ijs

Trek in een ijsje? Deze variant is het gezondst volgens De KoelkastCoach

IJs en zomer zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sinds wanneer is dat eigenlijk het geval? En welk ijsje is het gezondst? De KoelkastCoach Sabine Leijten is in deze materie gedoken én deelt een aantal lekkere ijsrecepten.

Ongekend populair

Zodra het kwik stijgt groeit de behoefte aan een lekker verfrissend ijsje. Ze zijn er in allerlei soorten, maten én smaken. U kunt het zo gek niet bedenken, of het is er. Naast een favoriete zomersnack, is ijs ook populair in andere jaargetijden. Ontelbaar veel restaurants hebben het, het hele jaar door op hun menu staan.

Waar komt ijs vandaan?

IJsjes eten is al eeuwen lang een favoriete zomerse bezigheid. De Romeinen deden het ook al. “Zij maakten ijs van sneeuw en wat natuurlijke smaakmakers als honing en fruit. Door dit goed met elkaar te mengen, produceerden zij in feite het eerste sorbetijs”, legt Leijten uit. “In die tijd was ijs een delicatesse. Helaas voor de minder bedeelden, want het was dus niet voor iedereen een verkoelend lekkernij. Alleen de rijken hadden de mogelijkheid ijs te bestellen.”

Pas veel later wordt de kunst van het ijsmaken geperfectioneerd. Het verhaal gaat dat de ene meneer Cosimo Ruggerie rond 1500 het roomijs heeft uitgevonden. Roomijs is ijs dat wordt gemaakt op basis van zuivel. Ruggerie won rond 1500 een kookwedstrijd van de Italiaanse Medici-dynastie met zijn romige dessert. De Medici waren er direct helemaal gek op en nodigde Ruggerie uit om voor hen te komen werken. Om hun gasten te imponeren laten de Medici Ruggerie ijs maken tijdens diners, waardoor ook anderen lucht krijgen van zijn kunsten. Zodoende groeit roomijs uit tot een populair dessert onder de rijken van Europa en waaiert het daarna uit over de wereld.

Gezondste ijs

IJs wordt dus al erg lang gegeten, maar in de 20e eeuw neemt de productie een vlucht. Er komen steeds nieuwe varianten in steeds andere smaken. Denk bijvoorbeeld aan het wereldberoemde roomijs met chocoladejasje op een stokje of het welbekende raketje. Hoewel ze allemaal ontzettend lekker zijn, zijn ze vaak niet zo heel gezond. Volgens De KoelkastCoach komen waterijsjes er het beste vanaf. In ijsjes die u koopt in de winkel zitten doorgaan rond de 55 calorieën en in zelfgemaakt waterijs zo’n 37, weet zij. Ter vergelijking: wie steevast voor het met chocolade omhulde roomijs gaat, krijgt maar liefst 240 calorieën binnen.

Warm koelt het best

Als u wilt afkoelen met een relatief gezond ijsje, dan kunt u dus het best voor een waterijsje kiezen. Alhoewel, dat lijkt zo. Wie écht op zoek is naar verkoeling, kan koude dingen beter links laten liggen. Dat zit zo: “als je iets kouds eet of drinkt moet je lichaam behoorlijk hard werken om die koele producten op lichaamstemperatuur te krijgen. Dat wekt extra warmte op. Een ijsje geeft wel even het gevoel van verkoeling, maar dit is maar van korte duur.”

Als u iets warms eet of drinkt heeft dit juist het omgekeerde effect: het lichaam moet moeite doen om de temperatuur naar beneden te brengen, waardoor u gaat zweten en dus afkoelt. 

Zelf ijs maken

IJs koelt het lichaam dus niet echt, maar is natuurlijk wel erg lekker. Daarom heeft De KoelkastCoach 2 recepten voor verantwoorde waterijsjes die u heel gemakkelijk zelf kunt maken.

Verfrissend meloenijsje

Dit heeft u nodig voor 6 ijsjes:

  • Een ijsjesvorm
  • Halve rijpe galiameloen
  • Kwart watermeloen

Snijd de meloenen open en haal het vruchtvlees eruit. Doe beide soorten in een aparte maatbeker.
Pureer eerst de galiameloen. Vul de ijsvormpjes tot de helft met het sap van de meloen.
Dan pureert u de watermeloen en daarmee vult u de vormpjes tot de rand van het vormpje.
Na een paar uur in de vriezer zijn ze klaar.

meloenijsjes

Smaakvolle, paarse ijsjes

Dit heeft u nodig voor 6 ijsjes:

  • De ijsjesvorm
  • 100 gram verse aardbeien
  • 100 gram blauwe bessen

Was het fruit.
Snijd de aardbeien in stukjes en doe deze samen met de gewassen blauwe bessen in een maatbeker.
Pureer dit alles tot een glad mengsel. Proef even. Mag het iets zoeter? Voeg dan een klein beetje honing of agavesiroop toe.
Meng het geheel nog eens goed en vul de vormpjes.

ijsje

Op 23 juli 2021 is Sabine Leijten te gast in het MAX NPO Radio 5-programma Lunch Lekker om over dit onderwerp te vertellen. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur.

(Bron: De KoelkastCoach)

Geef een antwoord