Vleesvervangers en mager vlees voor op gourmetstel: hoe gezond is dat?
Publicatiedatum: 24 december 2021
Het is bijna Kerst en dat betekent dat in veel huizen de gourmetstellen weer tevoorschijn worden gehaald. Hierop belanden steeds vaker magere vleesproducten en vleesvervangers, want die maken het gourmetten gezonder. Althans, dat is het idee. Klopt dat? maken magere vleesproducten en vleesvervangers gourmetten echt gezonder? De KoelkastCoach Sabine Leijten geeft antwoord
Mager is overal
Noem een vleessoort of vleesproduct en er is anno 2021 wel een magere variant van. Zo verkopen de supermarkten tegenwoordig magere hamburgers, magere rookworsten, magere slavinken en ga zo maar door. Er worden zelfs volledig magere gourmetschotels verkocht door slagerijen.
Magere rookworst?
Hoe mager zijn dit soort producten echt? Volgens De KoelkastCoach valt het reuze mee. Of tegen, wat u wilt. Zij neemt de magere rookworst als voorbeeld: “worsten die als mager verkocht worden zijn naar mijn idee misleiding. Want het zijn geen magere worsten. Als er vet wordt uitgehaald, moet er altijd weer iets bijgedaan worden om het weer een ‘heel’ product van te maken”, legt zij uit. Een worst mag dan wel 30 procent minder vet bevatten, maar dat betekent dus niet dat er niet meer van een ander bestandsdeel in zit. “Bij rookworst is het zo dat er meer water, aardappelzetmeel en zout aan toegevoegd is om er weer een volledig product van te maken. Dus om direct antwoord te geven of extra magere rookworst en knakworsten en betere keuze zijn: nee.”
Bewerkt vlees
Rookworst is niet het enige vleesproduct waarbij mager niet echt mager betekent. Heel veel magere vleesproducten zijn immers bewerkt. Wie een dier slacht en het vlees eraf snijdt, krijgt immers niet direct een hamburger of slavink. Om die producten te maken, moet er eerst iets mee gedaan worden. Tijdens dit bewerken worden er vaak conserveringsmiddelen, zoals zout, toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen en het meer smaak mee te geven. Bewerkt vlees is per definitie niet goed voor de gezondheid en staat daarom ook niet in de Schijf van Vijf. Als er in uw magere gourmetschotel bewerkt vlees zit, is het per definitie dus niet echt mager te noemen.
Of er überhaupt zoiets bestaat als mager vlees? Zeker wel. Onbewerkt vlees kan mager zijn. Volgens het Voedingscentrum is kipfilet bijvoorbeeld mager, net als biefstuk.
Vleesvervangers voor gourmetstel
Een hoe zit het dan met vleesvervangers? Die winnen aan terrein en zijn ook steeds vaker in gourmetformaat te krijgen. Zijn die gezonder dan ‘mager’ vlees? De KoelkastCoach: “Zoek bijvoorbeeld naar worstjes gemaakt van bonen. Die kunnen prima op de gourmetschaal als vervanger voor vlees. Die zijn 100 procent plantaardig en lekker knapperig. Een mooi initiatief, want deze worstjes zijn ook vrij van soja. Veel vegetarische vleesvervangers worden hier wel van gemaakt. Soja is in kleine mate niet zo heel slecht voor onze gezondheid, maar regelmatig sojaproducten eten kan wel nadelig zijn. Daarom is een worstje van bonen een prima optie.”

Zelf maken
Het gezondst is om zelf vegetarische of veganistische hapjes te maken. U weet dan precies wat erin zit. “Op internet zijn bijvoorbeeld flink wat recepten te vinden van bietenburgers. Dit recept kun je maken en er gewoon kleine worstjes van draaien”, adviseert De KoelkastCoach.
Sabine Leijten en MAX-dj Daniel Dekker zijn elke week te zien en te horen in de video en podcast van De Muzikale Koelkast. De nieuwste aflevering van de podcast vindt u elke vrijdag op onze podcastpagina. In het MAX-radioprogramma Lunch Lekker wordt ook elke vrijdag het onderwerp besproken waarover Leijten op MAX Vandaag vertelt in een artikel. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur.
Geef een antwoord
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Geef mij maar een stukje vlees of vis.