Duur 15:05
Gepubliceerd op 26 november 2021

Kleurrijke sinaasappel up side down cake

Een up side down cake zegt het eigenlijk al, deze cake wordt op zijn kop gemaakt. U bouwt de cake zo op, data als hij uit de oven komt en u hem omkeert, alle ingrediënten precies goed liggen. Elisabeth maak haar up side down cake met sinaasappels, heel kleurrijk!

Ingrediënten:

  • 2 sinaasappels (hand- en/of bloedsinaasappels)
  • 150 gram kristalsuiker + 250 gram voor de cake (plus extra om de vorm te bestuiven)
  • 115 milliliter water
  • 225 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 0,5 theelepel baksoda
  • 0,5 theelepel zout
  • 225 g boter (plus extra voor invetten vorm)
  • 4 eieren L
  • 1 theelepel vanille-extract (let op: geen vanille-aroma)
  • 75 gram zure room
  • 1 sinaasappel voor schil (1 theelepel) en sap (60 milliliter)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de bakvorm in met boter en bestrooi licht met suiker.

Snijd de (bloed)sinaasappel in dunne plakjes. Schenk het water in een pan en voeg de suiker toe. Verwarm tot de suiker is opgelost. Voeg de sinaasappelplakjes toe en kook circa 10 minuten op laag vuur. Haal de sinaasappelplakjes uit de siroop en bewaar de siroop. Herhaal dit proces eventueel met de andere soort sinaasappels in een aparte pan; zo behoudt elke sinaasappel zijn eigen kleur. Bewaar de siroop. Leg de sinaasappelplakjes in de bakvorm; maak een eigen patroon en je kunt ook halve plakjes rondom de rand doen.

Zeef boven een kom de bloem met het bakpoeder, baksoda en zout. Klop in een andere kom de boter met de suiker in circa 3 minuten licht en luchtig. Voeg een voor een de eieren toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige helemaal is opgenomen. Voeg het vanille-extract toe en vervolgens de zure room. Klop tot alles goed gemengd is.

Rasp en pers de extra sinaasappel. Voeg om en om het bloemmengsel en het sinaasappelsap toe. Begin en eindig met bloem. Spatel als laatste de sinaasappelrasp erdoor. Schep het beslag in de bakvorm en bak de cake in circa 35 minuten goudbruin en gaar. De cake is gaar als een satéprikker er schoon uitkomt. Zet een bord op de hete bakvorm en draai snel en voorzichtig om.

Schenk terwijl de cake nog warm is de bewaarde siroop.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer