pompoen

Zijn alle pompoenen eetbaar?

In de herfst liggen er volop pompoenen in de schappen. In de supermarkt vindt u voornamelijk de oranje Hokkaido en de flespompoen. Deze zijn goed eetbaar, maar geldt dat ook voor andere pompoensoorten?

Flespompoen

In de herfst vindt u deze typische herfstgroente veel in de supermarkt en langs de kant van de weg. De flespompoen is populair, omdat het vruchtvlees nauwelijks draden bevat en daardoor gemakkelijk is te bereiden. De flespompoen heeft een peerachtige vorm en alleen in de onderkant zitten zaden. De zaden kunt u overigens heel goed roosteren in de oven en hetzelfde geldt voor de pompoen zelf. Ook de schil van de flespompoen kunt u zonder problemen eten, deze heeft echter wel een specifieke, bittere smaak waar niet iedereen van houdt.

Pompoen

De flespompoen

Oranje Hokkaido

Zoals de naam misschien al doet vermoeden komt deze kleine pompoen oorspronkelijk uit Japan. De Hokkaido is rond van vorm en erg zacht. Daarom wordt deze pompoensoort vaak verwerkt in pompoensoepen. Ook de schil van de Hokkaido is zacht, waardoor deze prima te eten is. Deze pompoensoort is erg populair en daarom, net zoals de flespompoen, vaak in de supermarkt te vinden.

pompoen

De oranje Hokkaido

Kabocha

Ook de Kabocha is een Japanse pompoensoort. Hij is groen van kleur en staat bekend om de zoete smaak. Het vruchtvlees wordt daarom vaak gebruikt in zoete gerechten, zoals taart en cake. De schil van de Kabocha kunt u er beter afhalen, deze is namelijk vrij hard.

pompoen

De Kabocha

Spaghettipompoen

Deze pompoen dankt zijn naam aan het feit dat de structuur van het vruchtvlees in spaghetti-achtige sliertjes verandert wanneer u het kookt of bakt. Daarom is hij erg geschikt als koolhydraatarme vervanger van spaghetti. De schil van deze langwerpige pompoen kunt u beter niet gebruiken in uw gerechten. De dikke schil is stug en verpest daardoor de structuur van het gerecht. Daarom kunt u de spaghettipompoen het best uithollen.

pompoen

De spaghettipompoen

Gewone pompoen

Deze pompoen kent u waarschijnlijk wel als herfstdecoratie. In principe is hij ook eetbaar, maar de smaak is minder zoet dan die van bijvoorbeeld de Hokkaido. De schil van de gewone pompoen, die ook wel winterpompoen wordt genoemd, is overigens wel prima te eten.

pompoen

De gewone pompoen

Muskaatpompoen

Dit is niet de meest gangbare pompoen om in gerechten te gebruiken, maar de muskaatpompoen is zeker eetbaar. Het vruchtvlees heeft namelijk een nootachtige, kruidige smaak die een beetje doet denken aan nootmuskaat. De schil van de muskaatpompoen kan erg dik worden, dus u kunt deze pompoen beter uithollen.

pompoen

De muskaatpompoen

Pattison

De Pattison laat overduidelijk zien dat de courgette verwant is aan de pompoen. De Pattison is een decoratieve pompoen die voorkomt in verschillende kleuren zoals wit, geel en groen. Ook deze pompoen is eetbaar. Qua smaakt doet hij een beetje denken aan een courgette. Verder is deze pompoen lekkerder zonder schil, zeker als hij al wat ouder is. Hoe ouder de pompoen, hoe stugger en dikker de schil wordt.

pompoen

De Pattison

Turkse muts

Ook de Turkse muts is een sierpompoen. In principe is hij wel eetbaar, maar de smaak is melig en de pompoen bevat weinig vruchtvlees. Verder is de schil van de Turkse muts erg dik, waardoor hij lastig klaar te maken is.

De Turkse muts

Bitter? Beter als decoratie

Alle pompoenen zijn in principe dus eetbaar. Maar zij zijn niet allemaal even lekker en geschikt. Wilt u er zeker van zijn dat een pompoen goed eetbaar is? Koop hem dan in een supermarkt of biologische winkel. Verder kunt u, om echt zeker te weten dat u hem kunt eten, een stukje van de pompoen koken. Is de smaak bitter? Dan kunt u de pompoen beter als decoratie gebruiken.

Recepten met pompoen

Heeft u na het lezen zin in pompoen gekregen? Haal dan inspiratie uit onze recepten met pompoen.

Pompoenlasagne met boerenkool

Pompoengnocchi met champignonsaus

Afrikaanse bobotie met pompoen en doperwten 

Pompoenpoffertjes

Lamsschouder met pompoen

(Bron: Gezondheidsnet, Elle, Libelle, Landidee.nl)

Geef een reactie