik na die stem bureau gegaan en mij stem uitgebracht op GroenLinks. Lets hoop wij kan een veranderen inbrengen en Rutte weg krijgen.