kokos

Waarom kokos niet alleen lekker, maar ook heel gezond is

Tegenwoordig heeft alle een eigen dag, zo ook kokos. 2 september was het Wereld Kokosdag. Voor De KoelkastCoach Sabine Leijten om haar licht te laten schijnen over dit veelzijdige product.

Kokos is een echte smaakmaker die vooral exotische maaltijden net een beetje extra kan geven. Ook grijpen steeds meer mensen naar de kokosolie als zij gaan bakken of braden.

Gezonde vetzuren

De KoelkastCoach juicht het gebruik van kokos toe, want het heeft enorm veel gezondheidsvoordelen. Zo bevat het veel goede vetzuren. “De vetten die in kokos aanwezig zijn, zijn middellange-keten vetzuren. Dat wil zeggen dat ze niet opgeslagen hoeven te worden, maar meteen gebruikt kunnen worden als energiebron. Daardoor stijgt de bloedsuikerspiegel bijvoorbeeld minder snel, want deze vorm van vetzuren zorgt direct voor energie. Vetten, en dan het liefst gezonde verzadigde vetten en onverzadigde vetten, geven je bovendien lang een vol gevoel.”

Kalium

Naast goede vetzuren, bevat kokoswater veel kalium. Kokoswater is het vocht dat u ziet in een opgehakte kokosnoot. In ons land kunt u het in een pak kopen, want kokosnoten hebben we hier natuurlijk niet. “Kalium hebben wij mensen nodig voor de juiste vochtbalans, een optimale zenuwwerking en een normale bloeddruk. Zeker als je veel en vaak sport is het belangrijk om de kaliumbalans op peil te houden”, aldus De KoelkastCoach.

Tegen schimmels en bacteriën

Kokos heeft ook een antiseptische werking. Het ontsmet dus goed en gaat vorming van schimmels, parasieten en bacteriën tegen. “Kokosolie bevat laurinezuur, wat ongunstige indringers bestrijdt. Door kokosolie op de huid te smeren of gewoonweg kokos te eten maak je gebruik van dit positieve effect.” Daarnaast dit er ook vitamine E in kokos (olie). Vitamine E is van nature de vitamine die het meest voorkomt in de menselijke huid en deze beschermd tegen beschadigingen.

Lees ook: Kokossoep met gerookte kip en koriander van Antoine

Nadelen

Hoewel kokos erg gezond is, heeft het ook een aantal nadelen. Zo is het bij uitstek geen milieuvriendelijk product, want het moet altijd uit een ver buitenland komen. Ook moeten er in de landen van herkomst soms eeuwenoude bossen wijken voor kokospalmplantages.

Kokosolie ongezond?

Ook over de gezondheidsvoordelen van kokosolie in harde vorm bestaat discussie. Hard vet heeft een slechte naam, maar volgens De KoelkastCoach valt het wat kokosolie betreft wel mee. “Deze harde vorm van vet, mits biologisch en ongeraffineerd, geen negatief effect op de slechte cholesterol. Kokosolie heeft, zoals is aangetoond in onderzoeken, een positieve uitwerking op ons cholesterol.”

Daarbij verandert kokosolie niet qua samenstelling zodra het vloeibaar wordt, aldus de KoelkastCoach.”Hierdoor komen er geen schadelijke stoffen vrij en oxideert het niet. Bij veel andere plantaardige oliën gebeurt dit wel. Als vetten oxideren dan ontstaan er “slechte” vetten die schadelijk zijn voor onze gezondheid.”

Kokossmaak

Houd er overigens rekening mee dat ongeraffineerde kokosolie echt nog de specifieke kokosgeur heeft. Dat is lekker bij heel veel gerechten, maar als u een biefstuk bakt wilt u wellicht een andere oliesoort gebruiken.

Op 3 september 2021 is Sabine Leijten te gast in het MAX NPO Radio 5-programma Lunch Lekker om over dit onderwerp te vertellen. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur.

Geef een antwoord

Reactie

  1. Voedingsdeskundige says:

    https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kokos-en-kokosvet.aspx

    Bijzonder jammer dat Omroep Max onjuiste informatie verstrekt.
    Mvg Petra