vakantie

Nederlanders nemen graag hun ‘eigen’ eten mee op vakantie, maar waarom?

Nederlanders staan erom bekend dat zij graag vertrouwde producten van thuis meenemen op vakantie. Want die boterham met pindakaas of hagelslag, die smaakt natuurlijk ook voortreffelijk aan het Spaanse strand of op de camping in Frankrijk. Waarom kunnen we deze etenswaren soms zo moeilijk thuislaten? De KoelkastCoach Sabine Leijten is in deze materie gedoken.

Thuis is alles beter

Dat sommige nederlanders het lastig vinden om typisch Nederlands eten thuis te laten tijdens een vakantie in het buitenland heeft volgens Leijten alles te maken met de emotionele band die wij hebben met ons ‘eigen’ brood, kaas, hagelslag, drop of welk ander typisch Nederlands product dan ook.

Neem bijvoorbeeld brood, dat eten de meeste Nederlanders al vanaf de prille jeugd. “Doordat wij al van jongs af aan boterhammen eten, hebben wij hier een soort van emotionele verbintenis mee gekregen. Het doet denken aan je jeugd, thuis, gezamenlijk aan tafel ontbijten of je broodtrommel mee naar school. Doordat de smaak en geur van een boterham met pindakaas, hagelslag of kaas je terugbrengt naar een bepaald moment of fijne situatie verlang je daar geregeld naar”, aldus De KoelkastCoach.

Op vakantie kan de behoefte aan zo’n veilig gevoel extra sterk aanwezig zijn, waardoor het nemen van een stukje kaas of een pak hagelslag een uitkomt is. ” Op vakantie heb je vaak wel een moment van gemis naar je eigen bed of naar iets lekkers van thuis. Want thuis is toch alles altijd een beetje beter.” Met name de kaas, drop en koffie lijken het gevoel van thuis te symboliseren, want uit onderzoek uit 2015 blijkt dat Nederlanders vooral deze producten in de koffer stoppen als zij naar het buitenland gaan.

vakantie

Misschien is het vertrouwde gevoel dat thuis geeft ook wel de reden dat er op sterk toeristische plekken soms Nederlandse snack-kramen opduiken. Deze staat aan het Italiaanse Gardameer.

Voeding en emotie

Voeding en emoties zijn dus aan elkaar gekoppeld. De term emotie-eten bestaat bijvoorbeeld ook niet voor niet. Bij emotie-eten eet men doorgaans om zich beter te voelen. Dat eten het humeur positief beïnvloed heeft te maken met bepaalde stofjes, zoals tryptofaan. “Dit zit in chocolade en stimuleert de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Als de hoeveelheid serotonine in je lijf laag is, dan is de kans op depressie en obesitas groter. Tryptofaan zit bijvoorbeeld in chocolade, maar je kunt het beter halen uit een banaan, eieren, vlees, vis of zuivelproducten. Die zijn een stuk beter voor je gezondheid dan bijvoorbeeld hagelslag.”

Gezondere hagelslag

Over hagelslag gesproken. De KoelkastCoach heeft, speciaal voor iedereen die graag een stukje Nederland meeneemt op vakantie, een recept voor gezondere hagelslag.

Benodigdheden:

 • 100 gram pure chocolade van 72% of meer.
 • 35 gram cacaopoeder
 • 30 milliliter warm water
 • Halve theelepel zout
 • Kwart theelepel instantkoffie poeder

Aan de slag:

Smelt de chocola in een kom boven een pan met warm water. Als de chocolade zacht is meng je er voorzichtig alle ingrediënten doorheen.

Neem een weggooi-spuitzak en vul die met het chocolademengsel.

Leg een bakpapier op een bakplaat en knip de onderkant van de spuitzak.

Spuit hele dunne rechte lijnen op het bakpapier. Laat de repen 24 uur drogen, niet in de koelkast, want dan slaat de chocola wit uit.

Als de chocola hard is dan snijd je er de gewenste grote aan korrels van. Als je het luchtdicht bewaren en je hebt er een paar dagen plezier van.

(Bron: De KoelkastCoach)

Geef een antwoord

Reacties (3)

 1. wperdok says:

  Dit artikel slaat nergens op, ook buitenlanders (ik spreek uit ervaring) nemen hun eigen spullen mee. Ik wordt het weleens zat te worden afgeschilderd alles zuinig en het menen van eigen artikelen. Dat is allang niet meer zo.

 2. luk1951 says:

  Onzin om hagelslag mee te nemen, als ik naar buitenland ga, wil ik alle plaatselijke gerechten uitproberen, dat vind ik avondtuurlijk!
  Lekker alles gebakken in olijfolie! En je hebt ook vaak plaatselijk winkeltjes die “Hollandsche” producten verkopen! Ik hoef geen broodje van kootje als ik 2500 km van huis ben, kan ik net zo goed thuis blijven.

 3. Ozzzz says:

  Ja, hoor ’s ochtends een boterham met Nederlandse hagelslag. Daarnaast allerlei dingen om uit te proberen. De verschilende vruchten jam’s in Portugal, heerlijk. We struinen de markt en supermarkt altijd af naar dingen die in Holland niet te verkrijgen zijn. Altijd een leuk avontuur.