maaltijd

Weinig tijd? Zo kunt u makkelijk een gezonde maaltijd voorbereiden

We hebben het allemaal weleens druk, maar soms is het zelfs zo druk dat er eigenlijk ook geen tijd is om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Om te voorkomen dat u juist dan naar iets ongezonds grijpt, is het handig om maaltijden voor te bereiden. De KoelkastCoach Sabine Leijten legt uit wat de voordelen zijn en welke ingrediënten u hier het best voor kunt gebruiken.

Vooraf voorbereiden

Misschien dat u ergens het woord meal preppen al voorbij heeft zien of horen komen. Deze Engelse term betekent eigenlijk zoiets als een maaltijd vooraf voorbereiden. Sommigen maken bijvoorbeeld al op zondagmiddag het eten voor de hele week of een paar dagen. Volgens De KoelkastCoach is dit een trend die aan populariteit wint. Mensen die heel veel en serieus sporten doen het bijvoorbeeld vaak, maar het is natuurlijk niet voorbehouden aan een bepaalde groep. Ook als u gewoonweg geen zin heeft om elke dag in de keuken te staan of weet dat u het erg druk gaat krijgen, kan het een uitkomst zijn.

Voordelen

Naast het feit dat het praktisch is, heeft het volgens De KoelkastCoach ook een aantal (gezondheids)voordelen om maaltijden al vooraf voor te bereiden:

  • “Vaak kook je ’s avonds altijd meer dan je op kunt, met als gevolg dat je toch nog een paar happen extra uit de pan neemt omdat weggooien zonde is. Dat is het inderdaad, maar daardoor aankomen is ook jammer. Daarom is de maaltijd voorbereiden een uitkomst. wat er in het bakje ligt, is wat je kunt eten op dat moment.”
  •  “Gezonder eten is misschien wel de belangrijkste reden. Er is altijd wel een excuus om ’s avonds niet gezond te hoeven koken. Geen tijd, geen zin, te moe, te laat thuis en ga zo maar door. Des te meer reden om juist je maaltijden voor te bereiden. Je hoeft ’s morgens alleen maar je gezonde maaltijd uit de vriezer te halen, op te warmen en je kunt aan tafel. Op deze manier krijg je toch je dagelijkse portie vitaminen binnen.”
  • “Stress is iets wat je voorkomt als je maaltijden voorbereidt. Elke avond is toch altijd weer een beetje een worsteling, als het gaat om het eten. Stress is niet goed voor lichaam en geest. Door de maaltijden al klaar te hebben, vermijd je onnodige stress.”
  • “Door maaltijden voor te bereiden, bespaar je tijd. Afgezien dan van de dag dat je de maaltijden maakt, want dat duurt wel even. Hier heb je later wel weer profijt van, want je kan direct aan tafel als het etenstijd is. Zo heb je meer tijd over om iets leuks te gaan doen.”
  • “Je houdt meer geld over. Je kan namelijk heel goed aan de slag gaan met de gezonde producten die in de aanbieding zijn op dat moment. Doordat deze producten in de aanbieding zijn, koop je er wellicht ook wat meer van. Je eten op de markt kopen kan ook voordelig zijn. Ook hoef je niet elke dag naar de winkel als je, je maaltijden voorbereidt en je komt ook minder snel in de verleiding om iets te bestellen na een drukke dag. Scheelt allemaal.”
invriezen
Lees ook: Hoe zit het? Moet u eten voor het invriezen altijd afdekken met een dekseltje?

Begin bij het begin

Heeft u nog nooit bewust maaltijden voor de dagen daarna voorbereid? Begin dan bijvoorbeeld met het inkopen van genoeg bakjes. iedereen heeft wel vershoudbakjes in huis, maar ga na of u er ook voldoende heeft. U moet uw eten immers wel ergens in kunnen bewaren.
De KoelkastCoach raadt mensen die hiermee willen beginnen ook aan om consequent tijdens het koken wat meer te maken. Wellicht doet u dit altijd al, maar misschien ook niet. Door altijd wat meer te maken, bouwt u ongemerkt best een voorraad op.

Welke ingrediënten?

Niet alle etenswaren zijn even geschikt om te gebruiken als u maaltijden gaat voorbereiden, weet De KoelkastCoach. “Maak het jezelf vooral niet te moeilijk en ga voor dingen die je makkelijk kunt bereiden en niet al te veel tijd kosten. Dan wordt het leuk om te gaan meal preppen. Gebruik vooral producten die wat harder zijn van structuur, zoals sperziebonen, broccoli, bloemkool of wortel. Die behouden hun structuur ook goed als u het uit de vriezer haalt.”

Producten die zacht zijn, kunnen soms wat snotterig worden en zijn daarom iets minder geschikt. “Denk aan avocado. Die kun je het best al ingevroren kopen en pas door je gerecht doen als je het gaat eten.”

Voedselveiligheid

Een aandachtspunt bij maaltijden voorbereiden is de voedselveiligheid. De KoelkastCoach: “laat de maaltijden niet te lang in de vriezer staan. 2 maanden is naar mijn idee wel de max. Hoe langer maaltijden in de vriezer staan, des te meer kans dat er ijskristallen op ontstaan en dat het eten uitdroogt.” Om te voorkomen dat u eten te lang laat staan, kunt u etiketten op de verpakking plakken met de datum waarop u het heeft gemaakt. Ook kunt u de houdbaarheid controleren middels de bewaarwijzer van het Voedingscentrum.

Sabine Leijten en MAX-dj Daniel Dekker zijn elke week te zien en te horen in de video en podcast van De Muzikale Koelkast. De nieuwste aflevering van de podcast vindt u elke vrijdag op onze podcastpagina. In het MAX-radioprogramma Lunch Lekker wordt ook elke vrijdag het onderwerp besproken waarover Leijten op MAX Vandaag vertelt in een artikel. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur.

Geef een antwoord

Reactie

  1. Riny6 says:

    Wij maken soep voor 3 dagen,behalve tijdens de hondsdagen, dan voor 1 dag. Zo ook met vlees.
    Heb ik weinig tijd, dan bak ik pannenkoeken. Hele dunne met korstjes aan de rand