airfryer of frituurpan

Is bakken in de airfryer écht gezonder dan frituren? De KoelkastCoach vertelt

In steeds meer keukens maakt de frituurpan plaats voor een airfryer.  Deze kleine heteluchtoven kan hetzelfde als de frituur, alleen eten wordt er minder vet en dus minder ongezond door. Althans, dat is de publieke opinie. De KoelkastCoach Sabine Leijten vertelt of dit ook écht zo is.

Kleine heteluchtoven

De razend populaire airfryer  is – zoals we al hebben gezegd- een soort heteluchtoven waar, in tegenstelling tot de frituurpan, geen olie of vet in hoeft. U hoeft er alleen olie bij te doen als het om onbewerkt voedsel gaat, zoals een stuk rauwe kip.

Bij een airfryer circuleert lucht door het apparaat op een constante temperatuur van 200 graden. Op deze manier wordt er een grill-effect gecreëerd en krijgen friet en snacks een krokant korstje. “Dat lekker krokante korstje waar bijna iedereen van houdt, ontstaat doordat eiwitten en suikers samensmelten bij verhitting. Dit gebeurt trouwens ook bij normaal bakken en grillen. De geur die vrijkomt en het knisperen in je mond zijn 2 dingen die bij velen een gevoel van genot teweeg brengen”, legt De KoelkastCoach uit.

Voordelen van de airfryer

Omdat u niet per se vet of olie nodig heeft bevat voeding uit de airfryer, in verhouding tot de frituurpan, veel minder vet.
Daarnaast heeft bakken in de airfryer nog  een paar voordelen, volgens De KoelkastCoach. “Doordat er bij het bakken in de airfryer vooral gebruikt wordt gemaakt van de hete lucht is de kans groter dat er meer vitaminen en mineralen geconserveerd blijven. Als je überhaupt al over vitaminen kunt spreken in frituurwerk”, zegt zij.

Acrylamide

Ook bevatten etenswaren uit de airfryer mogelijk minder acrylamide. Acrylamide is een stof die in kleine hoeveelheden kan ontstaan als zetmeelrijke producten, zoals friet, zonder water worden verhit boven 120 Celcius. Het komt dus ook vrij als u iets frituurt of in de airfryer doet, al lijkt het acrylamide-gehalte dus lager te zijn bij bakken in de airfryer. Te veel acrylamide is niet goed voor de gezondheid. “Er zijn onderzoeken die duiden op een verband tussen bijvoorbeeld nieraandoeningen en acrylamide.”

Bloedsuiker

“Nog een voordeel van het gebruik van de airfryer is dat onze bloedsuiker minder snel stijgt na het eten van friet uit de airfryer”, weet De KolekastCoach. “Normaal gesproken stijgt onze bloedsuiker namelijk enorm na het eten van friet. Dit komt doordat alle suikers in friet worden afgebroken. In het bakken van de airfryer hoeven er minder suikers te worden afgebroken.”

Kanttekening

Maar reken u niet rijk. Friet is friet en een snack een snack. Zeker de diepgevroren friet en snacks zijn vaak al voorgebakken, dus al bereid met vet. ” Ze zijn als het waren al dichtgeschroeid, waardoor er niets meer in of uit kan. Een gefrituurde kroket bevat bijvoorbeeld dezelfde hoeveelheid vetten en andere voedingsstoffen dan een niet gefrituurde kroket. Vers gesneden frites of de kant en klare uit de diepvries, zijn net zoals de snacks, ook voorgebakken in de frituur.”

De frituurpan lijkt dus niet te vermijden, ook al denkt u nog zo bewust bezig te zijn met een airfryer. Toch is er wat friet betreft wel 1 lichtpuntje: “lees de verpakking goed, want er zit nogal verschil in de hoeveelheid vet. Een zak frites speciaal voor de airfryer bevat 8 gram vet per 100 gram en een zak voorgebakken frites voor de oven slechts 3 gram per 100 gram. Mijn voorkeur gaat dus naar de frites voor de oven. Mocht je deze in de airfryer bakken, laat ze er dan iets langer in zitten.”

Vis uit de airfryer

Uiteraard kunt u in de airfryer ook iets anders bakken dan snacks of friet. Neem bijvoorbeeld vis. Volgens De KoelkastCoach is vis uit de airfryer best een prima optie. “Door te frituren behoudt vis minder van zijn eigen vetzuren; die lossen op in het vet. zelfgebakken kabeljauw of een lekkerbek uit de oven of airfryer is daarom veel gezonder dan hetzelfde product uit de frituur.”

Grappig detail is dat gefrituurde vis wel minder calorieën bevat dan gebakken vis.  “Doordat vis een deel van zijn vetten kwijtraakt tijdens het frituren bevat het na het frituren minder calorieën dan daarvoor. Voor mensen die calorieën tellen een uitkomst, alhoewel dat natuurlijk niet de bedoeling is. Want de vetzuren die in vis zitten zijn essentieel voor onze gezondheid.”

Groentefriet

Groentefriet is ook iets wat prima in de airfryer kan, maar behoudt het zo wel de goede voedingsstoffen? Ja, eigenlijk wel. “Het is het allerbeste om de friet zelf te maken en dan in de airfryer of oven te bakken. Frituren in kokosolie kan natuurlijk ook, maar dat is wel weer wat meer werk. Friet gemaakt van groenten is ideaal voor als je niet zo van groenten houdt. Kies wel altijd voor wat stevigere en harde groenten denk aan; wortels in allerlei kleuren, knolselderij, zoete aardappel, pastinaak of koolrabi.”

In het geval van groentefriet is het gebruik van de airfryer zelfs één van de gezondere bereidingsopties. “Het mooie van groentefriet is dat je er minder olie bij nodig hebt dan als je groenten uit de oven maakt. ”

Is het echt gezonder dan frituur?

Een airfryer heeft dus zo z’n voordelen en is veelzijdiger. Toch raadt De KoelkastCoach aan zijn de airfryer niet al te vaak erbij te pakken. “Ga liever voor stomen, kort koken of lekker rauw eten, want zo behoud je veel meer voedingsstoffen.”

Op 11 december 2020 vertelt Sabine Leijten meer over dit onderwerp in het NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur.

(Bron: fit.nl/eenvandaag/Plusonline/24Kitchen, Sabine Leijten)

Geef een antwoord

Reacties (34)

 1. Peet53 says:

  Gezond of ongezond was voor mij niet de reden van de aanschaf airfryer, maar wat dacht u van de kosten frituurolie en de aantasting hiervan op het milieu? Daarnaast het smaakbehoud van verschillende produkten.

  1. Aprili says:

   Het bakken in de elektrische frituurpan is nu geen nadeel meer tav het milieu, want voor gebruikte frituurolie bestaat er tegenwoordig kanarie gele kliko’s. (waar ze staan zie op: Sleutelstad.nl). Doe de gebruikte olie terug in de plastic fles waarin je de olie kocht en breng dit naar de gele kliko. Dit wordt dan weer hergebruikt voor Biobrandstof. Sommige restaurants vinden het goed als je dit bij hen inlevert, zij krijgen nl een kleine vergoeding voor alle frituurolie die zij inleveren. Mooi initiatief toch?
   Ik eet heel weinig frieten maar als ik ze maak, dan wil dan wél de lekkerste en dat zijn voor mij nog steeds de frieten uit de elektrische frituurpan.
   .

 2. Ger van Eekelen says:

  Bovenstaand conclusie is verre van compleet. Je bakt de frietjes van eigen vers gesneden aardappelen en geen voorgebakken troep. Dus geen extra vet, geen verpakking, geen duur betaalde kant en klaar snacks. Dus de vraag is niet of friet gezond is, maar of het gebruik van de airfryer gezonder is, dus volmondig JA

  1. Wim Vrijheid says:

   Lekker hoor gort droge friet!
   Of gooi er stiekem toch zout op en ook wat mayonaise.
   Het beste is gewone friet met mayonaise maar dan af en toe.

  2. AnnaSchouten says:

   Ben het helemaal met Ger eens. Wij eten de frites uit de fryer ook alleen maar met vers gesneden aardappels. En een beetje olie erdoorheen. Superlekker! En geen oude olie.

  3. MiekeH says:

   Helemaal mee eens.

 3. NicolaasM says:

  Voor ons is de airfryer het ideale product op de boot. Olie of vet wil je op de boot niet hebben, maar een lekker patatje op de boot is nooit weg, met de airfryer realiseren wij dat in alle veiligheid en met het grootste gemak. Dankjewel meneer Philips.

 4. cefnuchaf says:

  De airfryer geeft ook sowieso minder vieze geur af en ook de vette aanslag die frituren met olie/wet achterlaat ben je kwijt.
  Qua stroomverbruik ben je met een airfryer ook veel beter af.

 5. Jora says:

  Laten we de onderzoeksvraag eens goed bekijken: wat is gezonder: bakken in de airfrayer of de frituurpan? U schrijft: voor het bereiden van snacks heeft u in principe geen olie of vet nodig. Hierdoor bevat voeding uit de airfrayer, in verhouding tot de frituurpan, veel minder vet. Dat is de conclusie die u zelf trekt en naar mijn idee ook correct is. Of een snack al dan niet gezond is was niet uw onderzoeksvraag en de suggestie dat het een nadeel van friet is dat je er meer van eet, er meer zout op doet en mayonaise past niet in de onderzoeksvraag. Want hier heeft u geen uitsplitsing gemaakt tussen meer eten doordat het uit de airfrayer komt of uit de frituurpan. Uw conclusie dat een eventueel gezondheidsvoordeel van de airfrayer wordt opgeheven doordat u er meer van eet is dan ook een conclusie die niet gebaseerd is op uw onderzoek of…..u was niet volledig in de beschrijving van uw onderzoek. VOORALSNOG IS DE CONCLUSIE DAT VOEDING UIT DE AIRFRAYER, IN VERHOUDING TOT DE FRITUURPAN, VEEL MINDER VET BEVAT.
  S.v.p. De volgende keer een beter onderbouwd onderzoek weergeven.

 6. veertje12 says:

  Minder vet dus gezonder, maar ik vind tijdsbesparing ook belangrijk.

 7. V d vliet says:

  Wat denk je als je wat ouder bent je hoeft niet bang te zijn dat je olie morst

 8. Plopje says:

  Met de airfryer krijg je inderdaad minder vet binnen. Neem kip, de bodem ligt dan bezaaid met vet en id de koekenpan ligt het in het vet. Speklapjes ook. Dus vlees met veel vet bak je er uit en verse friet is niet voorgebakken. Dus naar mijn idee is het minder vet en gezonder.

 9. Sylvia1946 says:

  Een combi-magnetron is ideaal! Naast een magnetron heb je dan ook een heteluchtoven. Zelfde effect dus als uit een airfryer alleen wat ruimer. Werkt uitstekend. Ook voor zelf gemaakte verse friet en alle andere producten die geschikt zijn voor een airfryer. Een airfryer is een mini heteluchtoven maar weer een extra apparaat dat ruimte inneemt.

  1. Ted Sluymer says:

   Tegelijkertijd gebruiken is ook verdraaid handig 🙂

 10. Bofkont says:

  Als ik terug blik op wat ik met mijn airfryer heb gemaakt ben ik het niet helemaal met dit onderzoek eens.
  Onderstaande eigen gemaakte etenswaar / snacks is vele malen minder vet dan in een friteuse en smaakt bovendien heerlijk. Bovendien is wat hier al genoemd word ook de aantasting en smerigheid van de frituurolie / vet ook verleden tijd.
  Gehaktballen
  Friet
  Gebakken aardappel
  Snacks als bitterballen en kroket
  Loempia’s

  En dan het voordeel van je vette keuken na het frituren in de pan die nu de deur uit is.

  Voor mij is het een uitvinding die meer en bijzondere aandacht verdiend.

 11. Pauwtje13 says:

  Is ook al eens onderzocht of een airfryer minder energie verbruikt ten opzichte van een heteluchtoven? Ik kan dat nergens vinden.

 12. Matthea says:

  Met interesse heb ik uw onderzoek gelezen en uw uitkomst verbaasd me. Minder vet nuttigen is sowieso gezonder en of je mayo, zout etc. erop doet heeft ook iets te maken met je eetgewoonte. Ik heb verschillende snacks, speciaal bereid voor de airfryer, gebakken. In ervaring, het enige wat wij lekker hiervan vinden, is kibbeling. Die komt er heerlijk krokant uit en smaakt met wat mosterd voortreffelijk, maar ik besef dat dit natuurlijk ook een persoonlijke smaak is. Sinds ik de airfryer gebruik, heb ik geen frituurvet meer gekocht. Dat betekent voordeel voor een schoner milieu. Daarbij als ik verse frietjes bak, prepareer ik de verse aardappelreepjes en 2 el olie. Dat vet loopt er tijdens het bakproces weer vanaf. Kortom, ik ben, zoals velen die hier reageerden, heel blij met mijn airfryer. En minder vet gebruiken om kip of vlees te grillen, was voor mij de reden om de fryer aan te schaffen.
  Hoe dan ook, ik vind het geweldig dat ik van die dure frituurolie aanschaffen, en de vettige pan schoonmaken, verlost ben.

 13. Ted Sluymer says:

  Vooropgesteld: minder vet is sowieso beter. Alleen al daarmee heeft de airfryer een mooie voorsprong. Daarnaast biedt het ding veel mogelijkheden. Naast een wekelijks frietje (en ja, met zout en mayo) is verse groente (lof, broccoli, bloemkool) met paprika e.d. lekker snel klaar. Kortom…

 14. Marie-jose40 says:

  Veel interessanter is de Halogeenoven. Stukken goedkoper in aanschaf en een stuk sneller met bereiden. Door de kortere tijd van het bakken is het product ook minder uitgedroogd en dus knapperiger dan de Airfryer of heteluchtoven van de combi-magnetron. Wij hebben een tijd lang de 3 apparaten naast elkaar gezet en diverse producten tegelijk in de 3 apparaten bereid. De kids vonden het een leuk experiment, zij mochten de snacks uitzoeken en deden enthousiast mee. Wij gaan nu voor de Halogeenoven. Goedkoper en lekkerder!

  1. ferdybossy says:

   Nog beter dan de combi stand, ga gelijk fff op zoek.

 15. busdick says:

  er blijft altijd wat vet of stukjes vlees in de pan de olie hergebruik je maar de airfryer maak je elke keer schoon dus ik denk dat de hier door airfryer veel gezonder is

 16. ferdybossy says:

  Bedankt voor de combinatie stand heteluchtoven/magnetron dan heb je ’n grote airfryer.

 17. simon55 says:

  Elke vrijdag de airflyer aan , patat , bitterballen , kroketjes erin , met mayo erbij , overheerlijk. En gezond of niet , ik eet wat ik wil m het IS mijn lichaam.

 18. kristien12 says:

  Ovenfriet is al voorgebakken in vet of olie, dus even ongezond als de voorgebakken friet wat je zelf in de frituurpan gooit. Een airfryer is minder gedoe in de keuken en geen liters olie nodig zoals in een friteuse. Zelf bak ik friet in de combimagnetron want een airfryer is me te duur en een grote sta in de weg. Dat heb ik als alleenstaande allemaal niet nodig.

 19. MiekeH says:

  Verse gebakken aardappeltjes of friet alleen met een klein beetje olijfolie (die geschikt is voor warme bereiding) mengen en dan in de airfryer bakken is gezonder dan friet en snacks uit de friteuse en wel om 2 redenen:
  A. Veel minder vet
  B. Olijfolie is gezond maar frituurolie bevat super ongezonde transvetten.
  Ook groente bereid in de airfryer verliest minder voedingsstoffen dan gekookt in water.

 20. Ab van Leeuwen says:

  Beste Allemaal, een sta in de weg er een apparaat

  Ik heb ook een airfryer XL ( GEKREGEN) maar gebruikt deze zelden, ik bak alles in de (hete lucht) oven, elke keuken is tegenwoordig v.z.v. een combinatie oven met hete lucht circulatie, nog een voordeel van de oven is dat ik de overige gerechten ook tegelijk in de oven bereid t/m het toetje.
  Ik vind de airfryer ook een sta in de weg, weer een apparaat in het keukenkastje, wel is het handig als je alleen staand bent en klein behuisd bent.

 21. Caecilia says:

  Gebakken kriel, of culinaire aardappeltjes zijn sowieso vetter dan “normale Friet”.
  Als je halfvolle fritessaus neemt i.p.v. mayonaise ( 13%) ( kijk op de verpakking ingrediënten en let op vetten en zout en suikers) krijg je al veel minder binnen dan normaliter gesproken als je alles in olie of boter bakt.
  In olie trouwens zit geen vit d, en dus als je alleen met olie kookt/ bakt moet je vitamine d met calcium supplement nemen; veel mensen hebben n veel te laag vitamine d gehalte in hun bloed, en vooral mensen die veel binnen zitten.maar ook buiten krijg je via de zon alleen vit d opname in je bloed.. op de blote huid!
  En tot slot: AL die verhalen van wat niet goed is en wat je niet moet eten / drinken.
  Als je niks meer mag wordt je gestreest en DAT is veel erger, want stress? daar kan je 2 kanten meeop of afvallen of enorm aankomen……DAT is erger.

  1. Caecilia says:

   stress/ gestrest.

 22. Pa0jy says:

  Elke week eet ik een keer vis, vroeger gestoofd, gebakken of gerookt. Nu rauw in de airfryer, likje olie er op en wat viskruiden en na 7 a 8 minuten smullen . . .
  Geen luchtjes in huis geen vieze koekenpan kortom geweldig.

 23. Josephine48 says:

  Ik vind een airfryer prima maar ook snacks voor de airfryer e.d. bevatten al olie maar desalniettemin een goede oplossing. Zelf koop ik ik wel eens gewone kroketten die ik licht iinsmeer met wat plantaardige olie. Wel wat goedkoper en m.i. niet minder gezond.
  Friet frituur ik. Tóch het lekkerst en ik gebruik soms

  1. Josephine48 says:

   Sorry er ging iets fout. Bij friet gebruik ik soms wat slasaus ipv mayo. Minder vet. Maar sinds een tijdje maak ik alleen zelf friet van Frieslanders of Binten. Ik schil en snij ze en laat ze een uurtje in koud water staan zodat zetmeel wordt losgelaten. Daarna 5 minuten koken; in vergiet uit laten lekken en laten drogen en dan tegen etenstijd 1x frituren. Nog nooit zulke knapperige friet gegeten en wat gezonder dan 2x frituren.

 24. Ankar says:

  Zou Josephine48 kunnen aangeven hoelang de kroketten worden gebakken en op welke stand? Gewoon volgens de gebruiksaanwijzing?
  Ik heb zelf sinds een jaar een airfryer en ben er erg blij mee. Ik vind echter de oven- en airfryer patat niet zo lekker, ze worden snel slap en de kroketten krijgen een naar mijn smaak te harde korst.
  Ik heb ook een combimagnetron en het verschil in baktijd is opvallend. De airfryer is veel sneller, dus stroombesparend. Vooral met het even opwarmen van broodjes, voorgebakken kibbeling of lekkerbekjes.

 25. Joke sk says:

  Helemaal ideaal als je o.a. een piep klein keukentje hebt of in een gehuurde kamer woont.
  Als je alleen bent is een wat kleiner model prima te doen.
  Heel veel goede recepten voor de airfryer vind je via het internet. Er zijn ook al heel wat kookboeken speciaal voor airfryer te vinden.
  Vooral studenten en andere klein behuisden kunnen zo makkelijk en gezonder eten. Als je niet klein behuisd ben is een groter model airfryer natuurlijk ook een goed iets.
  Het vraagt bij sommige maaltijden wat meer tijd dan wat je normaal nodig hebt maar het is de moeite waard.
  De zoon van mijn kennis woont op kamers. Zijn keuken bevat in zijn kamer een magnetron met daar bovenop de airfryer. Tot nu toe geen luchtjes of gevaar dus een succes. En moeders telkens maar aardappelen schillen en daar frietjes van snijden en aan de zoon mee geven.

 26. Caecilia says:

  Weet iedereen ook die gereageerd heeft dat STRESS zeer ongezond is;
  Al die meningen over gezond en zo, al dat gepoch op zichzelf dat ze zelf wel de friet snijden ( tijd zat dus ?)
  Mensen leef en geniet in Vredesnaam, lekker vers eten en niet teveel voorbewerkte voedingsmiddelen die je nadelig kunnen beïnvloeden o.k.;
  MAAR u leest dit stukje dus hoop ik voor allen dat zij niet het covid 19 virus hebben gehad, en wees alert in die laatste paar maanden voordat u ( als u dat al wil) het vaccin laat zetten.
  Ik wens iedereen een zeer goed gezond, rustig, succesvol jaar toe en al wat wenselijk is.