fastfood

Wat voor effect heeft fastfood op het brein?

In de nieuwe MAX video- en podcastreeks De Muzikale Koelkast nemen MAX-dj Daniel Dekker en De KoelkastCoach Sabine Leijten een kijkje in de koelkasten van bekende Nederlanders. Elke week staat er een thema centraal. Dit keer draait alles om fastfood. Dit type voedsel is enorm populair, maar waarom houden we er toch zo van? En welk effect heeft het zien en eten ervan op het brein? De KoelkastCoach legt het uit in dit artikel.

Wat is fastfood eigenlijk?

De schappen van de supermarkten liggen er vol mee en in elke plaats in Nederland is er wel een snackbar te vinden. Kortom: fastfood, ook wel junkfood genoemd, is geliefd en vooral ook overal verkrijgbaar. Maar wanneer is iets nu eigenlijk fastfood? Volgens De KoelkastCoach is dit kader vrij breed. “Junkfood of fastfood is zeer calorierijke voeding met veel ongezonde vetten, suikers, zout, chemische toevoegingen en maar heel weinig gezonde voedingsstoffen. Denk aan pizza’s, frites, hamburgers, frituursnacks, frisdranken, milkshakes en ga zo maar door. Eigenlijk al het eten dat meer negatieve dan positieve gezondheidseffecten heeft.”

buikvet
Lees ook: Hoe ontstaat buikvet? En waarom is het gevaarlijk? De KoelkastCoach vertelt

Effect op het brein

Fastfood heeft niet alleen effect op de gezondheid van het lichaam, maar ook op het functioneren van het brein. Alleen al het zien van logo’s van fastfoodketens wekt al van alles op. “Voortdurend blootgesteld worden aan het zien van reclames en de logo’s van fastfoodketens zorgen ervoor dat er een ‘gejaagd’ gevoel ontstaat. Mensen die hier vaak mee in aanraking komen, hebben hier vele malen meer last van dan mensen die zelden iets van fastfood op hun netvlies krijgen. Het woord fastfood zegt het al, snel voedsel. Niet alleen wil je het na het zien het liefst zo snel mogelijk aanschaffen, ook het eten ervan gaat vaak razendsnel. Het is meestal al op voor we er ook maar echt van hebben kunnen genieten of het hebben kunnen proeven. Hierdoor eet je er ook meer van dan je daadwerkelijk in gedachten had.”

Iets wat fastfood ook in het brein bewerkstelligt, is een goed gevoel. “Het eten van deze producten activeert ons beloningscentrum, dat wil zeggen dat het de aanmaak van dopamine stimuleert. Drugs en alcohol doen dit ook. Elke keer als je het dan ruikt en ziet, wil je meer en meer om maar dat prettige gevoel te evenaren. Dopamine is een hormoon dat ook wel geluks- of blijdschapshormoon genoemd wordt.”

Depressie en angst

Helaas is het geluksgevoel vaak maar van korte duur, vertelt De KoelkastCoach. “De vaak grote hoeveelheid suikers en andere slechte toevoegingen zorgen voor enorme bloedsuikerschommelingen. Vooral het dalen van de bloedsuiker naar een te laag niveau is de oorzaak van angstige en neerslachtige gevoelens.”

En dat is niet het enige: “volgens een Spaans onderzoeksinstituut hebben mensen die vaak hamburgers, pizza en friet eten tot wel 51 procent meer kans om depressief te worden. Daarnaast hebben mensen die al depressief zijn de neiging meer fastfood te eten, omdat dit juist weer een beter gevoel geeft. Een logisch gevolg, omdat dit voedsel een directe uitwerking heeft op de aanmaak van dopamine.”

Kinderen

Ook heeft fastfood volgens De KoelkastCoach effect op de ontwikkeling van het kinderbrein. “Een aantal studies laten zien dat kinderen die op jonge leeftijd regelmatig dit soort eten voorgeschoteld krijgen, een lager IQ hebben dan kinderen die gezonde voeding eten. Ook blijkt uit een studie dat kinderen die er tussen hun 10e tot 19e levensjaar een ongezond eetpatroon op nahouden, veelal slechter presteren op school. Dat komt omdat slecht eten het denkvermogen aantast.”

Andere hormonen

Tot nu toe heeft u kunnen lezen dat fastfood met name verband houdt met de hoeveelheid dopamine in het lichaam. Dat is niet het enige hormoon waarop slecht eten effect heeft. De KoelkastCoach: “het remt bijvoorbeeld ook de aanmaak van leptine en stimuleert de aanmaak van insuline. Het hormoon leptine wordt aangemaakt door onze vetcellen. Heel simpel gezegd: hoe meer vet je hebt, hoe meer leptine er aangemaakt zou worden. Deze stof geeft het brein een seintje als we genoeg hebben gegeten. Fastfood remt dit systeem dus af, waardoor je makkelijker door blijft eten. Dat is voor iedereen slecht, maar voor mensen met overgewicht is er een extra valkuil. De vetcellen bij deze mensen zijn voor een groot deel ‘passief’ geworden; ze geven geen signalen meer af.”

Leptine heeft een verbinding met het hormoon insuline. “Als beide te vaak een te hoge piek hebben, dan ligt insulineresistentie op de loer. De cellen worden dan overgevoelig, waardoor deze minder goed reageren als er voeding binnenkomt. Dit kan uiteindelijk resulteren in insulineresistentie, wat wil zeggen er helemaal geen insuline meer aangemaakt kan worden.”
Op de website van het Diabetesfonds, vindt u meer informatie over insuline en de relatie tot diabetes.

Op 29 oktober 2021 vertelt Sabine Leijten in het MAX NPO Radio 5-programma Lunch Lekker meer over dit onderwerp. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur. De bijbehorende podcast kunt u de 29e vanaf 12.00 uur beluisteren op de betreffende podcastpagina op MAX vandaag. Sabine Leijten en Daniel Dekker zijn op 29 oktober 2021 ook te gast bij Tijd voor MAX om meer te vertellen over De Muzikale Koelkast. U ziet Tijd voor MAX elke werkdag rond 17.10 uur.

Geef een reactie